image

VS trekken dagvaarding tegen KLM-blogger in

maandag 4 januari 2010, 16:29 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse overheid gaat een blogger die voor het KLM blog schrijft niet vervolgen omdat hij een overheidsdocument online zette en zijn bron wilde beschermen. Met groot machtsvertoon werd Steven Frischling onder het oog van zijn kinderen bedreigd en gedwongen zijn bron te openbaren. Frischling had eerder dit document van de Transportation Security Administration (TSA) met nieuwe richtlijnen voor het fouilleren van passagiers ontvangen en gepubliceerd. Daaruit blijkt dat passagiers in het laatste uur van de vlucht geen dekens, kussens of persoonlijke spullen op hun schoot mogen hebben. De maatregelen werden na de mislukte aanslag op eerste kerstdag genomen.

De TSA was niet blij met de publicatie van het document en wilde weten van wie de blogger de informatie had ontvangen. Ook een andere blogger, Christopher Elliott, kreeg bezoek van de TSA en moest zijn bron openbaar maken. Burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) stond Elliott bij en maakte tegen het verzoek van de overheidsinstantie bezwaar.

Bescherming
Uiteindelijk ging de TSA overstag en trok de dagvaarding in, maar had toen Frischling al bezocht en bedreigd. "De TSA had beter moeten weten dan diens civiele en administratieve dagvaarding rechten te gebruiken om deze verslaggevers te dwingen hun bronnen te onthullen. Dit incident versterkt de noodzaak voor een federale beschermingswet voor verslaggevers die het nieuwe tijdperk van blogs, tweets en andere niet-traditionele tools voor journalisten omarmt", zegt Cindy Cohn van de EFF.

Reacties (2)
04-01-2010, 19:06 door Syzygy
Nu zou Frischling natuurlijk een zaak moeten beginnen tegen de TSA voor die bedreiging in het bijzijn van zijn jonge kinderen als is het alleen maar om dit soort uitwassen van machtsmisbruik in de toekomst tegen te gaan .
05-01-2010, 14:30 door spatieman
ik denk eerder dat ze zo iets zeiden van, we weten waar je kinderen op school gaan..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.