Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

XS4all, toch online als je geen DSL hebt

02-03-2011, 10:07 door Syzygy, 15 reacties
Klinkt prachtig maar is dat het ook ?

Omdat het een klinkt als een acceptabele, goedkope redundancy oplossing voor de MKB-er die toch een Internet verbinding nodig heeft om zijn zaken te doen ben ik er wat verder ingedoken (ook door vragen van mijn klanten)

Op de Website van XS4all word je al meteen geconfronteerd met deze nieuwe service.
De prijs voor deze service moet je echter even zoeken en staat ergens onder aan een pagina in kleine lettertjes.
10 euro per maand.
Zelf heb ik wat moeite met het feit dat je dus moet betalen als het bij XS4all ergens fout gaat maar ala.

Hedenmorgen heb ik even de info lijn gebeld om wat technische gegevens over deze service. Ik werd al snel doorverbonden met een jongeman die gelukkig verstand van zaken had en welwillend was om de materie even uit te leggen.

Basic: Als je DSL verbinding wegvalt, wordt een een G3 verbinding opgezet via een Stick in het Modem.

Waar het mij meer om ging was hoe de detectie plaats vond dus heb ik de jongeman een derdegraads verhoor gegeven waar hij zich goed in staande wist te houden.

Het komt kort hier op neer:
Er vindt detectie plaats op laag 2 en 3. Er wordt gekeken of er DSL is (meestal ATM) vervolgens of er IP verkeer is (IP adres vanaf de DHCP server) en dat is je garantie dat je Internet hebt. Voor mij dus niet want dan moet je nog verder door het XS4all netwerk om bij "het Internet" te komen. Bij XS4all gaan ze er echter van uit dat hun infrastructuur dermate redundant is dat dat altijd mogelijk is. Vind ik acceptabel omdat XS4all natuurlijk een bepaalde staat van dienst heeft en om dat verder te bewijzen zouden ze me natuurlijk moeten uitnodigen om langs te komen of mij een kopie van hun interne netwerk plan moeten sturen en we waren het beide eens dat we elkaar op dit punt maar moesten vertrouwen. Het gaat tenslotte om een stukje schrijven.

Het geheel wordt geregeld door de Fritz!Box met aangepaste Firmware.

Op het moment dat de DSL verbinding weer op is, zal deze prevaleren boven de G3 verbinding en deze wordt dan uitgeschakeld.
Dit geheel is transparant voor de gebruiker, natuurlijk zal hij wel een enorme performance degradatie ervaren als indicatie dat hij op G3 zit.

Op mijn reactie: Dus voor 10 euro kan ik bij jullie een 3G verbinding krijgen, werd natuurlijk gelachen ???
Nee meneer Syzygy, ook aan fraude hebben we gedacht.
Bij opstarten krijg je een verbinding van 128Kb/s die je middels inloggen op hun service site kan ophogen naar 3,6 Mb/s
Deze instelling blijft dan maximaal 24 uur actief. Dus als de lijn weer even op is en weer down gaat kom je terug op 3,6 Mb/s
Als je hier meer over wilt lezen ga dan naar de site van XS4all.

Afijn, XS4all is niet de goedkoopste provider maar ik begrijp wel dat ze met initiatieven zoals deze wel blijk van kwaliteit geven.

(Ik ben niet verbonden met XS4all, dit verhaal is geheel onafhankelijk)
Reacties (15)
02-03-2011, 10:20 door xy22
Leuk om over te lezen & er weet van te hebben!
02-03-2011, 11:20 door Anoniem
Syzygy, bedankt voor deze uitleg. Vroeg me inderdaad al af hoe dit werkte.
02-03-2011, 11:22 door Anoniem
Heb jarenlang xs4all gehad en de betrouwbaarheid was redelijk goed. Op de administratie ging hte regelmatig mis. Totdat xsall mij ging verplichten ook ADSL af te nemen, namelijk de prijs van een basis abbonoment werd met 50 % verhoogd. Tijd om te gaan. xs4all wilde geen basis abbonoment aanbieden zonder ADSL. KPN praktijken. Kreeg nog steeds facturen van xs4all ook toen ik al maanden weg was. KPN praktijken, want die deden dat ook bij opzeggen vaste lijn. Gelijk ook maar Hi prpay er uit gegooid want bij deze KPN provider wordt je tegoed geblokkeerd als je niet regelmatig opwaardeerd. Voor mij NOOIT iets meer met KPN te maken, wat een arrogante uitbaters.

Wim Bierman
02-03-2011, 11:31 door Anoniem
Ik vroeg me laatst nog af hoe dat precies zat.

