image

Politie arresteert eerste Zeus Trojan verdachten

woensdag 18 november 2009, 17:07 door Redactie, 1 reacties

De Britse cyberpolitie heeft een 20-jarige man en vrouw gearresteerd in verband met de Zeus Trojan, ook bekend als Zbot, één van de meest beruchte Trojaanse paarden voor het plunderen van online bankrekeningen. Volgens de Central e-Crime Unit van de Metropolitan Police, gaat het om de eerste arrestaties die met deze malware te maken hebben. Zeus kan computers via een "kill" commando permanent beschadigen, zodat aanvallers meer tijd hebben om rekeningen te legen. Wereldwijd zouden miljoenen machines met Zeus besmet zijn. In veel gevallen wordt over het "Zeus botnet" gesproken, maar in werkelijkheid gaat het om allerlei kleine botnets, die door aparte criminelen beheerd worden.

Wat de man en vrouw precies hebben gedaan is nog onbekend, ze zijn wegens computermisbruik en fraude opgepakt. "Zeus vormt een behoorlijke bedreiging voor het veilig gebruik van het internet en wordt steeds vaker door cybercriminelen ingezet, niet alleen door de betrokkenen in deze zaak", aldus de New Scotland Yard, die het nieuws naar buiten bracht. "De arrestaties vormen een belangrijke doorbraak in onze poging om online criminaliteit te bestrijden", voegt inspecteur Colin Wetherill toe.

Geen effect
"Zeus komt oorspronkelijk uit Rusland", zegt Roel Schouwenberg, Senior Anti-virusonderzoeker bij de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab. Een flinke tijd geleden lieten de eerste auteurs weten dat ze er geen zin meer in hadden. "Dat heeft er toe geleid dat Zeus opensource is gegaan. Het is daarom niet waarschijnlijk dat de arrestatie van deze mensen tot een zichtbare deuk in het aantal Zbot varianten zal leiden dat we tegenkomen."

Om verdere infecties te voorkomen, geeft de New Scotland Yard een aantal tips voor veilig computergebruik, zoals een virusscanner, firewall, updaten van software en het verbreken van de internetverbinding als de computer niet in gebruik is.

Reacties (1)
20-11-2009, 10:40 door spatieman
scotland Yard?
hoeveel USB stick zouden zij verloren hebben ??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.