image

Meest gedownloade film levert fortuin op

maandag 4 januari 2010, 12:36 door Redactie, 10 reacties

De schade door downloaden is helemaal niet zo groot als de entertainmentindustrie ons doet geloven, sterker nog, de meest gedownloade film van 2009 leverde een fortuin op, aldus burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Website Torrentfreak becijferde eind vorig jaar dat de film Star Trek het vaakst via P2P-netwerken was gedownload. Paramount Pictures gebruikt de film als voorbeeld van hoe piraterij Hollywood schade toebrengt. "Het grappige is, dat Star Trek meer dan 70 miljoen euro winst zal maken", zegt Fred von Lohmann van EFF. De film kostte 100 miljoen euro om te maken, terwijl voor de promotie 70 miljoen euro werd neergelegd. De opbrengsten bedroegen 360 miljoen euro. "Niet slecht voor de meest gedownloade van film van 2009."

Het moord en brand schreeuwen over het downloaden van films door Hollywood moet volgens von Lohmann met een korreltje zout genomen worden. Uit andere cijfers blijkt dat 2009 ondanks de recessie één van de beste jaren ooit voor de filmindustrie is. "Het doel van copyright is het aanmoedigen van creativiteit. Nu 2009 voorbij is, is er geen bewijs dat internetpiraterij voor minder makers of minder auteursrechtelijk beschermd materiaal zorgt." De roep van Hollywood om copyrightwetgeving en breedbandbeleid aan te passen staan dan ook los van de werkelijkheid.

Verantwoordelijk
De entertainmentindustrie is deels zelf verantwoordelijk, omdat het legitieme klanten niet geeft wat het wil, zoals DRM-vrije media. "Ja er worden films gedownload, maar in tegenstelling tot wat Hollywood ons laat geloven, is dit niet het einde van de wereld. Nu we 2010 hebben ingeluid zouden veel bedrijven graag met de grote Hollywood studio's willen ruilen."

Reacties (10)
04-01-2010, 12:49 door spatieman
idd.
de meeste gasten downloaden het, en als het bevalt wordt er toch naar bios gegaan, OF.....
de film wordt gekocht.
wat ook weer goed is voor de beursen..
04-01-2010, 12:52 door Anoniem
Liever rippen of downloaden dan een DVD eerlijk kopen en steeds met die domme Brein waarschuwingen en de reclame geconfronteerd te worden - die je allebei niet altijd kan doorspoelen.

Zou Brein nooit bedacht hebben dat het nogal dom is om juist degenen die eerlijk centjes betalen voor een legale versie, zo te bedreigen met akelige waarschuwingen die nog irritant zijn ook?

Ik snap trouwens niet hoe 360-100-70 gelijk is aan "meer dan 70". Lijkt me een magere schatting.
04-01-2010, 12:55 door kloek8
als hollywood de prijzen een beetje normaal maakt kunnen we weer rustiggaan kopen reclame er ok uit kun je films verkopen voor 1 a 2 euro per stuk en als je slim ben laat je mensen ook films bij je downloden of bij hun film verkoop zaak gewoon usb stick bij je in de omputer

verkoper copie film naaar stick en klaar is kees of nog better verkoop usb sticks met de film er al op
04-01-2010, 13:47 door Anoniem
In het geval van Star Trek ben ik naar de bioscoop geweest, heb de officiële BR versie thuis liggen en ik heb een gedownloade HQ 1080p Matroska op mjin media speler staan, omdat ik geen zin heb in al die overhead die op de schijf staat door te akkeren als ik de film wil zien.

Volgens Amerikaanse standaarden zal ik ongetwijfeld 30 jaar cel kunnen/moeten krijgen voor dit 'vergrijp' (vanuit het DMCA concept en de batterij met advocaten van de MPAA). Blij dat we hier daar NOG geen last van hebben.
04-01-2010, 14:21 door Anoniem
Consument wil vooral aanbod.

Het downloaden van film in hoge kwaliteit is ontzettend makkelijk in vergelijking met het legaal halen van een film.

Ik zou niet weten waar ik legaal een film kan downloaden??

Ook zoiets stom laatst weer maar dan voor muziek. Wil je cd bestellen op amazon.co.uk krijg je de mededeling dat je Nederlander bent en dat je daarom deze cd niet mag luisteren en kopen. Ik snap dat je volgens de copyright wet mag discrimineren, ik snap alleen niet dat de entertainmentindustrie geen geld wilt verdienen.
04-01-2010, 15:38 door Anoniem
Wees gewaarschuwd, de Amerikaanse overheid vraagt telkens meer gegevens van andere overheden (dreigen met economische boycot nu het nog kan) en de Nederlandse overheid is maar al te gedienstig daarin. Nog even en je wordt bij het binnenkomen ook gescreend op je copy-gedrag op internet en verdwijnt vervolgens inderdaad voor een x aantal jaar in de cel.
Amerka is al jaren bezig big brother te worden en alle westerse landen doen braaf wat de grote baas ze opdraagt. Wanneer iemand een land zo bestuurd wordt hij een dictator genoemd. Dus anoniem van 13:47 uur, kijk maar uit als je om wat voor reden naar de USA reist, en elk jaar voorzichtiger zijn!
04-01-2010, 18:03 door cjkos
Ik vond het apart om bij de nieuwst DVD van Harry Potter een kaartje aan te treffen met de mogelijkheid om de dvd legaal te downloaden. Ergens loopt er iets niet helemaal lekker lijkt het wel.
04-01-2010, 19:53 door Syzygy
Ik dacht laatst ik ga maar weer eens een filmpje pakken in de Bioscoop maar zo'n zit van 5 uur aan één stuk trek ik niet meer.
Thuis kan je tenminste de boel stopzetten en een uur of wat later verder kijken.
Het was trouwens Harry Stotter ;-)
04-01-2010, 22:53 door Anoniem
Leuk gedachtenexperiment in deze context:
http://www.marco.org/287081391
05-01-2010, 19:30 door Rene V
Door Anoniem: In het geval van Star Trek ben ik naar de bioscoop geweest, heb de officiële BR versie thuis liggen en ik heb een gedownloade HQ 1080p Matroska op mjin media speler staan, omdat ik geen zin heb in al die overhead die op de schijf staat door te akkeren als ik de film wil zien.

Volgens Amerikaanse standaarden zal ik ongetwijfeld 30 jaar cel kunnen/moeten krijgen voor dit 'vergrijp' (vanuit het DMCA concept en de batterij met advocaten van de MPAA). Blij dat we hier daar NOG geen last van hebben.

Volgens mij mag je wanneer je het origineel bezit 1 legale kopie van de film hebben als back up. Of je dit nu zelf doet, of download, moet dan ook geen verschil maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.