image

VS krijgen toegang tot Europese bankgegevens

maandag 30 november 2009, 16:46 door Redactie, 35 reacties

De Europese Unie geeft de Verenigde Staten toegang tot bijna alle bankgegevens, een overeenkomst die vergaande gevolgen voor de privacy van Europese bedrijven en burgers heeft. EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn vandaag met de regeling akkoord gegaan, die morgen al van kracht wordt. Het draait allemaal om SWIFT, het centrum van het internationale bankwezen waar de meeste Europese banken bij zijn aangesloten. De Amerikaanse tak van SWIFT werd door de Amerikaanse overheid gedwongen om toegang tot alle bankgegevens te verschaffen, omdat dit nodig zou zijn in de strijd tegen terrorisme. Nu gaat deze controle ook voor Europese transacties gelden.

Hoop
De Europese leiders wilden het voorstel er met de grootst mogelijke spoed door heen duwen, omdat morgen het verdrag van Lissabon geldig wordt, waardoor het Europees Parlement mee had mogen beslissen. "Een klap in het gezicht van de Europese democratie", aldus critici. SWIFT verwerkt dagelijks 15 miljoen transacties voor meer dan 9000 banken wereldwijd. Het gaat dan om het bedrag, afzender, ontvanger en bij de transactie vermelde opmerkingen.

Door de overeenkomst is het ook mogelijk om andere persoonlijke informatie naar de Amerikanen te versturen. Dit laat de Verenigde Staten een gigantische datamining database opstellen, om zo elke zakelijke onderneming binnen de EU te onderzoeken. "De Verenigde Staten zullen dat nooit openlijk toegeven. Maar databeschermingsovereenkomsten zouden niet op hoop, maar op principes moeten zijn gebaseerd. Het huidige voorstel is alleen gebaseerd op hoop", besluit de Brusselse Blogger.

Reacties (35)
30-11-2009, 17:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-11-2009, 17:04 door Anoniem
"We're all living in America! Coca Cola, Wonder Bra"
Rammsteinn
30-11-2009, 17:11 door Anoniem
Wat een onzin,wat gaat het ze in Amerika nou aan wanneer ik bijvoorbeeld pin,bij de automaat.
Ze hebben toch niks aan mijn gegevens,dat zouden ze alleen hebben tot bepaalde grenzen wanneer ik in Amerika zou wonen en werken.
Amerika moet zich niet met onze bankzaken bemoeien.
Punt uit.
30-11-2009, 17:14 door Skizmo
Foute bisnis... mischien toch maar eens naar een onbewoond eiland verhuizen.
30-11-2009, 17:29 door Anoniem
Maar natuurlijk, terroristen zetten uiteraard overduidelijk in de omschrijving dat de transactie met terrorisme te maken heeft, dat ze daar niet eerder aan gedacht hebben ! :-)

Dat het er zo snel even doorheen gaat en de reden waarom is natuurlijk absurd.
30-11-2009, 18:02 door Anoniem
het begint als maar steeds gekker te worde bij de hoge piete daar bij die Europese leiders. ze moeten eens ophoude met maar toegeve aan de Usa mane :
30-11-2009, 18:12 door Anoniem
Eenieder reageert zo primair, maar het betreft een overeenstemming waarbij de transacties tussen landen aangesloten bij de Europese Unie en "derden" worden gedeeld met de Verenigde Staten. Het ligt dus iets genuanceerder dan de artikelen op Webwereld, Security.nl, Sargasso, Retecool.com en Telegraaf.nl willen doen laten geloven.

Desalniettemin kun je vraagtekens zetten bij:
1) waarom de Europese raad van ministers dit voorstel zo snel voor de ingang van de macht van het EP wil doorvoeren;
2) waarom de VS überhaupt toegang moet krijgen tot deze gegevens, als daar tegenover geen toegang tot hun gegevens wordt verschaft.
30-11-2009, 18:23 door Anoniem
Betekent dit nu ook dat wij (Europa/Nederland) de bankgegevens van de Amerikanen mogen inzien. Of is dit weer eens een eenrichtingsweg. Alles naar Amerika, maar niets onze kant op.

