image

CBP: Bodyscan schendt privacy niet

donderdag 31 december 2009, 12:14 door Redactie, 11 reacties

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vormt de invoering van de bodyscan op Schiphol geen schending van de privacy, waarmee het lijnrecht tegenover privacywaakhond Bits of Freedom staat. Jacob Kohnstamm liet tegenover BNR weten dat veiligheid en privacy in dit geval heel goed samengaan, als de juiste technologie maar wordt gebruikt. Eerder op de dag waarschuwde Bits of Freedom dat de introductie van "naaktscanners" onwenselijk is. De apparaten zouden juist wel een stevige inbreuk op de privacy en de lichamelijke integriteit maken, brengen hoge kosten met zich mee en de gezondheidseffecten staan niet vast. "In plaats daarvan moet het kabinet onderzoeken waarom bestaande maatregelen hebben gefaald", aldus BoF directeur Ot van Dalen.

Ook in Amerika is het debat losgebarsten of de bodyscan wel toelaatbaar is. De angst bestaat dat de naaktfoto's straks op het internet belanden. Daarnaast wijzen critici erop dat de bodyscan geen wondermiddel is. "De grote vraag is het balanceren van de noodzaak voor persoonlijke privacy en de beveiliging van ons land", zegt Republikein Jason Chaffetz. Hij steunde een voorstel waarin de bodyscan alleen als secondaire screening ingezet mag worden en dat het kopiëren van afbeeldingen strafbaar wordt. Het voorstel is niet door de Senaat gekomen. Chaffetz merkt op dat hij zo veilig als mogelijk is wil vliegen. "Ik denk alleen niet dat iemand mijn 8-jarige naakt hoeft te zien om het vliegtuig te beveiligen."

Verspilling
Bruce Schneier is kritisch over de bodyscan en daar verandert de mislukte aanslag niets aan. "Als er honderd tactieken zijn en ik bescherm er tegen twee, dan maak ik je niet veiliger. Als we bodyscans gebruiken, dan gaan ze iets anders doen." De miljoenen euro's die de overheid aan de nieuwe apparaten uitgeeft zijn volgens hem beter besteedt aan onderzoek en het verkrijgen van informatie om terroristen te vinden voordat ze op het vliegveld aankomen. Het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center is voorstander van de bodyscan, zolang de beelden maar niet worden opgeslagen.

Reacties (11)
31-12-2009, 12:27 door Syzygy
Dan zien we eindelijk de WARE Patricia Paay

Broes heeft wel gelijk.
Wij als passagiers moeten ons alles laten welgevallen terwijl de Security achter de schermen ernstig te wensen overlaat.
Het is ook weer zo'n pleister plak actie.
Ergens gebeurt iets, gauw een maatregel bedenken om politiek en opinie gerust te stellen en dan weer verder slapen.
31-12-2009, 12:29 door Preddie
het CBP bevestigt haar reputatie ...... een schoothondje van de overheid dat af en toe blaft maar niet bijt en bovendien toch niks te vertellen heeft. Persoonlijk vind ik niet dat je het CBP nog serieus kan en mag nemen, want kan iemand mij precies vertellen wat ze nu wel en niet doen. Ik dacht namelijk dat zij werkelijk voor de bescherming van persoonsgegevens en dus de privacy in het leven zijn geroepen.

Mijn idee is om de positie van het CBP te vervangen door Bits of Freedom of het derde Rijk...

Door Syzygy: Dan zien we eindelijk de WARE Patricia Paay

Broes heeft wel gelijk.
Wij als passagiers moeten ons alles laten welgevallen terwijl de Security achter de schermen ernstig te wensen overlaat.
Het is ook weer zo'n pleister plak actie.
Ergens gebeurt iets, gauw een maatregel bedenken om politiek en opinie gerust te stellen en dan weer verder slapen.


Ach overheid en bedrijven, op het gebied van security hebben ze allemaal dezelfde plaat voor hun kop. Je kan 10 keer aangeven dat iets niet veilig is maar dan wordt je bestempeld als paranoïde. Vervolgens vind er een incident plaats en dan is het geen wat al meerdere keren is aangekaard het onderwerp van de dag. Wat mij betreft mag het hele kabinet dat we hebben opstappen met name, Eurlings, ter Horst en Ballin.
31-12-2009, 13:05 door Anoniem
+100 @ Predjuh
31-12-2009, 13:10 door Anoniem
Het blijft toch uitzoeken wat nou het beste is om zulke drama`s te voorkomen,daarom is het ook belangrijk dat burgers zelf alert blijven op hun omgeving op vliegvelden, treinstations en metro`s.
Maar dat we er aan moeten werken is zeker, terrorisme zal niet vanzelf weggaan. Het moet toch ook leefbaar voor ons allemaal blijven. Verder wens ik iedereen een geweldige jaarwisseling en een fantastisch 2010!
31-12-2009, 13:38 door Anoniem
Jacob Kohnstamm is en blijft een van de bestuurders van het pluche. Zonder maar wat verstand van zaken te hebben komt zo'n persoon op een hoge post om wel even beleid te maken en te bepalen waar het voor de rest van de Nederlanders goed is. Hoe serieus kan je een organisatie nog 'bescherming persoonsgegevens' in je naam voeren wanneer het opperhoofd graag met bagatelliserende verweren komt wanneer privacy in het geding is. Het is niets meer of minder dan een façade die de pr van de overheid doet als die weer eens een foute beslissing neemt. De opzet: Als zelfs zo'n op papier officiële organisatie die voor uw privacy op komt al zegt dat ze een maatregel door de vingers zien dan hoort de rest van Nederland maar aan te nemen dat het wel goed zit. Hele foute boel.
31-12-2009, 16:02 door Anoniem
Het grote bezwaar is van deze poortjes dat je iemand 'naakt' ziet. Wat ik dan echt niet snap is dat ze niet net als London röntgen gebruiken. Hier zie je ook alles zitten (zelfs plexiglas) en hier heb je dat gedoe over privacy niet.

