image

Nederland in Top 5 beste IT-security landen

maandag 28 december 2009, 13:21 door Redactie, 7 reacties

Nederland behoort tot de 5 landen waar IT-security het best geregeld is, maar aan de andere kant herbergen we ook de meeste spammers, zo blijkt uit cijfers van het Project Honey Pot. Twee weken geleden ontving het project z'n miljardste spambericht, waarop het besloot de spammers in kaart te brengen. De meeste spam wordt nog altijd via botnets verstuurd. Daardoor is het lastig om te bepalen waar de spammers zelf zitten. Aan de andere kant geven botnets ook inzicht in het beveiligingsniveau van een land. Hoe minder bots, des te beter de beveiliging.

Aan de hand van het aantal besmette computers in een land gedeeld door het aantal security professionals dat er werkzaam is, kwam men tot een overzicht van de tien beste en slechtste landen. Nederland komt in het overzicht op de vijfde plek, achter Finland, Canada, België en Australië. Aan de andere kant is security het slechts geregeld in China, Azerbeidzjan en Zuid-Korea.

Spammerland
Naast het monitoren van botnets en spam, wilde het Project Honey Pot ook weten waar de spammers zelf vandaan komen. Om die informatie te achterhalen moest men de activiteiten van de spammers onderzoeken die niet via bots plaatsvinden. "Hoewel het versturen van e-mail eenvoudig parallel gedaan kan worden, geldt dit niet voor het verzamelen van e-mailadressen, waar men webpagina's voot moet doorzoeken." Zonder gecentraliseerde command en controle structuur zou men anders dezelfde pagina steeds opnieuw doorzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat de machines waarmee de spammers adressen verzamelen veel stabieler en nauwer verbonden met de locatie van de spammer zijn. Ook nu doet Nederland het weer "goed", en staat het op een derde plek als land dat de meeste spammers herbergt. Alleen de Verenigde Staten en Spanje maken het bonter.

Verder werd onderzocht hoe snel spammers een op het internet gevonden e-mailadres spammen. Had men hier in 2004 nog gemiddeld bijna 50 dagen voor nodig, nu gebeurt dit in iets minder dan 22 dagen. "Gemiddeld genomen zijn spammers sneller dan we ooit gezien hebben." De snelheid houdt vooral verband met de inhoud van het spambericht. Spammers die iets verkopen opereren langzamer dan fraudeurs en internetoplichters, die een adres spammen en daarna niet meer gebruiken.

Reacties (7)
28-12-2009, 14:07 door Preddie
leuk een vijfde plek .... maar niet als belgie 2de staat :/
28-12-2009, 14:57 door Anoniem
Wederom een onderzoek waar je je vraag tekens bij kunt zetten. Bij de beste tien zie ik Duitsland ook niet staan je maakt mij niet wijs dat hun mijlenver op ons en Belgie achterlopen.En we weten allemaal dat in feite de grootste hackers ook vaak het meest verstand van Security hebben[ en die jongens komen vaak uit Oostblok landen]. Dus het is maar waar je de nadruk op wilt leggen.
Ik heb hier in Nederland ook bij bedrijven gewerkt waar de security een lachertje is!
28-12-2009, 17:23 door Anoniem
ik vind het ook wel opmerkelijk dat belgie zo hoog staat (ik ben zelf belg en security professional), ik heb al veel verkeerde dingen gezien. Er wordt gezegd dat er gekeken werd naar botnets & spammers, maar is dit dan in percentage met het totale aantal verbindingen van dat land? Want belgie met zijn 10 miljoen inwoners kan je dus amper vergelijken met bv nederland. Ik denk ook wel ergens dat de belabberde ISP download limieten niet aantrekkelijk zijn bij spammers & botnet beheerders aangezien ze wel eens zouden kunnen terugvallen op smallband (achterlijke achterlijke achterlijke regeling, domme monopolie van belgacom & telenet).
28-12-2009, 17:38 door Syzygy
Aan de hand van het aantal besmette computers in een land gedeeld door het aantal security professionals dat er werkzaam is, kwam men tot een overzicht van de tien beste en slechtste landen.

en dan gedeeld door tweede paasdag om de onzin compleet te maken !!!

Hoe komen ze aan die getallen ??

Wat een criterium
28-12-2009, 23:23 door [Account Verwijderd]
Zeg, heren, bedankt voor u geduld, met ons "iNFORMATIE GURUS", ik wens u een heel aangename voortzetting van waar u mee
bezig bent,
Een zalig uiteinde maar bovenal, een prettig 2010, en wrk nt teveel...zou je moeder ook niet te goed tvinden....

SECURITY..nl
Gracias...senores de mi corazon, prospero ano

Marini y Pedro
28-12-2009, 23:39 door cyberpunk
En België op nummer 3. Niet dat ik dat niet leuk vind, maar zoiets zegt al genoeg (en dat zeg ik als Vlaming). Ik zou er maar niet te veel waarde aan hechten...
29-12-2009, 01:36 door MrBil
Hoeveel tijd die mensen hierin steken om het kuch.. nieuws te halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.