image

Anoniem surfen en zoeken met Ixquick

zondag 24 januari 2010, 15:22 door Redactie, 15 reacties

De Nederlandse meta-zoekmachine Ixquick gaat na anoniem zoeken internetgebruikers ook anoniem laten surfen. Het zoeken via Ixquick is anoniem, maar zodra gebruikers een zoekresultaat openen, zijn ze toch door de geopende website te traceren. Om het surfgedrag, persoonlijke interesses en locatie van gebruikers te beschermen, gaat Ixquick nu ook anoniem surfen aanbieden. De zoekresultaten die de metazoekmachine vindt worden over vier dagen van een "proxy" optie voorzien. Wie anoniem een gevonden website wil bezoeken hoeft alleen op deze proxy-link te klikken. Ixquick laadt vervolgens de inhoud van de pagina en laat die aan de gebruiker zien. Zodoende bezoekt de browser van de gebruiker nooit de opgevraagde website, die daardoor ook niet de gebruiker kan profileren.

Ixquick zelf hanteert een streng privacybeleid. Zo slaat het geen IP-adressen op, gebruikt geen identificeerbare cookies en bewaart geen zoek en surfgedrag. Het gebruik van de proxy kan er wel voor zorgen dat sommige websites trager laden, aangezien Ixquick ze eerst moet ophalen. Een ander nadeel is dat gebruikers geen informatie in formulieren kunnen invoeren en vanwege beveiliging is ook JavaScript uitgeschakeld. Daardoor kunnen sommige knoppen en animaties niet werken. "Wanneer je maximale privacy wilt, is de Ixquick proxy er voor jou", zegt Katherine Albrecht, hoofd mediarelaties van Ixquick.

Reacties (15)
24-01-2010, 16:05 door Anoniem
In principe doet de 'highlight'-functie al hetzelfde. Die laat pagina's ook via hun server verlopen.
24-01-2010, 16:21 door onbekendebijdrager
Zolang IXquick alleen de "unieke toptienpagina's" van zoekresultaten blijft weergeven ipv ook de mogelijkheid te bieden om alle 'treffers' te bekijken blijft het een zoekmachine van niks. Ik wil ZELF kunnen zoeken en selecteren uit ALLE resultaten.

Tot ze dat bij IXquick door hebben gebruik ik wel Scroogle.
Anonimiteit is leuk,maar als je product niet/matig werkt (vanwege verkeerde keuzes ) dan heb je daar niet veel aan.
24-01-2010, 16:49 door Anoniem
Ik gebruik het al een jaar of 2 en Ixquick bevalt mij uitstekend,niets dan lof over deze zoekmachine! Okè Google toont meer resultaten maar houd ook van alles over je bij,en bewaard dat vervolgens ook nog eens lang. En hun vallen onder de Patriot act en dus kan de Amerikaanse overheid makkelijk inzage krijgen over verschillende personen. Ja en dan hoor je in Nederland ook vaak mensen zeggen ''ik heb toch niks te verbergen'' maar ik vind mijn privè is en blijft privè. Niemand gaat het wat aan naar wat voor sites of onderwerpen ik surf en nee ik doe geen rare dingen,maar mijn interesses en seksuele voorkeur gaat aleen mij wat aan. Denk alleen maar eens als je andere baan zoekt en jouw nieuwe baas zou jou gegevens op kunnen vragen wat gaat het hem aan of jij een parenclub bezoekt of naar wat voor ziektes je hebt gezocht op internet en hoeveel tijd jij online doorbrengt dat zijn persoonlijke zaken en dat gaat niemand wat aan. En voor internetcriminelen en pedo`s zijn er wel andere manieren om dat te achterhalen daar hoeven de gewone burgers geen slachtoffers van te worden!
24-01-2010, 17:11 door Anoniem
Ik zoek zelf ook wel eens met Ixquick, maar ik vind het jammer dat de resultaten worden beperkt. Google werkt gewoon veel prettiger. Als Ixquick nu gewoon alle resultaten aanbiedt zoals Google ze aanlevert, dan is het helemaal perfect.
24-01-2010, 19:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zoek zelf ook wel eens met Ixquick, maar ik vind het jammer dat de resultaten worden beperkt. Google werkt gewoon veel prettiger. Als Ixquick nu gewoon alle resultaten aanbiedt zoals Google ze aanlevert, dan is het helemaal perfect.
Moet er niet aan denken. Dan is het nut van een meta-zoekmachine gelijk weg. Ik heb de resultaten wel eens een tijdje vergeleken. Wat google aanbood, was alleen maar meer van hetzelfde. Met Ixquick kon ik alles vinden wat ik nodig had, de extra's van google voegden niets toe.
Nee, Ixquick mag mooi zo blijven.
24-01-2010, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zoek zelf ook wel eens met Ixquick, maar ik vind het jammer dat de resultaten worden beperkt. Google werkt gewoon veel prettiger. Als Ixquick nu gewoon alle resultaten aanbiedt zoals Google ze aanlevert, dan is het helemaal perfect.