Het politieke bezwaar van röntgen is dat het röntgen is, maar als je elke dag 2 keer op een röntgenpoortje krijg je nog niet eens genoeg straling binnen om bezwaard te worden door de meest strenge internationale richtlijnen.

Ik werk in deze industrie, en ik weet dat als politici (bedrijf/overheid) hun zinnen op één bepaald product hebben gezet ze dat ook houden. Puur politiek...

Maarten
01-01-2010, 03:31 door Anoniem
Het terrrorisme??

Was het niet toegegeven door de rakkers dat ze met valse voorwendselen verscheidene oorlogen zijn begonnen? welk terrorisme en door wie?

Het vele terrorisme in nederland ja de vliegtuigen vallen met bosjes uit de lucht de laatste 50 jaar.

euh o ja helemaal geen

Waarvoor die bullshit?
o ja usa met de vinger in de pap.
Degene die denkt dat de brvrijding zonder prijs is volbracht mag nog eens raden.
04-01-2010, 11:58 door carolined
Door Anoniem: Jacob Kohnstamm is en blijft een van de bestuurders van het pluche. Zonder maar wat verstand van zaken te hebben komt zo'n persoon op een hoge post om wel even beleid te maken en te bepalen waar het voor de rest van de Nederlanders goed is. Hoe serieus kan je een organisatie nog 'bescherming persoonsgegevens' in je naam voeren wanneer het opperhoofd graag met bagatelliserende verweren komt wanneer privacy in het geding is. Het is niets meer of minder dan een façade die de pr van de overheid doet als die weer eens een foute beslissing neemt. De opzet: Als zelfs zo'n op papier officiële organisatie die voor uw privacy op komt al zegt dat ze een maatregel door de vingers zien dan hoort de rest van Nederland maar aan te nemen dat het wel goed zit. Hele foute boel.

Overigens doet me dit denken aan het volgende artikel. Voor de machtigen onder ons gelden de regels een stuk minder.
http://zefhemel.spaces.live.com/Blog/cns!7F0FA8F2AE059D7C!1500.entry
Overigens interessant als je deze gedachtengang doortrekt naar de eigenaren van snelle en/of dure auto's.
04-01-2010, 12:07 door Anoniem
Door Predjuh:
Wat mij betreft mag het hele kabinet dat we hebben opstappen met name, Eurlings, ter Horst en Ballin.

Inderdaad! De hele IRT affaire overnieuw en overnieuw. En Ter Horst? Ik denk dat ze het liefst alle terroristen op de bon wil slingeren... dan pas lossen we het probleem op...
22-02-2010, 18:22 door Mindcon
ATTACK!!!

“Welcome to Scannergate!” (Tom Burghardt, 2010)

Tom Burghardt, Airport Security: Welcome to Scannergate, Global Research, globalresearch.ca, February 21, 2010, < http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=17729 >.

Quote: < … > Welcome to Scannergate! < … >
Right? Well, not exactly... < … >
No matter; billions in federal dollars are at stake for our corporatist masters. As is readily observable every day--from the bank bailout to the ongoing home foreclosure crisis, and from endless wars of aggression to massive domestic spying--the business of government, first, last and always, is business and the American people be damned. < … >


Read full article:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=17729

NOTA BENE!:
WELCOME TO YOUR BRAIN!,
http://mindcon.wordpress.com/2010/02/14/welcome-to-your-brain/
27-03-2010, 16:39 door Mindcon
Judith Sargentini, Sargentini: maak een einde aan gebruik naaktscanner, 24 maart 2010, < http://europa.groenlinks.nl/maak+een+einde+aan+gebruik+naaktscanner >.

Quote: < … > Al weer meer dan zes weken geleden luidde GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini de noodklok. In het Verenigd Koninkrijk worden de ouderwetse bodyscanners gebruikt die 'naaktfoto's' produceren van de persoon die erin staat. < … >

Read full article:
http://europa.groenlinks.nl/maak+een+einde+aan+gebruik+naaktscanner
=== ====
Mary Reynolds, NEW EU GESTAPO SPIES ON BRITONS, express.co.uk, March 26,2010, < http://www.express.co.uk/posts/view/165256/New-EU-gestapo-spies-on-Britons >.

Quote: < … > MILLIONS of Britons face being snooped on by a new European intelligence agency which has been handed frightening powers to pry into our lives. < … >
This could include covert monitoring of people who deny the existence of climate change or speak out on controversial issues. < … >
Among personal details that can be gathered and stored are “behavioural data” including “lifestyle and routine; movements; places frequented”, tax position and profiles of DNA and voice.
Where relevant, Europol will also be able to keep data on a person’s “political opinions, religious or philosophical beliefs or trade union membership and data concerning health or sex life”.
< … >

Read full article:
http://www.express.co.uk/posts/view/165256/New-EU-gestapo-spies-on-Britons

SCAN: Image: http://twitpic.com/1azbgn
---
http://mindcon.wordpress.com/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.