image

ENISA: 95% Europese e-mail is spam

vrijdag 22 januari 2010, 12:56 door Redactie, 3 reacties

Slechts vijf procent van al het Europese e-mailverkeer in 2009 was legitiem, dat blijkt uit onderzoek van het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). In Europa worden 80 miljoen mailboxen beheerd. Door honderd e-mailproviders uit dertig landen te interviewen, kreeg ENISA een beeld van de door spam veroorzaakte overlast. "Minder dan 5% van het e-mailverkeer wordt afgeleverd, wat betekent dat 95% spam is", zo is in het rapport te lezen. Voorheen was zes procent nog legitiem. Zeventig procent van de respondenten noemt spam een probleem. Zo is bij een kwart van de providers spam voor meer dan tien procent van alle helpdeskgesprekken verantwoordelijk.

Aanpak
Een kwart van de kleine providers reserveert 10.000 euro per jaar voor het bestrijden van spam, terwijl een derde van de grote providers meer dan één miljoen euro achter de hand houdt. "Spam blijft een onnodig, tijdverslindend en kostbare last voor Europa. Gegeven het aantal spamberichten, kan ik alleen maar concluderen dat er meer gedaan moet worden", zegt Udo Helmbrecht, algemeen directeur van ENISA. Het rapport kijkt ook naar de maatregelen die providers nemen, zoals blacklisting, whitelisting en reputatiesystemen.

Toch moeten providers volgens Helmbrecht beter op spam gaan letten en de bron identificeren. Aan de andere kant moeten beleidsmakers en toezichthouders de conflicten tussen spamfiltering, privacy en de verplichting om af te leveren verduidelijken. Eind 2010 hoopt ENISA een rapport over botnets te publiceren, die nog altijd de voornaamste oorzaak van spam zijn.

Reacties (3)
22-01-2010, 14:14 door Anoniem
waarom gebruiken we eigenlijk nog email ? 't is in tussen wel bewezen dat het systeem niet deugt en niet deugelijk te maken is
22-01-2010, 20:14 door Anoniem
Door Anoniem: waarom gebruiken we eigenlijk nog email ? 't is in tussen wel bewezen dat het systeem niet deugt en niet deugelijk te maken is

Ik gebruik email omdat het precies is waar ik behoefte aan heb: een brief die ik electronisch verstuur (email = electronic mail). Chatten is heel leuk interactief, maar ik merk dat ik a) liever zelf het moment kies waarop ik mijn communicatie afhandel en b) graag even de tijd neem om het goed te formuleren. Ouderwetse post is langer onderweg, kost meer en geeft meer rompslomp, dus email is op zich ideaal. Na even googlen valt me op dat andere alternatieven die voor electronische post worden genoemd zich niet als een electronische versie van post gedragen. Dat zijn wat mij betreft geen goede alternatieven. Voor alternatieven die zich wel als een electronische versie van post gedragen zou ik email een prima naam vinden, trouwens. Wat mij betreft beschrijft dat woord een concept, niet de techniek om het concept te implementeren.

Botnets zijn het grootste probleem, lees ik in het artikel. Zo lang computers zo makkelijk over te nemen zijn lijkt het me lastig om werkelijk effectieve maatregelen (via betere afzender-authenticatie bijvoorbeeld) te nemen. Als je op een gekaapte pc alles kan wat de legitieme gebruiker kan dan is elke vorm van communicatie te corrumperen. En dat zal ook gebeuren zodra de spammers het nodig hebben. Misschien is dat dan wel het probleem wat de meeste aandacht verdient.
23-01-2010, 01:02 door monica8
En maar nieuwe filters bedenken:)
Spam is strafbaar dus je hoeft alleen maar 300 spammers in een week op te pakken, 3 weken in voorarrest te houden en dan heb je een aardig signaal afgegeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.