image

Chinees domeinverbod raakt spammers

maandag 21 december 2009, 11:46 door Redactie, 4 reacties

Het beleid van de Chinese overheid om domeinnamen voor privépersonen te verbieden heeft ook effect op spam, zo blijkt uit recente cijfers. Alleen legitieme bedrijven die over de juiste papieren beschikken mogen tegenwoordig nog domeinnamen registreren. De regering hoopt zo het aantal Chinese pornografische websites terug te dringen. Chinese websites worden echter ook in bijna de helft van alle spamberichten ter wereld gebruikt. Met name de "Canadian Pharmacy" spam verwijst vaak naar Chinese domeinnamen.

Gratis webhosting
De nieuwe regels voor het registreren van een .CN domeinnaam maken het niet eenvoudig voor spammers, aldus anti-virusbedrijf Sophos. Sinds de nieuwe wet van kracht wet, daalde het percentage spamberichten met een .CN link in slechts drie dagen van van 55% naar 19%. Aan de andere kant steeg het aantal spamberichten met een link naar een gratis webhosting omgeving, wat suggereert dat spammers nu daar hun toevlucht zoeken.

Inmiddels heeft de virusbestrijder weer wat door spammers gebruikte .CN domeinnamen gezien, maar deze domeinnamen zijn twee jaar geleden al geregistreerd. "Het is interessant om te zien of deze CNNIC regels de spammers ergens anders naar toe dwingen, of dat dit slechts een kleine hobbel is terwijl ze manieren zoeken om de nieuwe registratie eisen te omzeilen", zegt Brett Cove van SophosLabs.

Reacties (4)
21-12-2009, 11:59 door Anoniem
Het plaatje klopt niet. "Free web URL's" zitten al jaren niet op de nullijn, het is al tijden in in de double digits. Denk aan Microsoft Spaces, Google weblogs, Yahoo profiles.

Bij de huidige wederopkomst van cn domeinen gaat met name om domeinen die geregistreerd zijn voor de periode van 2 jaar in december 2008, dus niet om domeinen die twee jaar geleden zijn geregistreerd.
21-12-2009, 12:34 door Anoniem
Ik ben benieuwd of een spammer die een bedrijf heeft gewoon domeinnamen kan registreren. Immers is de regelgeving dan heel eenvoudig te omzeilen, en dan gaat het alleen om de vraag of er na registratie nog opgetreden wordt tegen spammers (tot nog toe gebeurt dat veel te weinig) ?
21-12-2009, 12:38 door Syzygy
Met name de "Canadian Pharmacy" spam verwijst vaak naar Chinese domeinnamen.


Let je even niet op, hebben die Chinese Canada bezet !! ;-)
21-12-2009, 15:06 door RobertoG
Serverbotnets is de nieuwe trend. Zo'n server is legitiem en heeft een leuke bandbreedte tot z'n beschikking. Binnen een half jaar zal deze afname al weer zijn weggewerkt. 't Is triest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.