image

NASA-hacker wint herzieningsverzoek uitlevering VS

donderdag 14 januari 2010, 09:59 door Redactie, 6 reacties

NASA-hacker Gary McKinnon wordt niet op korte termijn aan de Verenigde Staten uitgeleverd, het Hooggerechtshof keurde het herzieningsverzoek van de 43-jarige Brit goed. De VS willen McKinnon berechten wegens het hacken van een kleine honderd systemen zo'n negen jaar geleden. Tijdens het langlopende proces werd bij de hacker het syndroom van Asperger vastgesteld. Volgens zijn advocaten is de uitlevering van "Solo", het hacker alias van McKinnon, in strijd met de mensenrechten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson was van mening dat dit niet het geval was en keurde de uitlevering goed.

De advocaten van McKinnon tekenden nu met succes beroep aan. Een hoorzitting die bepaalt of de voormalige systeembeheerder mag worden uitgeleverd zal in april of mei plaatsvinden, tot groot genoegen van advocate Karen Todner. Zij deed meteen een beroep op Johnson om de uitlevering terug te draaien en vroeg de Amerikaanse president Barack Obama om het verzoek voor de uitlevering terug te trekken. "Ik kan het niet geloven, eindelijk wat gezond verstand. Deze rechter heeft zo'n eerbare en fatsoenlijke beslissing gemaakt", aldus Janis Sharp, de moeder van McKinnon.

Reacties (6)
14-01-2010, 14:33 door sjonniev
Its never whether or not you are in the shit, its just the depth that varies.
15-01-2010, 12:11 door Anoniem
Door sjonniev: Its never whether or not you are in the shit, its just the depth that varies.

Wat mij betreft is deze kijk (op het leven) iets te negatief.


Deze uitkomst geeft Gary McKinnon weer een beetje lucht. Ik hoop van harte dat hij niet wordt uitgeleverd aan de Amerikanen.
15-01-2010, 17:39 door spatieman
weetje..
laat maar, dat ondertussen al 5000x de nasa opnieuw gehackt is worden, en die lekken, nog steeds de zelfde zijn als in 2001, en die hackers niet vervolgd worden, tja, boeie ook.
17-01-2010, 11:01 door Anoniem
Een en ander is duidelijk: als de usa je 'vriend' is dan heb je geen vijanden nodig.
Niets gaat met dit land op basis van gelijkheid: bijv. uitwisseling van gegevens, criminelen, verdachten etc.

In dat land hebben ze een so-called American Servicemembers' Protection Act aka de 'Invade-The-Hague' wet, om met geweld oorlogsmisdadigers te bevrijden mochten wij het in ons hoofd halen ooit amerikanen te willen berechten in het Int. Strafhof.

Fijn, zulke vrienden.
17-01-2010, 12:36 door Anoniem
Hackers zouden NOOIT vervolgd moeten worden. Degenen die het hebben laten gebeuren dat systemen gehackt kunnen worden moeren worden vervolgd wegens .....domweg, onverschilligheid en onwetendheid !
18-01-2010, 12:45 door Anoniem
Wel uitleveren, niet uitleveren, wel uitleveren, niet uitleveren, wel uitleveren, niet uitleveren. Ook goed voor iemand met Asperger Syndroom, de hele tijd dat pingpongen.
R-
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.