image

EFF: Laat Hollywood het internet niet kapen

vrijdag 15 januari 2010, 16:38 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaanse burgerrechtenbeweging is een actie gestart om te voorkomen dat Hollywood het internet kaapt. Vandaag verloopt de deadline voor het geven van commentaar op de richtlijnen voor netneutraliteit. Netneutraliteit is het principe dat internetproviders geen onderscheid tussen verschillende soorten dataverkeer maken. Dat klinkt als een positief iets, maar de versie die de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) voorstelt wijkt daar vanaf. Verborgen in het voorstel staat een regel dat open internet principes niet gelden voor activiteiten zoals het onrechtmatig verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

"Al jaren gebruikt de entertainmentindustrie deze onschuldig klinkende zin om internetproviders onder druk te zetten om als copyright-politie op te treden en het internet op vermeende copyright overtredingen te surveilleren, om vervolgens de beschuldigde gebruiker te censureren of te bestraffen." Volgens de Electronic Frontier Foundation heeft de FCC niet het wettelijke gezag om zulke brede regels op te leggen.

Afknijpen
De voorgestelde wetgeving zou de FCC volledige vrijheid geven om het internet te reguleren zoals het wil. "In andere woorden, als de FCC netneutraliteit wil afkondigen, moet het wachten totdat het Congres een neutraliteitswet goedkeurt." Kiest de FCC er toch voor om met de voorgestelde regels door te gaan, ziet de EFF graag een aantal aanpassingen die de vrijheid van meningsuiting en privacy van internetgebruikers moet beschermen.

Zo moet het naleven van copyright niet als "redelijk netwerkbeheer" worden bestempeld. "Dit heeft niets te maken met de technische zaken van netwerkbeheer." Providers voeren dit argument vaak aan voor het afknijpen van bijvoorbeeld BitTorrent-verkeer. "Alleen als internetproviders verplicht worden om te vertellen wat ze met netwerkbeheer bedoelen, kunnen consumenten, concurrenten en andere partijen bepalen of dit redelijk is." Daarnaast moet de FCC duidelijk maken dat het voorstel alleen voor commerciële internetproviders geldt en niet voor niet-commerciële partijen of mensen die een open WiFi-netwerk aanbieden.

Reacties (1)
16-01-2010, 12:45 door Anoniem
Allemaal aan de Google, dan is de vrijheid en de privacy pas echt gewaarborgd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.