Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

persoonsgegevens via mail rondsturen

11-12-2009, 21:43 door Anoniem, 1 reacties
mag iemand bv via hyves zomaar mijn naam en adres gegevens door mailen naar andere personen ?
Reacties (1)
12-12-2009, 11:35 door Anoniem
Ik zal even het wettelijke kader schetsen waar binnen het leveren en verwerken van persoonsgegevens valt.
Allereerst wat is een persoonsgegeven? Dat is in regel elk gegeven dat herleidbaar is naar een natuurlijk persoon.
Om persoonsgegevens te beschermen kennen we de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), die wordt beheerd door het College Bescherming Persoonsgegevens, het welbekende CBP (van de OV jaarkaart ja !)

De WBP is heel duidelijk als het gaat om verstrekking van persoonsgegevens, persoonsgegevens worden niet verstrekt.. Punt! Echter, en dat geldt voor vrijwel iedere wet, zijn er een hele hoop uitzonderingen. Zo zijn persoonsgegevens ingedeeld in classificaties, van 0 t/m 3, waarbij je bij 0 moet denken aan alles wat je ook in het telefoonboek kan terug vinden, 1 voor als het gehele telefoonboek bijvoorbeeld op een cd gemaild wordt (dan gaat het meer om de bulk hoeveelheid), 2 voor gevoelige persoonsgegevens zoals geslacht/inkomen/huwelijkse staat/religie/ras etc etc, en dan 3 voor oa. DNA, Staatsgeheimen etc etc. Overigens vervallen veel eisen indien uitvoering van wetgeving ten grondslag ligt aan het verzoek tot levering, niet alle eisen maar het gaat me even te ver om hier dieper op in te gaan.
Voor 2 en 3 schrijft de wet strenge tot zeer eisen voor, niet alleen technische maar ook organisatorische en personele. Voor 0 en 1 komt het er eigenlijk op neer dat de rechtmatigheid van gebruik alleen maar hoeft worden aangetoond. Als voorbeeld, mijn postcode is geen WBP klasse 2 gegeven. Indien er geen sprake is van uitvoering van een wettelijke taak of afspraken, waar ik al eerder toestemming voor heb gegeven, zal er aan mij kenbaar moeten worden gemaakt dat mijn postcode gebruikt en verwerkt wordt. Nu zal dat in de praktijk niet snel gebeuren omdat er met statistische anonieme gegevens wordt gewerkt, er zal dus geen relatie worden gelegd met mijn naam want dan wordt het al vrij snel een WBP klasse 2 gegeven.

Volg je het nog?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.