Bedankt voor de informatie!
03-03-2011, 10:59 door Anoniem
Ik zit al een aantal jaren bij Xs4all, heb maar een keer er uit gelegen, foutje bij Moeder KPN? De vraag die mij steeds op komt als ik de reclame zie is, waarom zou ik € 10,- betalen als ik er nooit uit lig, zou het nu wel opeens mis gaan?? (volgens mij hoeven ze geen reclame te maken consument vinden ze zelf wel)
Ik denk dat het voor MKB en voor mensen die zelf de installatie niet doen een uitkomst is, gezien de monteur gratis langs komt binnen 24 uur. (handig)
Qua hulp en snelheid voor oplossingen zijn ze erg sterk en vind dat ze een stabiele en veilige internet aanbieden, met meer extra's dan een of ander kabel of aan IP aanbieder.
Jammer alleen dat we in Nederland nog niet overal glasvezel hebben???
Grt mxton
03-03-2011, 16:20 door cjkos
Never mind, zag USB stick over het hoofd
03-03-2011, 16:31 door Syzygy
Door cjkos: Never mind, zag USB stick over het hoofd
Don't bother, we never mind ;-)
03-03-2011, 23:46 door Ome Jeroen
Syzygy, bedankt voor de info.
04-03-2011, 01:37 door Anoniem
Niets ten nadele van de helpdesk bij Xs4all, die is gewoon goed en een voorbeeld voor andere ISP's, maar dit is toch een manier om meer geld binnen te harken van bestaande klanten terwijl andere klanten (>>100k) de afgelopen jaren zijn weggelopen vanwege de hoge abonnementstarieven. De operationele kosten van een ongebruikte G3 verbinding voor Xs4all zijn gering en ze kunnen een extra premie vragen voor de bedrijfszekerheid.

De tarieven zonder extra's voor ADSL zitten ongeveer op 2 keer de goedkoopste.

Ex-Demon klanten worden ook klein gehouden. Formeel hebben ze een van de huidige 8/1 of 20/1 abonnementen, maar in de praktijk is het een stapje lager: 2/1 of 8/1. Ze betalen wel gewoon evenveel als gewone klanten, dus een tientje per maand teveel.

Ook voor VOIP nummers gaan ze nu geld vragen. De wittebroodsweken voor het inhengelen van telefonie klanten zijn kennelijk voorbij.
12-03-2011, 06:45 door Atropos
Bedankt voor de duidelijke uitleg Syzygy.
Vroeg me al af hoe dat dan werkte.
12-03-2011, 11:23 door Anoniem
ik snap de reclame niet. een ISP moet betrouwbaar zijn en als je op dag 1 al een fail-safe optie aangeboden krijgt geeft dat mij geen vertrouwen.
En ondanks mijn huiver voor Ziggo (ging echt voor de snelheid) is deze er eenmaal enkele uren uit geweest in 3 jaar tijd.
Als fail-safe (ben afhankelijk van toegang) kan ik altijd mijn PDA tetheren. De fair-use op dat abbo gaat niet stuk van een halve of hele dag internetten. Die 120e per jaar is dus nogal wat voor iets wat een buurjongetje voor 15euro in kan stellen bij de klunzige klant. En welke MKB'er of andere klant heeft er geen PDA in de buurt?

Liever zie ik meer verhalen in de media waarbij xs4all zich tegen privacyschendingen van de overheid weert. Dat is pas goede reclame. De zakelijke kanten worden al bediend door andere dochters van KPN.
PJ
12-03-2011, 12:06 door Anoniem
Het probleem van xs4all is de achterhaalde technologie: adsl over pppoa is zo langzamerhand een anachronisme aan het worden. Kabelaars die internet over docsis leveren, plus telefonie en televisie laten xs4all ver achter zich.
Als je bij xs4all hard download dan kun je niet bellen. Die Fritzbox kan rtp geen voorrang geven over ander verkeer (ze zeggen van wel, maar dat is niet zo). Als je bandbreedte moet delen dan werkt alleen Low Latency Queueing: dwz priority bandwidth voor rtp met een policing actie er over heen. (Er van uit gaande dat je rtp überhaupt kunt herkennen)
De helpdesk is goed maar die lui verdienen een betere infrastructuur. Fiber zou mooi zijn, maar ja, dat zal nog wel even op zich laten wachten. Dochter van KPN zijn heeft voordelen maar ook veel nadelen.
Zolang xs4all veel adverteert op tv, dan weet je dat het niet zo goed gaat met ze.
12-03-2011, 14:36 door djondjeems
Erg handig. Zouden ze bij Online ook moeten hebben, daar kan die 10 euro wel uit wat dat betreft.
Online also known as Offline :-)
Prima verhaal trouwens Syzygy, weten we even weer van de hoed en de rand!
12-03-2011, 14:37 door djondjeems
Erg handig. Zouden ze bij Online ook moeten hebben, daar kan die 10 euro wel uit wat dat betreft.
Online also kknown as Offline :-)
Prima verhaal trouwens Syzygy, weten we even weer van de hoed en de rand!
12-03-2011, 14:37 door djondjeems
Erg handig. Zouden ze bij Online ook moeten hebben, daar kan die 10 euro wel uit wat dat betreft.
Online also kknown as Offline :-)
Prima verhaal trouwens Syzygy, weten we even weer van de hoed en de rand!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.