image

"Internet maakt spionage veel eenvoudiger"

dinsdag 19 januari 2010, 14:15 door Redactie, 5 reacties

Het internet maakt het leven van spionnen stukken eenvoudiger, aldus de chief technology officer van een Amerikaanse denktank. "Spionage vindt al tientallen jaren plaats. Het internet heeft het veel makkelijker gemaakt om uit te voeren", zegt John Bumgarner, CTO van de Cyber Consequences Unit. Een door de Amerikaanse overheid gesponsorde denktank. "De doelwitten zijn meestal defensiebedrijven en high-tech bedrijven die een competitief voordeel hebben dat anderen willen stelen." Ook bij de aanval op Google werd intellectueel eigendom buitgemaakt, hoewel de zoekgigant niet vertelde wat.

"Aan het eind van de dag is het kosteneffectiever, misschien eenvoudiger om het volgende product te stelen dan het zelf uit te vinden", aldus Fred Rica van PricewaterhouseCoopers. Hij zag de complexiteit van aanvallen de afgelopen jaren sterk stijgen. "Het is duidelijk dat onze kritieke infrastructuur doelwit van een zeer geraffineerde, goed georganiseerde en gesponsorde tegenstander is." Bumgarner is van mening dat China om de economie te verbeteren, zich bezighoudt met spionage.

Insider
De hackers die Google aanvielen, hebben mogelijk hulp van binnenuit gekregen. Iets wat Google nog onderzoekt, maar het installeren van spionnen binnen een doelwit is een bekende truc, aldus de experts. "Er zijn verschillende voorbeelden van insiders die werden betrapt tijdens het stelen van informatie, zoals buitenlanders die voor Cuba en China werkten", merkt Bumgarner op. Zeker tijdens mindere economische tijden, als bedrijven alleen tijdelijke krachten inhuren, is het eenvoudig om een concurrent te infiltreren, vult Rica hem aan. Hij verwacht dat het aantal gevallen van cyberspionage de komende jaren zal toenemen. "Alleen de stommeriken worden gepakt. Ik kan alleen maar voorstellen wat de slimmeriken doen."

Chinese cyberspionnen
Ondanks alle aandacht voor China, zijn het niet alleen de spionnen van dit land die het internet onveilig maken. "Ze zijn het meest agressief, maar alle grote landen doen dit, alsmede georganiseerde niet-gouvernementele organisaties", beweert Matt Moynahan, CEO van beveiligingsbedrijf Veracode. Volgens Jody Westby van Cyber Risk is iedereen bezig met bespioneren van elkaar. "Deze landen doen het bij ons, maar we doen het ook bij hen."

Reacties (5)
19-01-2010, 15:27 door Anoniem
oud bericht, die amerikaanse denktank triggerde me weer. HAHAHA
19-01-2010, 15:51 door jaapd
"Aan het eind van de dag", is dat in het Nederlands niet gewoon "Uiteindelijk". Ik neem niet aan dat Fred het over de avond heeft.
20-01-2010, 17:01 door Anoniem
Waarom heet het een DENK-tank als ze alleen open deuren intrappen?
piet
12-03-2010, 12:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-09-2010, 14:21 door Anoniem
"Spionage vindt al tientallen jaren plaats."

Tientallen?? Ik meen me te herinneren dat in 'the art of war' dit onderwerp ook al werdt aangesneden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.