image

26C3: Hackers moeten politieker worden

zondag 27 december 2009, 16:08 door Brenno de Winter, 8 reacties

Als het aan Frank Rieger ligt, bestuurslid van de Chaos Computer Club, dan treden hackers meer naar buiten met hun expertise en worden ze politieker. Dat vertelde hij tijdens zijn keynote-toespraak waarmee hij de zesde editie van het Chaos Communication Congress opende. Volgens hem is er langzamerhand een voedingsbodem ontstaan, waarbij er kritisch naar de plannen van overheden gekeken wordt. “Mensen hebben genoeg van de marketing- bullshit”, observeerde Rieger dan ook. Langzaam beseffen burgers dat de overheid te snel misbruik maakt van persoonlijke gegevens, zo liet hij verder weten.

Dom met gegevens omgaan
Rieger is fel richting overheden, die volgens hem te snel proberen gevoelige gegevens op te slaan. Als voorbeeld noemt hij een Duits plan om iedere burger van een vaste hoeveelheid CO2-emissie te voorzien. “Dat willen ze vervolgens aan de hand van creditcard-transacties tot op detail niveau gaan bijhouden”, vertelt Rieger. “Dat is zo jammer, want het kan heel privacy vriendelijk. Ook voorbeelden als de bewaarplicht verkeersgegevens en de “slimme” energiemeters maken volgens hem duidelijk dat er een probleem is. Zoiets kan volgens hem ook alleen maar verkeerd gaan: “Wanneer het een rotzooi is komen de varkens daar op af. Met data is dat niet anders.”

Krakkemikkige programmatuur
De Duitser stoort zich het meest aan de lamlendige kwaliteit van de programmatuur die overheden inzetten. “We zijn het slachtoffer van steeds slechter geschreven software”, vertelt hij. “Het gevolg is dat we niet meer als mens worden gezien. We zijn een nummer geworden.” Als Rieger het voor het zeggen zou hebben dan zou er stevig in de wetgeving worden ingegrepen. “Wat je wilt is dat managers zelf verantwoordelijk worden voor privacyschendingen”, stelt hij voor. “Ook moet nou eens heel helder duidelijk worden welke informatie is opgeslagen, door wie, wie er toegang toe heeft en waarom dat gebeurt. Dat is nog altijd niet erg duidelijk.”

Politiek hacken
Het wordt dan ook tijd dat hackers niet langer stilzitten: “Wij hebben veel meer kennis dan de mensen buiten en vooral politici. We hebben meer ervaring. We hebben meer science fiction gezien en weten daarom welke scenario's op ons af komen.”

Rieger ziet dan ook graag hackers die zich inzetten voor politieke groeperingen. Ook moet er harder worden getrokken aan decentrale oplossingen. “Wikileaks laat zien hoe goed dit soort oplossingen kunnen werken en ons weerbaar tegen misbruik van overheden maken”, vertelt hij. Voor hem is het ook niet langer een doel om politiek snel te scoren. “Het gaat niet om de meerderheid, maar om een collectief bewustzijn dat dingen anders moeten.”

Reacties (8)
27-12-2009, 16:17 door Syzygy
Rieger ziet dan ook graag hackers die zich inzetten voor politieke groeperingen.

Ja slimme zet, dan moet je dus partij gaan kiezen.
Links , Rechts, en een politiek standpunt in gaan nemen.
Blijf nou maar lekker ONAFHANKELIJK !!
Daar hebben wij als Internet gebruikers en burgers in het algemeen veel meer aan.
27-12-2009, 18:10 door Anoniem
Door Syzygy:
Rieger ziet dan ook graag hackers die zich inzetten voor politieke groeperingen.

Ja slimme zet, dan moet je dus partij gaan kiezen.
Links , Rechts, en een politiek standpunt in gaan nemen.
Blijf nou maar lekker ONAFHANKELIJK !!
Daar hebben wij als Internet gebruikers en burgers in het algemeen veel meer aan.

Juist!
27-12-2009, 18:31 door Anoniem
Onafhankelijk is per definitie al niet mogelijk. Het hele feit dat wij hier fel reageren tegen dingen als de bewaarplicht is al politiek an sich. Iedere keuze, opinie en beslissing is politiek.
27-12-2009, 22:08 door Anoniem
Door Anoniem: Onafhankelijk is per definitie al niet mogelijk. Het hele feit dat wij hier fel reageren tegen dingen als de bewaarplicht is al politiek an sich. Iedere keuze, opinie en beslissing is politiek.
Maar laten we wel oppassen dat dit onderwerp een partijpolitiek issue wordt. Volgens mij zitten er in alle partijen wel mensen die de privacy-issues zo langzamerhand te veel vinden worden. Het zou goed zijn als privacy-bewustzijn bij alle partijen ingeburgerd raakt.
28-12-2009, 08:53 door Anoniem
Allemachtig! Die zijn gek. Zeker aangestoken door het Balkenendevirus, Alles moet gecontroleerd worden door zelfbenoemde controlfreaks. Rot op en laat internet met rust!
28-12-2009, 09:09 door Syzygy
Door Anoniem: Onafhankelijk is per definitie al niet mogelijk. Het hele feit dat wij hier fel reageren tegen dingen als de bewaarplicht is al politiek an sich. Iedere keuze, opinie en beslissing is politiek.

Correct maar het gaat hier niet om ONZE antwoorden op vragen het gaat hier om de vraag of Hackers zich moeten laten lenen om voor Politiek geörienteerde instanties hun vaardigheden als dienst te laten verhuren (al dan niet voor geld of een hoger doel).
Daar ben ik persoonlijk ERG op tegen.
De kans dat je als hacker een verkeerde keus is maakt groot omdat transparantie binnen de politiek ver te zoeken is. (De meeste Politici hebben wel een dubbele agenda)
Daarnaast heb je als Hacker geen controle meer over wat er met jouw werk (resultaten) wordt gedaan.
28-12-2009, 10:05 door Anoniem
Politiek gebruik ik als scheld woord, kweet niet hoe het met jullie zit.
Maar ergens hebben ze wel gelijk, in andere landen gebeurt het ook.
ik ben van mening dat wij dat nog niet nodig hebben.
Dat komt vanzelf.
Nu graag weer objectief, relatief, onparteidig nieuws graag.

Fijne dag
28-12-2009, 11:51 door Anoniem
Waarom krijg ik hier de indruk dat het voor iedereen hier onmogelijk is om het concept 'politiek' te zien buiten de parlementaire politiek?

Ten eerste is het niet wenselijk om onpartijdig te blijven omdat dat recht tegenover de belangen van hackers en andere mensen die niet mee willen doen met de culturele hegemonie staat.
Ten tweede is de hele hackscene altijd al zo politiek als wat geweest. Lees de oudere edities van Phrack en andere hackzines maar en je zult aardig wat artikelen vinden over anarchisme en andere "radicaal linkse politiek".

Dit lijkt mij ook niet meer dan logisch, hoe kun je mensen hebben die enerzijds vinden dat informatie vrij moet zijn en alle mensen zoveel mogelijk vrijheid moeten krijgen om te leren en te leven, maar toch politiek onafhankelijk blijven? Gezien de voorwaarde al een politiek beeld is, is dat al een contradictie.

Daarom zegt helemaal niemand dat hackers zich moeten gaan lenen voor parlementaire partijpolitiek (o god nee zeg), maar juist zelf buiten parlementaire politiek bedrijven, daarom wordt bijvoorbeeld ook wikileaks aangehaald...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.