image

"Slimme meter leidt tot digitale 11 september"

donderdag 3 december 2009, 11:36 door Redactie, 13 reacties

Al jaren waarschuwen experts voor grootschalige aanvallen via het internet die de infrastructuur ernstig zullen ontregelen, maar volgens criticus Ira Winkler zal het de introductie van de slimme meter zijn die deze experts gelijk gaat geven. Winkler is de president van de Internet Security Advisors Group en verdient zijn geld met het auditen van elektriciteits- en andere nutsbedrijven. Ondanks eerdere verhalen over malware op het stroomnet en hackers die generatoren kunnen opblazen, bleef hij kritisch. Door de komst van de slimme meter ziet hij zich echter genoodzaakt zijn mening bij te stellen.

Onderzoekers demonstreerden al dat slimme meters te hacken zijn en het zelfs mogelijk is om er wormen via te verspreiden. De meters zijn verbonden met elk huishouden en beschikbaar voor iedereen. "Daardoor heeft iedereen toegang tot het slimme stroomnet." Het maakt het ook eenvoudig voor een aanvaller om de apparatuur in handen te krijgen om zo naar nieuwe lekken te zoeken. "En belangrijker, als er een lek is, hoe zal dat dan worden opgelost?" vraagt de beveiligingsexpert zich af. Volgens hem is er een "perfecte storm" op komst, waar de vaardigheden en middelen voor het uitvoeren van een omvangrijke aanval drastisch verlaagd worden.

Kritiek
Winkler wil de mensen die al jaren paniek zaaien geen gelijk geven, maar realiseert zich dat er met betrekking tot het beheer van het elektriciteitsnet, sprake van ernstige nalatigheid is. "Hoewel ik geen paniek ga roepen en zeggen dat het ophanden is, realiseer ik dat een elektronische Pearl Harbor nu een echte mogelijkheid is." Daarbij maakt hij zich niet alleen zorgen om de hackers, maar ook om de elektriciteitsbedrijven die elke claim over onveilige meters en stroomnetten te vuur en te zwaard bestrijden.

Reacties (13)
03-12-2009, 11:54 door Anoniem
Doet me denken aan een film waarin dit gebeurd...
03-12-2009, 12:47 door Skizmo
Hoezo ? Gaat onze overheid de digitale meters dan misbruiken om ons een gevoel van angst te geven ?
03-12-2009, 12:49 door Anoniem
"Slimme meter leidt tot digitale 11 september"

Kan iemand mij vertellen wat de definitie is van een 'digitale 11 september' ?

"Hoewel ik geen paniek ga roepen en zeggen dat het ophanden is, realiseer ik dat een elektronische Pearl Harbor nu een echte mogelijkheid is."

Door zijn woordkeuze doet hij precies dat, wat hij ontkent te doen. Hierdoor zal de discussie welke hij opwekt eerder daarover gaan, dan over de inhoud van het probleem m.b.t. slimme meters dat hij -terecht- aankaart.
03-12-2009, 13:17 door Anoniem
Digitale 11 september - a.k.a digital pearl harbor - is een grootschalige terroristische aanval. Zie ook Die Hard 4: http://nl.wikipedia.org/wiki/Die_Hard_4.0
03-12-2009, 13:25 door privacy4all
Laten we het dan maar op Digital 'black out' houden als we de defintie er gewoon bijhalen:
A blackout refers to the total loss of power to an area and is the most severe form of power outage that can occur.

Duidelijker kan niet.

Ook eens een ander gevaar van de digitale stroommeter bovenop het elke tig-minuten het verbruik op te sturen.
03-12-2009, 13:49 door Anoniem
Digitale 11 september??? lijkt me wat overdreven, je kan zonder stroom komen te zitten, (Kan die meter überhaupt de stroom UITSCHAKELEN?)

