image

Apple laat eigen "virusscanner" stikken

dinsdag 5 januari 2010, 10:17 door Redactie, 6 reacties

De aankondiging van Apple dat Snow Leopard over een ingebouwde virusscanner beschikt zorgde vorig jaar voor de nodige ophef, maar de anti-virus software is sindsdien geen enkele keer bijgewerkt. Waarom Apple de eigen virusscanner, die het via Software Update kan updaten, laat stikken is onbekend. In vergelijking met Windows is het aantal malware exemplaren voor de Mac beperkt, toch verschijnen er nog steeds nieuwe varianten van de DNS-Changer Trojan, die de DNS-instellingen van de Mac wijzigt. Gebruikers kunnen daardoor op vervalste banksites terechtkomen of aanvallers waardevolle gegevens laten kapen.

Handig
De malware verspreidt zich voornamelijk via P2P-netwerken, waar het zich als gekraakte software voordoet. "Met de anti-malware functie in Snow Leopard verwachtten gebruikers dat ze via de Software Update tool nieuwe definities zouden krijgen, maar al maanden is er niks verschenen", zegt beveiligingsonderzoeker Ryan Naraine. Hij merkt op dat de scanner handig, maar zeer beperkt is. Het scant alleen bestanden die via een handvol applicaties gedownload zijn, zoals Safari, Mail, iChat en verschillende andere browsers.

Rik Ferguson van anti-virusbedrijf Trend Micro voorspelde vorig jaar al dat het updaten van de scanner onregelmatig zou zijn. "In plaats van real-time updates om de complexe dreigingen van vandaag de dag te bestrijden. Lijkt er geen real-time scan aanwezig te zijn, geen centraal beheer en geen rapportage mogelijkheden." De virusbestrijder noemde het destijds een goed idee, maar twijfelde aan de uitvoering.

Reacties (6)
05-01-2010, 10:22 door Syzygy
Wat zijn ze daar aan het doen bij Apple (of beter gezegd wat zijn ze NIET aan het doen)

Het lijkt zo langzamerhand wel "Suicide Marketing"
05-01-2010, 12:23 door Anoniem
Er zijn ook steeds meer aanbieders die een Mac versie aanbieden, zoals Kaspersky of Avast! Gewoon ff een trial installeren om te scannen en weer eraf halen.
05-01-2010, 13:04 door Anoniem
Wat een onzin. Apple zelf levert helemaal geen virusscanner mee. Sterker nog, ze adviseren op hun MacOS X pagina zelfs aan om, voor extra bescherming, antivirussoftware te gebruiken.
05-01-2010, 15:55 door SirDice
Door Anoniem: Wat een onzin. Apple zelf levert helemaal geen virusscanner mee.
Errr... In Snow Leopard zit wel degelijk een virus scanner. Ok, hij zit wat verstopt maar 't zit er toch echt in.
05-01-2010, 22:45 door GerBNL
waarom security.nl het toch steeds weer nodig vind disinfo van virusverkopers, erhm, virusscannerverkopers rond de mac te verspreiden is mij een raadsel, maar het haalt de site wel flink naar beneden., zeker als die berichten het zonder een relativerend danwel objectiverend schrijven van de redactie moeten doen. schande!
11-01-2010, 15:32 door Anoniem
Door gerb: waarom security.nl het toch steeds weer nodig vind disinfo van virusverkopers, erhm, virusscannerverkopers rond de mac te verspreiden is mij een raadsel, maar het haalt de site wel flink naar beneden., zeker als die berichten het zonder een relativerend danwel objectiverend schrijven van de redactie moeten doen. schande!

Waarschijnlijk onderdeel van de eeuwige Mac vs. PC strijd..
Je kunt wel raden waar de security.nl redactie mee werkt. ;)

Maar het neemt natuurlijk niet weg dat deze berichten weldegelijk op waarheid berusten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.