image

70.000 Britten trappen in Nigeriaanse 419 scam

donderdag 24 december 2009, 14:13 door Redactie, 7 reacties

Dit jaar zijn er 70.000 Engelsen in Nigeriaanse 419 scams getrapt, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger omdat mensen uit schaamte geen aangifte doen. Volgens onderzoek stelen fraudeurs elk jaar 15,5 miljard euro van mensen in Engeland en Wales. Naast de Nigeriaanse scams, trapten 62.000 mensen in nep-loterijen, investeringsfraude en niet bestaande prijstrekkingen. "Er zijn veel redenen waarom fraude nooit gerapporteerd wordt, waaronder dat het slachtoffer zich teveel schaamt, niet weet dat hij een slachtoffer is geworden, dat het verloren bedrag de moeite niet waard is of dat men niet weet waar men aangifte kan doen", zegt hoofdonderzoeker Mark Button.

Ellende
De fraudeurs en oplichters wisselen "sukkel-lijsten" uit van mensen die gevoelig voor fraude zijn, zodat ze die keer op keer via verschillende scams kunnen tillen. "Fraudeurs zijn zeer innovatief, maar hun slachtoffers worden vaak vergeten en die lijden op allerlei manieren, waaronder met hun gezondheid. Velen voelen zich beschaamd, vernederd, boos en verward. Interviews met slachtoffers laten vaak de immense ellende zien. Sommigen zijn alles verloren", merkt Button op. Slachtoffers van Nigeriaanse scams raakten gemiddeld 3200 euro kwijt.

Reacties (7)
24-12-2009, 19:39 door MrBil
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
25-12-2009, 01:35 door Anoniem
"there's a sucker born every minute"
leuke is dat die niet z00 snel dood gaan dus pers die nog maar wat uit...
25-12-2009, 12:48 door Bitwiper
Door MrBil: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Waarna MBil's licht dementerende vader MrBil's toekomstige erfenis naar Nigeria overmaakte. Wie het laatst lacht....
25-12-2009, 14:32 door Anoniem
Moet Microsoft niet even de schuld gegeven worden?
25-12-2009, 22:48 door monica8
Een groot deel van die 15,5 miljard word naar in nederland verblijvende West Afrikaanse oplichters overgemaakt.

En 15,5 miljard is ongeveer de helft van de bezuinigingen die het NL kabinet in 2010 wil doorvoeren, 10% van de NL begroting.

Het is zo langzamerhand het overwegen waard om ISP's en SPAM filter producenten eens met wat flinke boetes om de oren te slaan wegens het mislukken in de volgens hen eenvoudige taak om 419 scam mail te filteren en tegen te houden.

Tevens word het tijd dat toezichthouders money transfer bedrijven aan pakken omdat die al jaren, uit politie onderzoeken, weten dat hun services op specifieke manier worden misbruikt door fraudeurs. Ze zijn mede schuldig.
26-12-2009, 12:41 door spatieman
/sarcasme aan
ik heb onlangs ook 20k€ aan een nigeriaanse prinses gestuurt die graag het bed wil delen met me.
maar ze komt de grens niet over,omdat de ambtenaren zich niet lieten omkopen, of ik nog effe 40k€ wil sturen, zodat ze wel kan komen.

tja, en gemidelde wip in nederland is dan stukjes goedkoper.
.....
27-12-2009, 09:52 door Anoniem
Sommige mensen moet je niet tegen zichzelf beschermen, anders leert men het nooit. De gebruikte methoden zijn zo oud als de weg naar Rome, de middelen zijn nieuw. Dit geeft naar mijn idee maar weer eens pijnlijk aan hoe kritiekloos en naïef we als maatschappij zijn geworden, als mensen zich niet eens de vraag stellen waarom juist zij de betreffende e-mail hebben gekregen. Deze mensen zijn volgens mij ook erg makkelijk te overtuigen door datgene wat de media hen wil laten geloven. Idem voor politieke partijen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de getroffen mensen niet op meer punten in hun leven schade hebben ondervonden van hun goedgelovigheid, al dan niet bewust. Hopelijk zal deze financiële klap hen op de lange termijn ten goede komen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.