image

Politie wil mobiele bodyscanner inzetten

vrijdag 8 januari 2010, 11:31 door Redactie, 21 reacties

De Nederlandse politie wil een mobiele bodyscanner ontwikkelen die bij burgers door de kleding heen kijkt om zo wapens op te sporen, zo meldt het NRC Handelsblad. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft voor de ontwikkeling van een prototype een half miljoen euro subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontvangen. De scanner zou binnen drie jaar gereed moeten zijn en wordt voor alle korpsen beschikbaar. Volgens een voorstel moet politie de bodyscanner ook "heimelijk" kunnen inzetten.

Paul de Kruijf van de politie Rotterdam-Rijnmond bestempelt het apparaat als een alternatief voor preventief fouilleren. Daarnaast is de scanner bij grote evenementen in te zetten en bij in- en uitgangen van openbaar vervoer en winkelcentra. Verder denkt de lange arm der wet aan het combineren van cameratoezicht met sniffer-sensoren, die luchtmonsters van verdachte personen op sporen van explosieven analyseren.

Reacties (21)
08-01-2010, 11:43 door Preddie
lol, wat moet je hier nou opzeggen ...... Meneer Paul de Kruijf zou u, uzelf niet eens laten onderzoeken? Ik denk namelijk serieus dat er een steekje los zit bij u .....

Als dit gebeurt zou ik er alleen al een sport van maken om deze dingen onklaar te maken :P
08-01-2010, 12:00 door Anoniem
Nou nou wat is er gebeurd 1 stomme persoon komt langs en opeens willen ze overal controle over hebben. Big Brother staat komt eraan.. Denk neit dat iedereen het leuk zal vinden.. ik zelf zorg ervoor dat ik dan lekker weg bent
08-01-2010, 12:13 door Anoniem
Inbreuk van je privacy, nu ook mobiel!
08-01-2010, 12:46 door [Account Verwijderd]
Wie durft er nu nog te beweren dat de Nigeriaan op 1e kerstdag gefaald heeft?
08-01-2010, 13:38 door Anoniem
Zo begint het.

Onder het mom van veiligheid tegen terrorisme worden draconische maatregelen mondjesmaat goedgekeurd. En afgelopen kerst hebben we gezien hoe verdomde goed alle voorgaande maatregelen gewerkt hebben, namelijk totaal niet. Waarom kunnen de niet werkende maatregelen niet afgeschaft worden als duidelijk is dat dit niet helpt?

Voordat het appraat uberhaupt op schiphol staat roept de volgende organisatie al dat ze het willen hebben. Wat is er in godsnaam gebeurd met privacy rechten? Waarom kan dit zomaar overboord gegooid worden als een of andere flapdrol een leuke gadget / prestige project wil?
08-01-2010, 13:56 door Anoniem
Dit is werkelijk belachelijk nieuws!
Hoe moet je als burger hier op reageren?
Hoe zou het toch komen dat de samenleving aan het verharden is?
08-01-2010, 14:13 door Anoniem
De bal is weer aan het rollen geslagen. Telkens als er 1 mongool is met een idee dat wordt goedgekeurd komt meteen die volgende die ook zijn geluk eens wil proberen bij het kijken hoe dom mensen daadwerkelijk zijn en dit gaat door tot er uiteindelijk 1 wordt gestopt. Natuurlijk gaat het weer verder als er weer een reden is om uit irrationele paniek te reageren.
08-01-2010, 14:13 door Korund
Wie durft er nu nog te beweren dat de Nigeriaan op 1e kerstdag gefaald heeft?
Wat je zegt, volgens mij heeft hij aandelen in een bodyscannerfabriek, of hij is ingehuurd door een firma die bodyscanners levert.
08-01-2010, 14:26 door SirDice
Volgens een voorstel moet politie de bodyscanner ook "heimelijk" kunnen inzetten.
EPIC FAIL...
08-01-2010, 15:12 door Anoniem
Door Rotsmoel: Wie durft er nu nog te beweren dat de Nigeriaan op 1e kerstdag gefaald heeft?

Nou ik denk dat ie ook slachtoffer is; hebben ze slim gespeeld, die veiligheidsdiensten. Ze hebben hem laten 'opleiden' en vervolgens hebben ze er alles aan gedaan (o.a. negeren van signalen), om 'm maar vooral een aanslag te kunnen laten plegen.