Goed gedaan heren politici. U heeft echt een heel rechte rug getoont.
En de belangen van het volk dat u behoort te dienen, heeeeeeel goed behartigd.

Wat voor bonus heeft u daar van de Amerikanen voor gekregen?
30-11-2009, 18:45 door Anoniem
Daar gaat dus ook de concurrentie positie van de Europese bedrijven. Ipv alles in het werk te stellen om privacy gevoelige informatie uit handen van de VS te houden, worden we zonder meer uitgeleverd aan de VS door onze eigen EU ministers.

Het lijkt wel alsof de EU ministers een dubbele agenda hebben.
30-11-2009, 19:13 door sjonniev
Voor het leuk mag Europa vergelijkbare informatie in de US opvragen, zodra daar een instantie als SWIFT opgericht wordt...
30-11-2009, 19:16 door Anoniem
Op zich doodeng, maar in bovenstaand artikel is een beetje zwart/wit gesteld:

De regeling geldt vooralsnog voor negen maanden. Nederland werkt alleen mee aan het verlenen van gegevens als er sprake is van een gerechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

http://www.nu.nl/economie/2133781/vs-krijgen-toegang-bankgegevens-eu.html
30-11-2009, 19:26 door Anoniem
Gewoon weer lekker cash gaan betalen. Doe ik zonder uitzondering al jaaaaren. Nu wordt weer eens duidelijk waarom...
30-11-2009, 19:52 door Anoniem
Eng dat een dergelijk besluit er wederom en moedwillig doorheen gedrkt word. En dan durven ze europa nog een democratie te noemen.
Op vallrnd trouwens dat ik niks van dit besluit terug vind op bijvoorbeeld de website van het NOS of rtl nieuws... Het zla me ook niet verbazen dat dit vanavond niet behandel wordt, past niet tussen het koetjes en kalfjes nieuws voor de brave burger!

Hoe kunnen we deze ministers eens op het matje roepen. Alle europese bedrijven en brugers maar eens een jaartje geen belasting laten betalen?
30-11-2009, 19:58 door cyberpunk
WTF!? :-O
30-11-2009, 20:55 door Preddie
Door Skizmo: Foute bisnis... mischien toch maar eens naar een onbewoond eiland verhuizen.

ik wil niet lullig zijn maar zodra jij er heen verhuist is het eiland niet meer onbewoond .... ga je dan weer verder zoeken? :X
30-11-2009, 22:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-11-2009, 22:39 door Anoniem
Zijn al die ministers nu nog steeds de kwijlende schoothondjes van de USA omdat het iets heeft om te dwingen? Of slepen ze hier een onzichtbare deal waarbij de USA gelijkwaardig respect toont richting de Europeanen? Laat het parlement dit maar snel terug draaien wegens minachting van democratie, miljoenen Europeanen en zelfrespect.
01-12-2009, 00:15 door quikfit
Hoop dat ze verzuipen in hun info!
01-12-2009, 00:49 door Anoniem
Vind je het gek dat Europa niet leeft onder de bevolking,die doen daar in Brussel wat ze zelf willen. Pure volksverlakkerij waarbij Bakellende voorop loopt.
Als er ook maar iemand denkt dat we nog wat invloed of vrijheid hebben dan zou ik willen zeggen,droom maar lekker verder.
Wij zijn niets anders dan 'n vorm van moderne horigen die aan de moderne leenheren overgeleverd zijn.
Terug naar de Middeleeuwen dus.
Gedurende de hele middeleeuwen werd de maatschappij onderverdeeld in drie standen: geestelijkheid, adel en de boeren: zij die bidden, zij die vechten en zij die ploegen. Tot welke stand men behoorde werd door geboorte bepaald. Men kon alleen uit zijn stand geraken door geestelijke te worden.
De geestelijkheid zijn tegenwoordig de politici
De adel is tegenwoordig de oude geldadel en nieuwe rijken
Ja u raadt 't al de boeren zijn wij,'t klootjesvolk
01-12-2009, 07:31 door Anoniem
Amerika speelt voor GOD voor de rest van de wereld. We staan erbij en we kijken ernaar.
01-12-2009, 08:47 door Anoniem
Ik voel me een stuk veiliger nu.
01-12-2009, 09:49 door Anoniem
Dit lijkt verdacht veel op concurrentievervalsing, handel met voorkennis op de beurs, enzevoort. Den Amerik is weer goed bezig, nu zal het terrorisme wel stoppen, denk dat ik vanaf nu al mijn overschrijvingen onderteken met Taliban of Jihad.

