image

"Facebook privacy-instellingen zijn boerenbedrog"

donderdag 10 december 2009, 12:07 door Redactie, 10 reacties

Facebook geeft gebruikers sinds kort meer mogelijkheden om hun privacy-instellingen aan te passen, maar de aanbevolen instellingen verminderen juist de privacy en breken die in sommige gevallen compleet af, zo waarschuwt burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). De EFF is blij met de vereenvoudigde privacy-instellingen, die nu ook per bericht zijn in te stellen. Daarnaast worden alle gebruikers nu gedwongen om hun privacy-instellingen te controleren. De standaard instellingen die Facebook adviseert zorgen ervoor dat meer Facebook gegevens publiek domein worden. Daarmee worden eerder gemaakte privacy-instellingen ongedaan gemaakt.

Dit kan dan ook gigantische gevolgen voor de toekomst van de site hebben en uitlopen op een enorm privacy fiasco. Toch lijkt Facebook er bewust voor te hebben gekozen om de informatie van gebruikers openbaar te maken. Facebook zou er een commercieel belang bij hebben om de afgeschermde profielen en gegevens van gebruikers open te breken, zo werd vorige week al gewaarschuwd. De sociale netwerksite is namelijk geen "gemeenschap", maar een bedrijf dat geld wil verdienen. Alle "privacy verbeteringen" moeten daarom met een grote korrel zout genomen worden.

Afweging
Wie beter naar de privacy-instellingen kijkt komt tot de conclusie dat die zelfs "naar" zijn, aldus de EFF. Als het gaat om bijvoorbeeld contactenlijsten, je naam, profiel foto, stad, geslacht, netwerken en de pagina's van wie je een fan bent, behandelt Facebook al die informatie voortaan als "publiek beschikbare informatie". Voorheen konden gebruikers een groot deel van die gegevens afschermen, maar die optie is er niet meer. De EFF is dan ook bezorgd over het nieuwe regime bij Facebook, dat ervoor zal zorgen dat gebruikers veel meer over zich prijsgeven dan ze willen. "Gebruikers die hun privacy belangrijk vinden moeten voor zichzelf beslissen of deelname aan het nieuwe Facebook zo'n extreme privacy afweging waard is."

Reacties (10)
10-12-2009, 12:30 door Anoniem
Achja, geld is natuurlijk het belangrijkste factor van zulke gemeenschappen.

Al vind ik Myspace dan beter omdat ik kan afschermen, mocht ik dat willen.
10-12-2009, 12:56 door Anoniem
Zo een site's zijn mooi en wel maar hoe verwijder ik mijn profiel? ^^
10-12-2009, 13:20 door Skizmo
tjongejonge ...wat zijn die gasten van Facebook toch een stelletje prutsers. Ben blij dat ik het niet gebruik.
10-12-2009, 13:25 door Anoniem
Verwijderen is er niet meer bij helaas. Je wordt gemarkeerd als verwijderd, maar de data is te waardevol om te verwijderen en dat zal dan ook niet gebeuren.

Er zijn zelfs verhalen van mensen die na 1 jaar weer wouden inschrijven, maar niet dezelfde e-mail adres kunnen gebruiken als daarvoor. Want die is al bezet...?!?!? Hoe kan dat nou, account was toch verwijderd...? Nope!

TheYOSH
10-12-2009, 14:00 door Anoniem
Ik schreef het al eerder, blijf gewoon van die 'sociale' netwerken weg.
10-12-2009, 15:46 door Preddie
Facebook, hyves enz enz ..... gewoon nooit aan beginnen ....
10-12-2009, 18:02 door Anoniem
Voordien had ik gezegd dat toepassingen niets van mij mochten delen en dan opeens staat er dit standaard:

Wat je vrienden over jou kunnen delen via toepassingen en websites

Als je vrienden een toepassing op Facebook of website bezoeken, delen ze mogelijk bepaalde gegevens om de ervaring socialer te maken. Een toepassing voor het sturen van wenskaarten maakt bijvoorbeeld gebruik van je geboortedatum om een vriend te vragen of hij/zij je een kaart wil sturen.

Als een vriend een toepassing gebruikt die jij niet gebruikt, kun je bepalen welke gegevens deze toepassing wel en niet kan gebruiken. Houd er rekening mee dat toepassingen je openbare gegevens (Naam, Profiel, Woonplaats, Netwerken, Vriendenlijsten, Pagina's waar je fan van bent) en gegevens die zichtbaar zijn voor Iedereen altijd kan zien.

* Persoonlijke gegevens (activiteiten, interesses, enz.)
* Statuswijzigingen
* Online aanwezigheid
* Website
* Familie en relatie
* Opleiding en werk
* Mijn video's
* Mijn links
* Mijn notities
* Mijn foto's
* Foto's en video's van mij
* Over mijzelf
* Mijn verjaardag
* Mijn geboorteplaats
* Mijn geloofsovertuiging en politieke voorkeur

BTW.. Bijna alles was aangevinkt :s
10-12-2009, 18:45 door Anoniem
Ik ben er ook totaal mee genokt, had een tagged pagina en na herhaaldelijk privacy schending ben ik er ook weg gegaan! En eerlijk gezegd had ik veel eerder moeten doen!
10-12-2009, 19:42 door cyberpunk
Wie beter naar de privacy-instellingen kijkt komt tot de conclusie dat die zelfs "naar" zijn, aldus de EFF. Als het gaat om bijvoorbeeld contactenlijsten, je naam, profiel foto, stad, geslacht, netwerken en de pagina's van wie je een fan bent, behandelt Facebook al die informatie voortaan als "publiek beschikbare informatie".

Onzin. Bij mij staat dit ingesteld op 'Alleen vrienden' en met de nieuwe privacy-instellingen is dit niet veranderd. En neen, ik heb geen lijst van +200 vrienden waarvan ik er maar 10 écht ken.

Je merkt wel dat sommige mensen die instellingen niet goed nakijken. Hun instellingen zijn bijv. 'Vrienden van vrienden' of ze zijn bijv. aangesloten op het netwerk 'België' en hebben de standaardinstelling niet veranderd. Op die manier kan je (als je in hetzelfde netwerk zit) hun volledige profiel bekijken.
10-01-2011, 19:55 door Anoniem
Bij mij staat ook "alleen vrienden" ingesteld en niemand anders kan het zien. Op mijn profiel staat alles beveiligd en er is tot nu toe toch nog niets veranderd. Het is heel belangrijk om je instellingen goed na te kijken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.