Zoek dan met Scroogle, zelfde resultaten als Google maar zonder ads. En Google kan je IP-adres niet zien, dus je niet profileren.
www.scroogle.org, keuze uit 28 talen, waar onder scroogle.nl en scroogle.en (Engels), dan heb je volodnede om vooruit te kunnen. Scroogle = ScrewGoogle.
25-01-2010, 11:01 door Anoniem
Al langer dan een jaar geleden probeerde ik na positieve berichten een toolbar of zoiets van Ixquick installeren. Echter sloeg mijn AV scanner (Avira of Avast) toen alarm.

Via mijn hosts-bestand heb ik Google Analytics geblokkeerd. Zorgt dit nu wel of niet voor anonimiteit?
25-01-2010, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Al langer dan een jaar geleden probeerde ik na positieve berichten een toolbar of zoiets van Ixquick installeren. Echter sloeg mijn AV scanner (Avira of Avast) toen alarm.

Via mijn hosts-bestand heb ik Google Analytics geblokkeerd. Zorgt dit nu wel of niet voor anonimiteit?

Dit is op zich een aardige stap, maar levert je schijnveiligheid. Immers er wordt zoveel meer over jouw zoekgedrag opgeslagen. Het is alleen iets moeilijker te koppelen.
Naast googleanalytics zijn er nog meer van dergelijke producten, die allemaal hetzelfde doel hebben: achterhalen wie en waarom een site bezoekt wordt, hoelang de surfer er blijft, wat hij doet, de volgorde, etc.
Hiervoor krijg jij als bezoeker een meer op maat gesneden dienst (zo wordt althans beloofd).
25-01-2010, 12:38 door Anoniem
Ook zeer jammer dat hun beveiliging verre van op orde is, en ze daar ook niets aan willen verbeteren volgens eigen zeggen.


Tante truus.
25-01-2010, 12:46 door Anoniem
Precies het grote probleem is, overigens ook met scroogle, dat je niet meteen de 'belangrijkste' site bovenaan in de lijst krijgt.
Zoek maar eens heel specifiek naar een titel van een website. Google plaatst desbetreffende website bovenaan. Scroogle en Ixquick doen dit beide niet. Ik heb deze zoekmachines beide als startpagina gehad zoals ik ook Google als startpagina had maar mijn gezin wil er om deze reden niet mee werken en zit ik dus zelf zielig te Scroogelen wat meteen al geen zin meer heeft als iedereen in huis Google gebruikt.
Op de site van Scroogle wordt mij voorgeschoteld dat ik dezelfde resultaten krijg al bij google. Helaas is dit dus niet waar.
Het enige 'veilige' is zoeken bij iemand anders, gebruik maken van een open wi-fi signaar of een prepaid mobieltje met bluetooth kopen en via tethering gaan internetten.
25-01-2010, 13:22 door Anoniem
voor Firefox gebruikers is er ook nog de add-on:
http://www.googlesharing.net/
25-01-2010, 15:27 door Anoniem
En hoe weet je dan of Ixquick of Scroogle te vertrouwen zijn? Zouden zij niet stiekem alles toch ergens opslaan en een uitgebreid profiel van je maken voor bv commerciele of evt opsporringsdoeleinden?
25-01-2010, 17:19 door Anoniem
bestaat er geen plugin voor firefox voor dit programmaatje?,leuk dit wil ik ook al dat geneuzel over de bewaarplicht van de overheid ben ik zat.
Ik wil er alles aan doen om mijn privacy zo goed mogelijk te beschermen.
De overheid hoeft niet alles van mij te weten,dat is nergens goed voor.
Ik ben blij dat er nu ook eindelijk eens mensen inzien van de tweede kamer dat de ov-chipkaart ook te ver gaat met het bewaren van het reisgedrag van de burger.
Zo kunnen er misschien maatregelen worden getroffen tegen het Bigbrother gedrag van de regering,doordat die mensen zich er ook allemaal tegen keren.
Alleen op deze manier kan er voor gezorgd worden dat dit gedrag in de ijskast wordt gezet.
25-01-2010, 17:53 door Anoniem
Mooi zeg, je kunt een demo bekijken op..... YouTube!

*Zucht*
25-01-2010, 19:01 door Anoniem
Er gaat toch niets boven Copernic, dit is m.i. toch de beste.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.