image

Privacywaakhond klaagt Facebook aan

vrijdag 18 december 2009, 13:48 door Redactie, 1 reacties

Het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center (EPIC) heeft bij de Federal Trade Commission een klacht tegen Facebook ingediend. Volgens de aanklacht, die door negen andere privacy en burgerrechtenbewegingen is ondertekend, schenden de nieuwe privacy-instellingen van de sociale netwerksite de verwachtingen van gebruikers, verminderen ze de privacy en zijn ze in strijd met Facebook's eigen vertegenwoordiging. De nieuwe instellingen zorgen ervoor dat veel privégegevens nu openbaar worden, die voorheen waren afgesloten. "Oneerlijk en misleidend", aldus de Electronic Frontier Foundation.

Als het aan de privacywaakhonden ligt wordt Facebook gedwongen om gebruikers meer controle over hun privacy te geven, iets wat door de nieuwe instellingen verloren is gegaan. Instellingen die ernstige gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld in landen als Iran, stelt Nick O'Neill. "Er is geen twijfel dat de Iraanse staat Facebook pagina's en groepen monitort om te bepalen wie de grootste dreiging voor het regime is." Groepen en gegevens die nu voor iedereen toegankelijk zijn. "Door de nieuwe privacy-instellingen hoeft slechts één gebruiker in te storten en zijn wachtwoord af te staan, voordat een gehele opstand de kop in kan worden gedrukt."

Reacties (1)
18-12-2009, 14:12 door Anoniem
"Door de nieuwe privacy-instellingen hoeft slechts één gebruiker in te storten en zijn wachtwoord af te staan, voordat een gehele opstand de kop in kan worden gedrukt."

Bedrijven zoals Facebook snappen de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze op hun schouders hebben geladen niet volledig, en de impact die sociale netwerken kunnen hebben op dit soort zaken; men kijkt toch vooral vanuit het eigen commerciele belang, wat niet onlogisch is, maar weer onwenselijk effecten kan hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.