image

"Chinezen hacken ook Yahoo, Symantec en Northrop"

donderdag 14 januari 2010, 16:19 door Redactie, 6 reacties

De Chinese hackers die Google en Adobe hackten, hebben volgens anonieme bronnen ook bij Yahoo, Symantec, Northrop Grumman en Dow Chemical ingebroken. Alleen de laatste ontkent de aantijgingen. "Er is geen reden om aan te nemen dat de veiligheid, beveiliging en intellectuele eigendommen van onze operaties in gevaar zijn", zo liet het concern weten. In totaal sloegen de aanvallers, die volgens Google uit China komen, bij 34 bedrijven toe. Daarvoor gebruikten ze een zero-day beveiligingslek in Adobe Reader en Acrobat. Google dreigde vervolgens China te verlaten.

Volgens de door de staats gecontroleerde krant People Daily gedraagt de zoekgigant zich als een "klein kind". Daarbij wil het niet vlotten met Google in China, dat in 2006 met Google.cn begon. De Chinese zoekmachine Baidu is met 77% de absolute marktleider en wist het afgelopen kwartaal weer wat te groeien, terwijl Google terrein verloor en met 17% marktaandeel genoegen moet nemen. Het zijn dus niet alleen de censuur en beveiligingsproblemen die de zoekgigant noemt. Punten die voor IT-bedrijven die in en met het land zaken willen doen, een bekend risico zijn. Het dreigement geeft aan dat China voor Google het risico niet waard is. Voor andere bedrijven en zelfs de Verenigde Staten is de afweging niet zo eenvoudig.

Buitensluiten
Eerder eiste Hillary Clinton een uitleg van de Chinese overheid. "De werkelijkheid is dat we de pineut zijn. De politieke realiteit is dat China voor een groot deel het Amerikaanse begrotingstekort financiert. We kunnen geen invloed op ze uitoefenen. We kunnen China gewoon niet buitensluiten", zegt Ira Winkler, president van de Internet Security Advisors Group.

Reacties (6)
14-01-2010, 16:57 door Anoniem
""De politieke realiteit is dat China voor een groot deel het Amerikaanse begrotingstekort financiert. We kunnen geen invloed op ze uitoefenen. We kunnen China gewoon niet buitensluiten", zegt Ira Winkler"
-
Misschien ook niet omdat China de grootste producent van multimedia, computer-chips en plastic meuk is?
14-01-2010, 18:20 door Anoniem
De Chinezen hebben overal ingebroken waar ze wat nodig hebben, China is nu eenmaal de grootste op dat gebied.
14-01-2010, 20:56 door Fred Leeflang
Nieuwsgierig of security mensen de stem kunnen beinvloeden, op dit moment lijkt er een lichte steun voor Google te zijn al is het aantal stemmen nog niet echt representatief http://wordpress.3dn.nl/2010/01/14/google-china/
15-01-2010, 13:29 door Anoniem
Wel leuk om te zien dat amerika eens een koekje van eigen deeg krijg, hetzij nu puur op technologisch vlak. De amerikanen vinden dat ze landen als aghanistan en irak zonder problemen binnen mogen vallen, gewoon omdat ze dat kunnen en zich niks aantrekken van wat de rest v/d wereld zegt. Nu doet china in principe hetzelfde maar dan via pc's en netwerken. En zelfs amerika zelf kan er weinig aan doen /me moet er ergens wel een beetje om lachen.

-Jeroen
15-01-2010, 17:23 door spatieman
wat was het wat ik nog las?
hacken is volgens de chinese wetgeving verboten?
of geld dat verbod alleen op een hacker die niet voor de communistische regering werkt?
en gezien 99% van alle CN hacker voor de overheid werkt...
26-01-2012, 15:17 door Anoniem
Chinezen moeten stoppen met 'het westen' lastig vallen, dat westen is de enige reden dat ze zo zijn gegroeid. Anders zouden ze nu nog steeds in de middeleeuwen zitten!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.