Wie er achter een aanslag zit? Een terrorist? En wie zit er achter die terrorist? De CIA? De AIVD?
08-01-2010, 15:58 door [Account Verwijderd]
en mag de gewone burger dit ook tegen hen inzetten?
08-01-2010, 18:08 door KwukDuck
Wat moeten we hier nog op zeggen?
Het wordt ons toch wel door de strot geduwd, of we nou willen of niet, of we nou demonstreren of verzetten of niet.
08-01-2010, 20:09 door Syzygy
Het volgende scenario is dat er Scan poorten boven de Snelweg komen om te zien wie er wapens, drugs of andere zaken vervoert, die worden meteen met de gewone camera op nummerbord vastgelegd en bij de volgende afrit aan nader onderzoek onderworpen.

"heeft gauw nog staatslot gekocht om eventueel volgende week nog te kunnen emigreren" ;-)
08-01-2010, 21:11 door Anoniem
Eens kijken wat bv http://nl.wiktionary.org/wiki/heimelijk zegt:

heimelijk
geheim, opzettelijk verborgen.
Een heimelijke glimlach verraadde zijn intenties, maar niemand keek.
Wie nu nog niet zegt dat we in een politiestaat wonen, mag uitleggen waarom.
08-01-2010, 21:38 door Anoniem
@20:09
Inderdaad met de volgapparatuur in je auto(rekeningrijden), 2000 handhavingsportalen! en mobiele controle-teams en scanners boven elke op en afrit is Nederland een prachtig en veilig land geworden.(kots)

Nu maar hopen dat die mobiele scanners in de verkeerde handen komen en eens reverse gebruikt worden, mooie naaktfoto's van flitsagenten en hoofd officieren van dienst op Geenstijl.
08-01-2010, 21:45 door Anoniem
preventief fouilleren bestond al langer in Rotterdam (en andere gemeenten ook trouwens)
dit mag alleen onder strenge voorwaarden
1. niet persoonsselectief, dus alle passanten (jong/oud/blank/niet blank/etc) moeten aangesproken worden en niet selectief.
2. alleen na toestemming van de burgemeester (deze toestemming wordt alleen na toetsing gegeven van het met redenen omkleedde verzoek.
3. de toestemming bevat een locatie (gebied), datum (van-tot), tijd (van-tot)

het is dan een stuk handiger en prettiger en sneller als niet iedereen met de hand gevisiteerd hoeft te worden maar men enkel door het poortje hoeft te lopen.
11-01-2010, 14:06 door Anoniem
"Wat je zegt, volgens mij heeft hij aandelen in een bodyscannerfabriek, of hij is ingehuurd door een firma die bodyscanners levert."

En volgens mij de Nederlander die de 'aanslag verhinderde' ook...

Ome Joop uit Tilburg
14-01-2010, 15:24 door Preddie
Wat zou er nu gebeuren als dergelijk apparaten via martkplaats ingekocht kunnen gaan worden ( om maar een voorbeeld te geven ) metaal detectors, chips scanner en dat soort apparaten zijn tegenwoordig ook niet moeilijk meer te krijgen.

Maar moet ik dan maar accepteren dat de pedofiel die bij mij in de straat een nieuwe woning heeft gekregen dag en nacht voor zijn raam met zijn bodykijker naar de kinderspeeltuin loopt te gluren ?
20-01-2010, 08:40 door Anoniem
enig idee wie dit allemaal gaat betalen???

60 van die scanners kost samen 6.000.000
maarja iedereen heeft er wel wat voorover niet???
straks krijg je nog een chip in je lichaam en camera's op de wc

hiep hoi
28-01-2010, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: enig idee wie dit allemaal gaat betalen???
Nou wat dacht je?

Jij en ik natuurlijk.

Naast het bloed aan onze handen van al die vermoorde vrouwen en kinderen in het Midden Oosten, straks ook nog verantwoordelijk voor het verbranden van miljoenen aan het zogenaamde 'veiligheidsapparaat'.

Een veiligheidsapparaat die ze nieteens 100% *willen* hebben, want angst is wat onze economie doet draaien :-)

Kijk al die slotenmakers en glazenzetters maar over de kop gaan omdat ze niets meer verkopen...

Vandalisme en criminaliteit FTW...
28-04-2010, 14:42 door Anoniem
Als de politie de wens heeft om "de bodyscanner ook "heimelijk" kunnen inzetten" dan wil men burgers heimelijk en dus stiekem en onrechtmatig bespieden en foulleren. En dan zijn de gezondheidsrisico's van een bodyscan nog niet eens goed onderzocht.

Ik denk als de politie onrechtmatige dingen wil doen het duidelijk is dat we afglijden in een politiestaat. Ik betwijfel of degenen die dit voorstel indiende op staande voet ontslagen is. Democratie is een kostbaar goed, maar een wegwerpartikel als het aan de politie ligt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.