image

Phishingaanval vraagt studenten om DigiD

dinsdag 1 december 2009, 11:24 door Redactie, 4 reacties

De IB-Groep waarschuwt studenten voor een phishingaanval die onder andere om adresgegevens en DigiD vraagt. De e-mail lijkt van de IB-Groep afkomstig te zijn en bevat het logo van het Ministerie van Onderwijs, Culltuur en Wetenschap. Vanwege een fusie zou de ontvanger van de e-mail de persoonlijke gegevens opnieuw moeten invoeren. Hierover zou ook een brief zijn verstuurd of nog onderweg zijn. Ontvangers moeten vervolgens hun adresgegevens, gebruikersnaam en wachtwoord van Mijn IB-Groep (DigiD) terugsturen. "Zodat ook in 2010 u gegevens goed in ons systeem staan."

"Deze e-mail is niet afkomstig van de IB-Groep, reageer daarom niet op deze e-mail. De IB-Groep zal je nooit vragen om jouw inloggegevens. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord alleen in op het inlogscherm van DigiD", zo laat de overheidsinstantie weten. Of er studenten zijn ingetrapt is onbekend.

Reacties (4)
01-12-2009, 11:52 door Syzygy
Ik denk MEGA VEEL
01-12-2009, 12:30 door Anoniem
Mijn complimenten voor de phishers. Ze zijn goed geïnformeerd en redelijk geletterd (die paar spelfouten die er nog inzitten zijn dusdanig subtiel dat de gemiddelde student ze niet opmerkt). Deze kwaliteit zie je niet vaak.

De technische uitvoer is dan wat minder, want je moet het per e-mail opsturen. Ik denk dat de gemiddelde student inmiddels wel naar e-mailadressen heeft leren kijken.
01-12-2009, 16:15 door Anoniem
@Anoniem, 12:30:
Het zal mij niet verbazen als het afzender adres(zichtbaar bij openen e-mail) anders is als het Reply-To (zichtbaar bij reply).

Wat ik mij ook afvraag, hoe komen deze mensen aan de e-mailadressen? Door een lek in een (studenten-)website of gewoon lukraak een mailing/spam-list proberen...
02-12-2009, 14:32 door H.King
wat moet je nou met een DigiD inlog ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.