image

Data Doctor gijzelt Windows-bestanden

vrijdag 8 januari 2010, 14:43 door Redactie, 2 reacties

Cybercriminelen hebben een nieuw programma dat internetgebruikers geld afhandig maakt, door ze te laten geloven dat belangrijke bestanden defect zijn en ze voor het repareren moeten betalen. In werkelijkheid gijzelt "Data Doctor" de bestanden, die alleen door het neerleggen van 63 euro weer toegankelijk zouden worden. Om gebruikers te laten geloven dat er iets mis met hun systeem is, sluit Data Doctor Windows en start vervolgens in veilige modus op.

Daar krijgen gebruikers de melding dat sommige bestanden mogelijk zijn beschadigd en het systeem gecontroleerd moet worden. Bij het openen van een willekeurig bestand krijgt men een pop-up die vraagt om het bestand te repareren, die weer op een bestelpagina uitkomt. Hier kan men voor zo'n zestig euro het programma aanschaffen. Inmiddels hebben onderzoekers van Sunbelt Software de encryptie gekraakt en een programma online gezet die slachtoffers helpt bij het ontsleutelen van hun bestanden.

Reacties (2)
08-01-2010, 17:35 door Anoniem
Allejezus! Dat is ook een mop met een baard zeg! Die truc is al jaaaren bekend! Daar trapt inmiddels niemand meer in. Of het moet een van die betweters hier zijn die alleen maar kunnen kankeren op Microsoft. Die weten toch al niet wat er in de grotemensenwereld speelt.
08-01-2010, 19:08 door Acces Denied
Dit is nou het zoveelste bericht over malware dat Windows bestanden gijzelt, kom eens met interessant nieuws.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.