image

Duits hulpcentrum voor besmette computers

woensdag 9 december 2009, 11:52 door Redactie, 2 reacties

De Duitse overheid opent volgend jaar een hulpcentrum voor gebruikers met geïnfecteerde computers, die daar "professionele hulp" kunnen krijgen voor het verwijderen van malware. Duitsland staat in de top 5 van landen met de meeste malware infecties, een kwart van alle machines bij onze oosterburen zou besmet zijn en er komen elke maand 60.000 nieuwe infecties bij. Het callcenter is een idee van het Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) en het Verband der deutschen Internetwirtschaft (eco). Die willen dat Duitsland uit de Top 10 verdwijnt.

Onderdeel van het plan is dat internetproviders besmette abonnees via post of telefoon gaan waarschuwen. Ook kunnen de geïnfecteerde computers automatisch naar een speciale website met informatie worden doorgestuurd. Voordat de plannen in werking kunnen treden, moeten alle betrokken partijen een beslissing nemen over wat ze met abonnees gaan doen die weigeren mee te werken. Volgens een manager van eco brengen internetgebruikers die zonder virusscanner surfen, andere webgebruikers in gevaar, net zoals een automobilist met kapotte remmen andere weggebruikers in gevaar brengt.

Legaal
Abonnees worden in eerste instantie doorverwezen naar een website met virusscanners en andere verwijdertools om malware te verwijderen. Als dit niet werkt, dan krijgt de abonnee telefonische ondersteuning van een anti-virus expert. Het is echter de vraag of Duitse internetproviders zomaar het internetverkeer van hun abonnees mogen analyseren op sporen van eventuele infecties. De Duitse wet geeft providers ruimte om informatie te verzamelen als dit nodig is om hun technische systemen te beschermen.

Reacties (2)
09-12-2009, 12:07 door Syzygy

Onderdeel van het plan is dat internetproviders besmette abonnees via post of telefoon gaan waarschuwen. Ook kunnen de geïnfecteerde computers automatisch naar een speciale website met informatie worden doorgestuurd.
{quote}

Waarmee ze de deur openzetten voor Malware schrijvers om NIET besmette systemen naar besmette sites te leiden.

Aber das haben wir nicht gewusst ;-)
10-12-2009, 10:47 door spatieman
dat niet alleen.
in DE land mag de overheid in computers binnendringen om daar keyloggers op te zetten.
security tools, zijn dan ook verboten daar.
want stel je voor, de burger komt erachter dat de eigen overheid hun zit te besmetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.