image

URL-verkorter Bit.ly gaat links beter beschermen

dinsdag 1 december 2009, 09:42 door Redactie, 8 reacties

De grootste URL-verkorter op het internet, Bit.ly, gaat verkorte links met de hulp van drie beveiligingsbedrijven beter beschermen. Bit.ly is vanwege het beperkte aantal toegestane karakters met name op Twitter zeer populair. Het probleem met verkorte URL's is dat gebruikers niet weten waar ze na de klik op uitkomen. De URL-verkorter controleert zelf al of links niet naar malware of spamsites leiden, maar in veel gevallen weten de kwaadaardige links er toch doorheen te glippen. Daarom gaan nu VeriSign, Websense en Sophos de links controleren.

IDefense gebruikt een reputatie service en beschikt over een blacklist met URL's, domeinen en IP-adresssen die exploits, kwaadaardige code, dropsites hosten of op een andere manier bij dubieuze activiteiten betrokken zijn. De Threatseeker Cloud service van Websense zal alle content achter de Bit.ly links in real-time analyseren en gebruikte heuristieke tools en reputatie gegevens om spam, malware en phishingsites te detecteren. Sophos neemt de proactieve detectie van spam en malware op zich.

"Het team hier bij Bit.ly blijft toegewijd aan transparantie. Als je je zorgen maakt over een bit.ly link, dan kun je een + teken aan het eind van de URL toevoegen om meer informatie over de URL te krijgen", zo laat de URL-verkorter weten. Daarnaast kunnen Firefox-gebruikers de Preview plugin installeren.

Reacties (8)
01-12-2009, 10:21 door Syzygy
Persoonlijk zie ik het nut niet zo van deze URL verkorters (misschien dat iemand mij dit even kan uitleggen)
01-12-2009, 11:23 door Anoniem
@syzy,

Of je googled even? Lui...
01-12-2009, 11:40 door Syzygy
Nee hoor maar ik zie het nut er niet van in !!

Tiny URLs are easier to post on blogs or forums. Make email friendly URLs. Simplify links to your website.


Of ik nou www.een-link-ergens-ter-wereld.com copy en paste of http://tiny.cc/45S8Q
01-12-2009, 11:56 door Anoniem
In onderschriften op fora wordt vaak maar een beperkt aantal karakters toegestaan. Op Twitter is die max maar 140. In dergelijke gevallen is het handig om http://www.security.nl/artikel/31645/1/URL-verkorter_Bit.ly_gaat_links_beter_beschermen.html?utm_source=rssfeed&utm_medium=rss&utm_campaign=rssfeed te verkorten naar bijvoorbeeld http://bit.ly/64yoiz
01-12-2009, 12:01 door Anoniem
Door Syzygy:
Of ik nou www.een-link-ergens-ter-wereld.com copy en paste of http://tiny.cc/45S8Q


En als je een foldertje in je handen krijgt?
Dan typ je toch echt veel liever http://tiny.cc/45S8Q over dan iets als www.example.com/joomla-1.5.18/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=10.

Of je moet wel heel erg veel van typen houden. ;)

Maargoed, het komt niet vaak voor dat er iets is wat je per-se moet over typen, dus ik begrijp je punt wel.
01-12-2009, 12:19 door Anoniem
Ik klik nooit op een Bit.ly voor dat ik het via een annomie proxy server zonder javascript heb uitgeprobeerd.
Ik vetrouw de hele zaak niet zo , je weet niet wat er achter het linkje zit. Vind erg storend dat je geen informatie hebt naar welk plaats je gaat via internet.
01-12-2009, 12:44 door Syzygy
Verhelderend maar toch.

Een reden om er niet op te drukken zie ik ook weer niet zo want als ik op een lange URL druk waarvan ik het doel niet ken loop ik ook het risico om op een site te komen waar Malware op zit.
Voorbeeld, ik lees een stukje over een bepaald onderwerp en er staat een link in naar een bron die ik niet ken dan loop ik net zo veel risico.

Mijn Virusscanner (Malwarescanner) roept dan wel iets van "site probeert kontakt te maken en dit is geweigerd"
01-12-2009, 13:06 door Skizmo
En als je een foldertje in je handen krijgt?
Dan typ je toch echt veel liever http://tiny.cc/45S8Q over dan iets als www.example.com/joomla-1.5.18/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=10.
Al die rotzooi in die joomla link kun je ook weglaten. Persoonlijk vind ik allebei ruk en wil ik helemaal geen link intikken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.