Hoogachtend ;

Osama bin Laden.
01-12-2009, 10:04 door Anoniem
Betekend dat dat dan ik gewoon in een Amerikaanse webshops als Amazone (MP3 download) en iTunes mag shoppen?
Of is dit nog steeds voor behouden voor de übber l33t heid van de US?!

ÉÉN NUMMER!!! MAAR IK MAG NIET KOPEN... NEE WANT IK WOON NEDERLAND!!!
EN IK BEN VOORBEHOUDEN AAN HET KLEPPEN GEZEIK VAN DE NEDERLANDERS.

IK MAG AL BLIJ ALS IK TWEE NUMMERS HEB GEVONDEN DIE 'KAN' EN 'MAG' DOWNLOADEN!.
01-12-2009, 10:06 door privacy4all
Door Anoniem:
Op zich doodeng, maar in bovenstaand artikel is een beetje zwart/wit gesteld:

De regeling geldt vooralsnog voor negen maanden. Nederland werkt alleen mee aan het verlenen van gegevens als er sprake is van een gerechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Misshien een beetje zwart-wit gesteld maar het was nu al zo dat bij een gerechtelijk onderzoek er gegevens werden verstrekt. Doordat de VS nu bij SWIFT mee kan kijken hebben ze helemaal geen toestemming meer nodig.

Daarnaast laat de politiek ook zien dat het geen vertrouwen heeft in het eigen gecreëerde proces om, in het kader van de strijd tegen ..., deze beslissing er snel door te drukken. Het geeft precies aan dat waar de mensen ban g voor zijn met 'Europa' dat dit uitkomt.
01-12-2009, 10:47 door Anoniem
Beter toont Den Haag vandaag wat slagkracht, door deze beslissing uit te stellen tot we er nauwkeurig naar gekeken hebben.
Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Wat nu als je het er niet mee eens bent - dan ben je dus gewoon de sjaak?
Dan heb ik liever de Zwitserse praktijken, en hadden we er allemaal voor/tegen kunnen stemmen.
Kan dit niet uitstaan... Onbegrijpelijk dit.
01-12-2009, 11:05 door Anoniem
"Beter toont Den Haag vandaag wat slagkracht, door deze beslissing uit te stellen tot we er nauwkeurig naar gekeken hebben. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Wat nu als je het er niet mee eens bent - dan ben je dus gewoon de sjaak?"

Ik heb zo het idee dat netjes vragen niet helpt, tenzij we het eens een keer met zijn allen lief gaan vragen, op het Binnenhof of in Brussel.
01-12-2009, 12:02 door Anoniem
De oostduitsers verlangen terug naar het Stasi tijdperk. Dat was nog eens lekker relaxed.
01-12-2009, 12:27 door cjkos
Bedoelen ze niet gewoon:
De EU heeft de illigale toegang van de VS tot de bankgegevens nu een legale basis gegeven?
01-12-2009, 12:36 door cjkos
Door de overeenkomst is het ook mogelijk om andere persoonlijke informatie naar de Amerikanen te versturen. Dit laat de Verenigde Staten een gigantische datamining database opstellen, om zo elke zakelijke onderneming binnen de EU te onderzoeken.

