image

Justitie gaat aftappen telefoons onderzoeken

donderdag 26 november 2009, 16:43 door Redactie, 5 reacties

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin gaat het aftappen van telefoongesprekken laten onderzoeken, zo heeft hij vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Hirsch Ballin moest zich verantwoorden wegens het hoge aantal taps in Nederland. Gemiddeld worden er 2254 telefoonnummers afgeluisterd, wat neerkomt op 13.223 telefoons in de eerste zes maanden van dit jaar. Bij deze cijfers ontbreken de taps van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, wat betekent dat het werkelijk aantal afgeluisterde telefoongesprekken nog veel hoger ligt.

De Kamer wilde ook deze cijfers van de minister weten, maar die zegt daar niet over te gaan. De geheime afluisteractiviteiten van de AIVD en MIVD zijn namelijk het terrein van ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie). Die lieten al eerder weten dat ze deze informatie niet willen verstrekken, iets waar de Kamer geen genoegen mee neemt.

Onderzoek
“Nederland is wereldkampioen telefoons afluisteren. Zelfs in de Verenigde Staten wordt dit minder gedaan. Afluisteren is een ingrijpend middel dat een inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen en moet daarom niet te pas en te onpas worden gebruikt. Afluisteren is prima als het moet, maar mijn indruk is dat Justitie veel te makkelijk naar dit middel grijpt", aldus SP-Kamerlid Arda Gerkens.

Volgens haar heeft de minister van Justitie geen goede verklaring waarom in Nederland zoveel meer getapt wordt dan in andere landen. "Dat roept op zijn minst de vraag op of aftappen van telefoons wel in alle gevallen effectief is. Ik denk dat dit niet zo is. De minister beroept zich op een 13-jaar oud onderzoek waaruit de effectiviteit zou blijken, maar dit moet op zijn minst natuurlijk opnieuw worden onderzocht." Iets wat nu dan gaat gebeuren.

Reacties (5)
26-11-2009, 18:46 door spatieman
Hertzlich welkomen in terroristen kamp niederland, hier sind alle burger terroristen, und gefangenen burger..
26-11-2009, 20:48 door Anoniem
De vos gaat het kippenhok bewaken.
26-11-2009, 20:54 door Anoniem
Vreemd dat onze minister van gerechtigheid de vele telefoontaps in NL zelf niet heeft opgemerkt en er zich er in elk geval niet druk over maakt. Het geeft precies aan met wat voor minister we hier van doen hebben. U mag het zelf invullen.
Ach, Nederland stemt al jaren massaal op een partij die het nodig vindt het hele volk op te voeden naar de achterlijke en achterhaalde tradities en gewoonten van een klein clubje fanatici. We krijgen wat we verdienen dus. Dus, vooruit, niet zeuren en aan uw werk a.u.b.!!! :)
27-11-2009, 14:59 door Anoniem
"Vreemd dat onze minister van gerechtigheid de vele telefoontaps in NL zelf niet heeft opgemerkt en er zich er in elk geval niet druk over maakt. Het geeft precies aan met wat voor minister we hier van doen hebben. U mag het zelf invullen."

We hebben hier te maken met een minister van Justitie die in de jaren negentig moest opstappen omdat hij illegale opsporingsmethoden toeliet (IRT-affaire). Vreemd genoeg kan zo'n minister in ons land doodleuk op dezelfde post terugkomen. Bij een andere werkgever hoef je dat na ontslag echt niet te proberen.
29-11-2009, 13:12 door Anoniem
hahahahahahaha wat een wassen neus weer, we worden zo vreselijk voor de gek gehouden door dat zootje corrupte machtsgeile onderdrukkers.
Ze doen gewoon keihard wij van wc eend onderzoeken en iedereen trapt erin
TIJD OM DE HELE BENDE IN HET GEVANG TE STOPPEN: ZIJ ZIJN DE MISDADIGERS IN DIT LAND!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.