image

Amerikaanse drones pas in 2014 versleuteld

dinsdag 22 december 2009, 14:25 door Redactie, 4 reacties

Het plan van het Amerikaanse leger om de videobeelden van automatische drones en gevechtsvliegtuigen te versleutelen zal pas in 2014 zijn gereed. Vorige week werd bekend dat Irakese rebellen de videobeelden al sinds 2008 onderscheppen. Volgens legerfunctionarissen was het probleem al langer bekend en vormde het geen groot risico.

Daarnaast zouden alle nieuwe Remotely Operated Video Enhanced Receiver (ROVER) modellen, de apparaten waarmee de grondtroepen de videobeelden van de vliegtuigen ontvangen, van encryptie worden voorzien. Met terugwerkende kracht zouden ook de al in gebruik zijnde apparaten encryptie gaan ondersteunen, maar deze operatie is pas in 2014 afgerond. "Te laat", zegt voormalige luchtmacht secretaris Michael Wynne. Functionarissen laten weten dat de voordelen van de drones opwegen tegen het risico dat de vijand kan meekijken.

Onderzoek
Inmiddels hebben ook beveiligingsonderzoekers zich op de videobeelden gestort. Uit onderzoek blijkt dat de MPEG streams die de Predator drones versturen niet alleen beelden bevatten, maar ook de "missie controle data" die via het satellietsignaal naar de grond wordt gestuurd. "Het is theoretisch mogelijk om deze gegevens zowel in de onderschepte videobeelden te lezen als in op de harde schijf opgeslagen data", zegt onderzoeker KingCope in dit rapport.

Reacties (4)
22-12-2009, 14:42 door Anoniem
Ben benieuwd naar de tactische informatie die een ontvanger in het veld kan krijgen.

Indien de drone aan het landen is kan gemakkelijk een recente luchtfoto bekeken worden van een basis waardoor eventuele raket- of mortieraanvallen een grotere schade kunnen aanrichten.

Ik hoop dus dat ze die dingen niet laten uitzenden tijdens landing.....

Het Orakel
22-12-2009, 14:46 door Syzygy
Amerikaanse drones pas in 2014 versleuteld

is dit om gerustheid te kweken bij de tegenpartij ??
22-12-2009, 15:32 door Anoniem
Eind 2008 is bekend geworden dat dit probleem zich voordoet. In 2014 is er een oplossing......

Wat gaan ze in die tussenliggende jaren dan doen? Encryptie is tegenwoordig geen rocket-science! Het meest gebruikt assymetrisch algorithme is toch echt wel proven technology. Sleutelengte flink oprekken en klaar is de United States van de Verenigde Staten uit Amerika.

Waar wachten die gasten op?
23-12-2009, 14:58 door Anoniem
Tja, encryptie mag dan geen rocket science zijn maar zodra je daarvoor applicaties moet gaan aanpassen spreek je toch weer over een hele andere orde van grootte. Volgens mij is "eenvoudiger" en sneller om de verbinding end-to-end te tunnelen. Dan hoef je de software niet aan te passen, althans als die software een beetje fatsoenlijk geschreven is.
Maar hoe dan ook, een doorlooptijd van 4 jaar is hoe dan ook erg lang.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.