image

Internetbankieren via stem groot succes

woensdag 2 december 2009, 14:30 door Redactie, 6 reacties

In Australië is internetbankieren via spraakherkenning zo'n groot succes, dat de techniek ook voor mobiele telefoons wordt ontwikkeld en andere biometrische oplossingen, zoals irisscans, hun opwachting maken. "Negen van de tien klanten kiezen voor deze dienst", aldus Tim Cullen van de Nationale Bank van Australië. Banken hopen via biometrie het aantal fraudegevallen terug te dringen en weten door de verbeterde techniek en zorgen bij klanten over persoonlijke gegevens, steeds meer mensen te bereiken.

Cullen erkent dat de bank in eerste instantie met wat technische problemen te maken kreeg, maar dat alle problemen nu verleden tijd zijn. De bank is zo positief, dat het ook gebruikers van mobiel bankieren de mogelijkheid wil bieden. "Het uitbreiden van spraakherkenning naar mobiel internetbankieren leek vanuit een bruikbaarheids perspectief een logisch vervolg."

Gebruiksgemak
Naast stem kunnen bankklanten zich in de toekomst ook via hun iris authenticeren, ook als ze via hun mobiele telefoon willen internetbankieren. Het Amerikaanse bedrijf Global Rainmakers hoopt de irisscan in het eerste kwartaal van 2010 in mobiele telefoons te integreren. Het gaat dan om telefoons met een voldoende resolutie om de registratie te voltooien.

Volgens Cullen hebben klanten hoge verwachtingen van de manier waarop banken met hun gegevens omgaan. "Ik denk dat banken zeer proactief met gegevens bezig zijn, maar andere organisaties niet. Dat biometrische beveiliging je identiteit beschermt, geeft je rust." Het blijft echter de vraag hoeveel ongemak klanten willen doorstaan, zodat ze zich geen zorgen meer maken. In het geval van stemherkenning is het succes voornamelijk aan het gebruiksgemak te danken. "Er zijn waarschijnlijk niet veel nieuwe technologieën die voor een veiligere ervaring zorgen en ook nog eens eenvoudig te gebruiken zijn", besluit Cullen.

Reacties (6)
02-12-2009, 14:38 door Anoniem
Dus een iris scan doen via de camera in je mobiele telefoon? Dat wordt nog gemakkelijk, gewoon een foto van je slachtoffer op je lens plakken. Biomedisch beschermingen werken wel, ook niet altijd, en zeker niet als je werkt met third party devices. Een iris scan die de bloedvaten bekijkt in je oog lijkt me dan weer beter, maar ik zie dit niet in een mobiele telefoon komen.
02-12-2009, 15:24 door Anoniem
"Dat biometrische beveiliging je identiteit beschermt, geeft je rust."

De vraag is of die rust al dan niet misplaatst is. Immers kunnen ook de opgeslagen gegevens gemanipuleerd worden. Indien de opgeslagen gegevens van jouw iris worden verwisseld door de gegevens van een derde, bijvoorbeeld door een hacker danwel door een insider, dan kan die derde zich vervolgens authenticeren met jouw identiteit.

Biometrie heeft net zo goed zwakheden als iedere andere vorm van authenticatie. Door de nieuwigheid van de technieken zien veel mensen dat over het hoofd, waardoor zij verwachten dat biometrie feilloos is.
02-12-2009, 15:34 door Anoniem
@ Anoniem 14:38
Het Amerikaanse bedrijf Global Rainmakers hoopt de irisscan in het eerste kwartaal van 2010 in mobiele telefoons te integreren.
het zul dus waarschijnlijk niet gewoon met de camera gaan
02-12-2009, 15:53 door Anoniem
Een stem lijkt me nog makkelijker op te nemen dan het afkijken van een pincode.
02-12-2009, 16:15 door Anoniem
Foute beslissing !
Ik kan met een simpel programma me stem hervormen zodat ik vrijwel in elke toon hetzelfde als britney spears klink.
Ik laad een sample van een stem in, lees dezelfde text en na 5 seconden is mijn stem geanalyseerd en aangepast naar de sample waardoor ik vrij kan spreken met een bijna onhoorbaar verschil ten opzichte van de originele stem.

En zoals anderen reeds opmerken, een stem kan je makkelijk opnemen (en deze word wel ondersteund door je mobiel ;-) . Social engineering heaven. Gebrek aan creativiteit , of op de golfbaan tot stand gekomen.
02-12-2009, 17:21 door Anoniem
Redactie: gaarne plaatsen

Als ze je webcam hacken met malware en ze hebben je stem. Zogenaamd als contactpersoon in skype die automatisch opneemt.


Beetje social engineering en het slachtoffer voegt je zo toe als contactpersoon
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.