Handig om te weten wie er op de loonlijst van een concurrent van een Amerikaans bedrijf staat:

Hé, die Jan B krijgt wel heel veel geld voor zijn baan, laten we eens kijken op zijn loonstrook wat hij precies doet. Ahh, ziet er naar uit dat hij wel eens een belangrijk persoon kan zijn. Kunnen we iets vinden in zijn bankgegevens die we kunnen (mis)gebruiken? Nee, maar hij komt wel regelmatig voor zaken in Amerika. Laten we hem eens wat aanbiedingen doen de volgende keer dat hij in Amerika is. Als hij daar niet op in gaat zetten we hem op de lijst van ongewenste personen totdat hij met de juiste informatie over de brug komt.

Nog nooit was bedrijfsspionage zo simpel voor de Amerikanen.

Wat ik me afvraag: Werkt dit ook andersom? Of kan de VS doen en laten wat ze wil?
01-12-2009, 19:41 door Anoniem
Die terroristen krijgen het wel moeilijk hoor!!! -.-
01-12-2009, 19:54 door spatieman
En Adolf Obama zag dat het goed was.
en terroriseerde de wereld verder met zijn anti terroristische maatregels om zijn eigen terrorisme te verdoezele.
02-12-2009, 16:55 door Anoniem
De Europese leiders wilden het voorstel er met de grootst mogelijke spoed door heen duwen, omdat morgen het verdrag van Lissabon geldig wordt, waardoor het Europees Parlement mee had mogen beslissen. "Een klap in het gezicht van de Europese democratie", aldus critici.
Op 28 juni 2007 heeft de Europese Commissie besloten dat het rechtsgeldig is dat SWIFT de financiële transactiegegevens van Europese burgers afgeeft aan de Amerikaanse Treasury Department. [1] Dit besluit is genomen nadat bij onderhandelingen overeengekomen was dat SWIFT en de Treasury Department deelnemen aan het Safe Harbour programma, waarbij beloften gedaan zijn om de Europese privacy rechten voldoende te respecteren. Onder de rechtsgeldigheid vallen alle financiële transactie, ook wanneer transacties niet gerelateerd zijn aan de Verenigde Staten. Verdere onderdelen van de overeenkomst zijn onder andere dat de Treasury Department onder doel van terrorismeopsporing alle gegevens mogen opvragen om vervolgens zelf te bepalen of de gegevens voldoende gerelateerd zijn, de gegevens niet langer dan 5 jaar bewaard mogen worden en dat er vanuit de EU een toezichthouder wordt aangewezen.

De Europese Commissie belichaamt en behartigt het algemeen belang van de Europese Unie. De voorzitter en de leden van de Commissie worden door de lidstaten benoemd na goedkeuring door het Europees Parlement. Daarnaast lijken critici te vergeten dat Amerika en Europa goede bondgenoten zijn.

[1] USA to take account of EU data protection principles to process data received from Swift,
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/968&format=HTML
02-12-2009, 23:20 door Anoniem
Hoe zou men reageren als Rusland deze gegevens wil inzien? Is het slim om zo overduidelijk kleur te kiezen, terwijl Europa zonder Russisch gas terug in de middeleeuwen beland?
03-12-2009, 10:13 door cjkos
Door Anoniem: Hoe zou men reageren als Rusland deze gegevens wil inzien? Is het slim om zo overduidelijk kleur te kiezen, terwijl Europa zonder Russisch gas terug in de middeleeuwen beland?

Er zit nog gigantisch veel gas in de Nederlandse bodem. Als Rusland weg zou vallen is het voor Nederland rendabel om dat op te pompen. Ik maak me daar niet zoveel zorgen over, waar ik me wel zorgen over maak is

het aantal verzoeken dat de VS gaat uitvoeren op bankgegevens als je let op het aantal verzoeken voor GPS gegevens.
http://www.security.nl/artikel/31668/1/VS_doen_8_miljoen_verzoeken_voor_GPS-gegevens.html

Eigenlijk wel eng om te zien hoe snel mijn vermoedens bewaarheid worden..
04-02-2010, 09:40 door M_iky
FF ter info.

[http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100203_053]

Ik snap nog steeds niet dat hier niet meer commentaar op gekomen is vanuit de media/publiek/.... etc.

Big Brother is watching you!!!

Hoogachtend,

Osama B.L.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.