image

Facebook buigt onder privacy-kritiek

vrijdag 11 december 2009, 17:14 door Redactie, 6 reacties

De nieuwe privacy-instellingen die Facebook deze week doorvoerde zorgde voor een storm van kritiek, waardoor de sociale netwerksite zich gedwongen ziet gebruikers de mogelijkheid te geven om hun contactenlijst voor de buitenwereld te verbergen. In eerste instantie beschouwde Facebook de contactenlijst als "publiek beschikbare informatie", tot ongeloof van allerlei burgerrechtenorganisaties en onderzoekers. Uit verschillende onderzoeken zou namelijk blijken dat sociale netwerken de belangrijkste gegevens zijn om privé te houden.

"Het is ongelooflijk teleurstellend om te zien dat Facebook groeiend wetenschappelijk bewijs negeert en haar sociale netwerk te grabbel gooit", zegt onderzoeker Joseph Bonneau. "Het sociale netwerk laat zien wie we werkelijk zijn, zoals Mark Zuckerberg zelf heeft gezegd en het is triest dat Facebook ons cynisch vertelt dat we niet voor onszelf kunnen beslissen of we het willen delen of niet."

Lachwekkend
Amper een dag na alle kritiek krabbelt Facebook deels terug. "Als antwoord op jullie feedback, hebben we de zichtbaarheid van de contactenlijst verbeterd", aldus product marketing manager Ana Muller. Het is nu mogelijk om de contactenlijst te verbergen, maar de manier waarop dat kan is "lachwekkend" en omslachtig, zo merkt Bonneau op.

De zichtbaarheid van de lijst is nu "alles of niets", terwijl het voor alle andere onderwerpen mogelijk is om verschillende niveaus in te stellen. "Het is nog steeds bizar dat ze hier mee hebben zitten rotzooien." Jarenlang was de contactenlijst alleen voor andere vrienden zichtbaar. Volgens de onderzoeker is de enige conclusie dan ook dat Facebook wil dat iedereen zijn of haar contactenlijst deelt, terwijl ze aan de buitenwereld doen overkomen alsof ze om de privacy van hun gebruikers geven.

Reacties (6)
11-12-2009, 18:33 door spatieman
Het hele facebook en hyves zijn een lachertje..
11-12-2009, 20:58 door Anoniem
Hier staan nog wat aardige clipjes van Sophos over Facebook & Privacy :

Facebook privacy settings? What you need to know
http://www.youtube.com/watch?v=MTpa3AS39uA

Identity theft on Facebook is easy
http://www.youtube.com/watch?v=9LPRaiu0Y8M
11-12-2009, 21:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-12-2009, 23:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-12-2009, 12:03 door Anoniem
Komt er hier nog niet bijna op, op één van de pc's dat Facebook, hyves, twitter, msn, myspace, netlog gedoe allemaal dezelfde rommel.
14-12-2009, 11:26 door Anoniem
Mensen, als je je wil verbergen, moet je je gewoon niet op dat soort sites aanmelden.
weet je, ik heb er een *****hekel aan, als je weer op zo'n pagina komt met de melding
"Dit profiel is alleen zichtbaar voor vrienden".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.