image

Terreuralarm Nederland verlaagd naar beperkt

dinsdag 15 december 2009, 09:28 door Redactie, 8 reacties

De kans op een terroristische aanval is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) afgenomen van substantieel naar beperkt, het laagste dreigingsniveau. "Dit betekent dat de kans op een terroristische aanslag tegen Nederland betrekkelijk gering is, maar niet helemaal kan worden uitgesloten." De verlaging van het dreigingsniveau komt onder andere voort uit het feit dat Nederland minder in beeld is bij internationale jihadistische organisaties als specifiek ‘voorkeursdoelwit’. Wel blijft Nederland volgens de NCTb in de ogen van deze jihadistische groeperingen een potentieel en legitiem doelwit voor een aanslag. Ook zou de slagkracht van Qa’ida in Nederland beperkter zijn dan een jaar geleden.

Ondanks de afgenomen dreiging zegt de NCTb en de bij terrorismebestrijding betrokken organisaties alert te blijven. "De verlaging is immers een momentopname en biedt geen garantie voor toekomstige ontwikkelingen. Er is dan ook geen aanleiding om af te zien van de bestaande waakzaamheid in het kader van het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding." De NCTb is dan ook niet van plan om de huidige praktijk van bewaken en beveiligen anders in te richten. Ook betekent het niet dat beleidsontwikkeling of wetgevingstrajecten worden stopgezet.

Internet
Net als vorig jaar september verdwenen ook nu een aantal jihadistische websites van het internet. Enkele keerden kort daarna weer terug, terwijl andere websites nog steeds niet toegankelijk zijn. Vermoedelijk zijn de sites uit de lucht gehaald. "De verdwijning van deze websites betekent geenszins een definitieve stopzetting van de jihadistische propaganda op het internet. Integendeel, veel andere websites blijven actief, nemen de rol van de verdwenen websites over en voeren een intensief propagandaoffensief op het internet", zo heeft de NCTb de Tweede Kamer laten weten.

Takedown
Voor het bestrijden van radicale en jihadistische boodschappen op Nederlandse websites zijn beheerders van hun websites verantwoordelijk om strafbare uitingen te voorkomen dan wel zo snel en adequaat mogelijk te verwijderen. Dit is vastgelegd in de gedragscode Notice-and-Take-Down die door een groeiend aantal bedrijven wordt onderschreven. "Het wordt voor bedrijven die oogluikend illegale content toestaan, dan ook steeds moeilijker zich te verschuilen achter onduidelijke procedures en verantwoordelijkheden."

Daarnaast wordt er gewerkt aan een herziening van artikel 54a Wetboek van Strafrecht, welke voorziet in een wettelijke procedure voor Notice-and-Take-Down. Deze wettelijke procedure kan worden ingezet waar zelfregulering niet effectief is gebleken. Ook is een brochure voor politici ontwikkeld, gericht op het veilig bekend zijn op internet en het omgaan met bedreigende internet content.

Reacties (8)
15-12-2009, 09:34 door Anoniem
Alarm omlaag, maar wel een nieuwe wetsherziening die, onder het mom van terrorismebestreiding, de mogelijkheden voor censuur op internet verhoogt.
15-12-2009, 09:35 door Anoniem
Mogen we dan ook onze privacy terug?
15-12-2009, 09:52 door Syzygy
Nederland is dus gezakt in de lijst van "populaire landen om terroristisch eens flink huis te houden", een mooie maatstaf om te bepalen of we iets te vrezen hebben of niet. Kan mijn helm ook weer af.

Die waakzaamheid, een vals gevoel van veiligheid, is natuurlijk een farce.
Er hoeft maar een extremist met een rot gevoel op te staan en de boel escaleert.
Wat kunnen wij hier als burger aan doen, iedereen met een baard of hoofddoek met argusogen bespioneren ?
Echte terroristen worden getraind in het anoniem opgaan in de bevolking.

Collectieve bangmakerij om privacy ondermijnende maatregelen door onze strot te douwen.

Terrorisme zakt dus tevens als excuus en staat nu weer onder Milieu als excuus voor impopulaire maatregelen.
Het is maar dat je het weet.
15-12-2009, 10:10 door Anoniem
Kan ik nu eindelijk even mijn helm afzetten .... ?! ;P

(I used to have a .sig, but the government told me it would cause cancer.)
15-12-2009, 10:11 door Anoniem
tsja, zonder 9/11 hadden we nooit zoveel privacy-beperkende maatregelen door onze strot laten duwen.
en nu? zijn die maatregelen nog terug te draaien? het lijkt alleen maar verder door te draven.
15-12-2009, 11:01 door rob
"Deze wettelijke procedure kan worden ingezet waar zelfregulering niet effectief is gebleken."

Lees zelfcensurering.
15-12-2009, 16:49 door Anoniem
De privacy-beperkende maatregelen waren tijdelijk . . . net als alles wat ze beloven . tijdelijk en goedkoper

Belofte maakt schuld,

payback time. met rente.
16-12-2009, 14:22 door spatieman
jaja..
net als het kwartje van kok 25 jaar geleden, was ook maar een tijdelijke maatregel..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.