Bodendien mag ik toch hopen dat datacentra toch wel een fatsoenlijke UPS en noodaggregaat hebben om stroomstoring op te vangen?
03-12-2009, 14:50 door Anoniem
Ja die meter kan de stroom uitschakelen, een noodaggregaat bij een datacentrum helpt daar niet tegen.
Die meters geven verder nog andere leuke informatie, zoals wie wanneer thuis is en zo... leuk voor inbrekers om te weten.
03-12-2009, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Die meters geven verder nog andere leuke informatie, zoals wie wanneer thuis is en zo... leuk voor inbrekers om te weten.

Dat doet de deurbel ook..
Als je zeker wilt weten dat er niet ingebroken wordt moet je thuis op de bank blijven zitten..

Een digitale meter kan best ok werken mits de oplossing goed is opgezet..
Netwerk via elekt.net kan ook, waarom dan niet de meter zo uitlezen?
Het kan allemaal zo eenvoudig..
03-12-2009, 16:35 door Anoniem
Wat ik niet begrijp..... In een energieverbruiksmeter zitten geen schakelende delen welke de stroomdoorvoer kunnen tegenhouden, dus hoe wil je dit als "hacker" dan kunnen uitvoeren middels een dataprotocol als Modbus, Lon of welk protocol dan ook. Hoe geil moet je zijn van meterstanden om dit te gaan hacken om te kunnen bepalen of er mensen thuis zijn? Voor het raam kijken gaat sneller.
Misschien hacken voor eigen voordeel, meterstanden beinvloeden is iets wat wel een uitdaging kan zijn.

Dus als iemand het weet, ben ik erg benieuwd.

Een meet inrichting is en blijft een meetkundig lichaam, en schakeld geen energiestromen ( lees electra of gas etc.)
03-12-2009, 17:31 door Syzygy
Leest men eerdaags in de krant:

Hacker betrapt met 5000 meterstanden. Het toeval wil dat de alle meterstanden uit een en nullen bestonden. De digitale rechercheurs van de KLPD buigen zich nog over dit wonderbaarlijke fenomeen.

NIEUWSFLASH

Drager van digitale elektronische defibrillator blijkt verspreider te zijn van het "shockvirus" en heeft al patiënten in twee ziekenhuizen besmet.

Tante Annie doe mij nog zo'n lekker broodje Aap en een Colaatje !!
03-12-2009, 18:39 door spatieman
overheid draait knop om, vandaag wordt er in 0031 masaal stroom gespaart, en de kastjes kunnen alleen digitaal weer aangeschakelt worden als er ook sap op de leidingen staan..
en gezien die er niet is, total blackout xD
04-12-2009, 10:58 door Anoniem
Het verschil tussen de deurbel-methode en het hacken van deze meters is dat het allemaal vanaf 1 punt kan worden gemonitord. Kortom, als je eenmaal toegang hebt tot deze informatie, heb je overzicht over alle klanten. Dat maakt het voor aanvallers veel efficienter om dit soort informatie te gebruiken. Daarna is het alleen maar wachten totdat iemand daar een aanval voor bedenkt die voldoende opbrengt om de investering voor die aanval te doen. Als je dat hebt geregeld, is het verder een heel efficiente aanval.

Dit concept geldt trouwens voor de meeste zaken. Ik vind het niet zo erg om bepaalde prive informatie aan sommige mensen te geven (bijv. vrienden), maar ik publiceer dat niet op Internet. En dat is nou net het verschil.

Probleem met veel mensen op Internet is dat ze nog steeds alle informatie delen, en zich onvoldoende realiseren dat iedereen jouw informatie kan zien, en niet alleen die mensen met wie je het eigenlijk zou willen delen.
Probleem met die slimme meters is, dat je geen keus meer hebt... Zodra je zo'n ding hebt...
05-12-2009, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Die meters geven verder nog andere leuke informatie, zoals wie wanneer thuis is en zo... leuk voor inbrekers om te weten.

Dat doet de deurbel ook..
Als je zeker wilt weten dat er niet ingebroken wordt moet je thuis op de bank blijven zitten..

Een digitale meter kan best ok werken mits de oplossing goed is opgezet..
Netwerk via elekt.net kan ook, waarom dan niet de meter zo uitlezen?
Het kan allemaal zo eenvoudig..

Heb jij je deurbel via internet aangesloten?
Heb je een URL voor me?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.