image

VS gaan videobeelden drones versleutelen

maandag 21 december 2009, 14:05 door Redactie, 10 reacties

Het Amerikaanse leger gaat de videobeelden die drones en gevechtsvliegtuigen naar grondtroepen sturen versleutelen, nadat vorige week bekend werd dat die eenvoudig zijn op te vangen. Irakese rebellen zouden via de 26 dollar kostende SkyGrabber software niet alleen met automatische drones zoals de Raven en Predator mee kunnen kijken, maar ook met de meeste andere gevechtsvliegtuigen. Het onderscheppen van de beelden zou al sinds halverwege 2008 plaatsvinden. Kolonel Gregory Gonzalez, projectmanager onbemande vliegtuigen, laat weten dat encryptie op de lijst staat, maar dit ook een kwestie van beschikbaar budget is. "Dit is niet de eerste keer dat we over de potentiële dreiging tegen videobeelden horen. De dreigingen verschijnen continu en het Ministerie van Defensie heeft enige risico's genomen", aldus Gonzalez. Hij zou het afgelopen jaar al zijn gewaarschuwd om het probleem op te lossen.

Naast de SkyGrabber software beschikken de rebellen ook over high-tech methoden om videobeelden te kapen. Tijdens een inval bij een Sjiitische militie trof men geavanceerd elektronisch wapentuig aan. Volgens één functionaris heeft het meekijken door de rebellen een negatief effect op de Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten gehad. "We zagen een trend dat als we achter deze gasten aangingen, ze soms eerder van Amerikaanse acties wisten." De functionaris prijst de technische know-how voor het maken van antennes, computers en software voor het oppakken van de beelden. "Dat was indrukwekkend."

Risico
Grondtroepen ontvangen de videobeelden via de Remotely Operated Video Enhanced Receiver (ROVER), een mobiel apparaat dat lijkt op een laptop. De ROVER ondersteunt encryptie, maar de meeste troepen beschikken niet over de vereiste upgrade. De nieuwste ROVER-modellen zijn zelfs van twee encryptie pakketten voorzien. Voor "verschillende redenen" zou het versleutelen van de drones echter nog niet zijn toegepast, zegt kolonel Robert Sova. Volgens hem vormt het hacken van de videobeelden een "zeer klein risico", aangezien de rebellen niet weten hoe ze het command en controle systeem van de drones moeten hacken.

Reacties (10)
21-12-2009, 14:18 door Anoniem
nu met WEP versleuteling xD
21-12-2009, 15:20 door Anoniem
"... aangezien de rebellen niet weten hoe ze het command en controle systeem van de drones moeten hacken."
Haha, dit is echt de allerbeste grap van het jaar.

In de securitywereld moet je er altijd van uit gaan dat je tegenstander meer weet dan jij.
21-12-2009, 15:27 door Syzygy
de 26 dollar kostende SkyGrabber software niet alleen met automatische drones zoals de Raven en Predator mee kunnen kijken,

natuurlijk wel een gehackte trial versie want het kan natuurlijk ook voor niks !!
21-12-2009, 17:11 door Anoniem
Daar begrijp ik niks van. Toen ik in militaire dienst zat hadden we al onze straalverbindingen versleuteld. En dan heb ik het over 1990!!
(jaja, Opa vertelt). Wel een enorme zeperd dat ze bijna twintig jaar later de streams van een vliegende webcam niet versleuteld versturen.
21-12-2009, 19:02 door spatieman
hehe. look ali ,i see our kamp on this live video stream!!
21-12-2009, 19:16 door Skizmo
Voor "verschillende redenen" zou het versleutelen van de drones echter nog niet zijn toegepast
ja. . de oorlog duurt langer (wat sommige partijen helemaal niet erg vinden), en ze kunnen nu een rekening voor de 'upgrade' sturen.

Iedere 'stoepdebiel' die hier aan gewerkt heeft, wist dat er encryptie overheen moest... rara waarom is het dan toch niet gedaan,
21-12-2009, 20:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-12-2009, 21:21 door Anoniem
Ik vind het ook wel een 'shock and awe' iets hebben. Zo van "shit, die drone komt onze kant op", "shit hij heeft Osama Bin Laden in het vizier", "shit, hij vuurt zijn raket af".

Ik bedoel, als je zo duidelijk overwicht hebt op technologisch gebied, dan hoef je niet meer te verbergen waar je bent en wat je doet.
Als ze die drones nou konden overnemen om onze compound in Uruzgan plat te gooien, dan was het wat anders.
22-12-2009, 09:55 door Anoniem
Ik bedoel, als je zo duidelijk overwicht hebt op technologisch gebied, dan hoef je niet meer te verbergen waar je bent en wat je doet.
Als ze die drones nou konden overnemen om onze compound in Uruzgan plat te gooien, dan was het wat anders.
Het maakt het hele "spelletje" van oorlogsvoering wel wat eerlijker he? Ik bedoel, de balans zal weer enigzins terugkeren.

Er wordt nu met een overmacht aan wapentuig hele bevolkingen uitgemoord -- terwijl "de modellen van vorige eeuw" door dezelfde partij via de zwarte markt bij de "tegenpartij" terecht komt.

Natuurijk gaan ze dat spul gebruiken als je net op brute wijze hun ouders hebt vermoord en een mogelijke oplossing als een vette worst voor hun neus gaan bengelen...

Oh, nee, we noemen die pissige mensen gewoon uit gemak "terroristen-enclaves". En dat Nederlandse verzetstrijders in de ogen van de invasie-macht net zulke terroristen zijn noemen we gewoon een achterhaald argument met de woorden "nee, dat is anders". En zo blijven we doorschieten en hakken en haat verspreiden. Mja, om Hans Teeuwen weer 's te parafraseren: met zo'n instelling *blijf* je zwakzinning...

Wie oorlog wil voeren op een wijze waarbij het bloedvergieten slechts wordt beperkt tot de zogenaamde "tegenpartij", die verdient het eigenlijk om door die tegenstander gestenigd te worden -- als een soort van poetische gerechtigheid.

De hele ironie is dat onze defensie gebaseerd is op apathie: inbeelden en inleven "wat we zelf zouden doen in zo'n situatie". En dat dan onmogelijk maken... De meeste mensen zien niet in waar dat uiteindelijk toe zal leiden....

"The only way to win is not to play the game", maar er is helaas discipline voor nodig om je niet te laten leiden door religie, lust en emotie, en te stoppen het slechte voorbeeld te geven.

Haat genereert alleen nog meer haat -- als we dat willen en het helemaal onmogelijk maken om te "leven", dan moeten we vooral zo doorgaan...
22-12-2009, 10:25 door Anoniem
@09:55
Twee woorden: Elf September
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.