image

CBP: Politie schendt privacy met kentekenherkenning

donderdag 28 januari 2010, 11:34 door Redactie, 18 reacties

Via automatische kentekenherkenning (ANPR) verzamelde kentekens worden niet direct door de politie vernietigd, wat in strijd met de wet is, zo concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Automatische kentekenherkenning mag op grond van de Wet politiegegevens (Wpg) alleen onder voorwaarden worden toegepast. Alleen de kentekens die in de automatische vergelijking leiden tot een ‘match’ met een kenteken in het vergelijkingsbestand mogen worden bewaard, de zogeheten 'hits'. Een 'no-hit' betekent dat een gescand kenteken niet in het vergelijkingsbestand voorkomt en dat dit kenteken dus niet wordt gezocht in het kader van de ANPR-actie. De politie moet deze kentekens direct vernietigen, toch blijken de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland hier respectievelijk 120 en 10 dagen over te doen.

“Als de politie no-hits niet direct vernietigt, komt iedere automobilist die over een traject rijdt waar de politie automatische kentekenherkenning toepast als potentiële verdachte in de politiebestanden terecht. Dit is in strijd met de wet en een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer”, aldus Jannette Beuving van het CBP. De twee politiekorpsen erkennen dat zij no-hits verwerken én dat hiervoor geen wettelijke basis is. "Het CBP kan niet anders dan concluderen dat deze korpsen willens en wetens de wet overtreden." De organisatie kan beide korpsen een dwangsom opleggen.

Reacties (18)
28-01-2010, 11:54 door Anoniem
Maar heleaas zal het CBP dat nooit doen (dwangsom opleggen) want het is een papieren tijger die slechts opkomt voor de privacy van de burger als dat hun politieke belangen bevordert. Een strijd met de politie hierover gaan ze toch niet winnen dus ik verwacht hier niets van.....
28-01-2010, 12:13 door Anoniem
Big Brother is watching you!
28-01-2010, 13:50 door Anoniem
Je gaat je zo langzamerhand afvragen wie nou precies de boeven zijn in dit land?
28-01-2010, 14:38 door Anoniem
Dit is in strijd met de wet en een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer
Betekent dit nu dat iedereen die in Rotterdam of Ijsselland is geweest een rechtzaak kan beginnen tegen de politie wegens ene onrechtmatige inbreuk?

Peter
28-01-2010, 15:04 door Anoniem
Belangrijk is te weten dat de Raad van Advies van het CBP door het Ministerie van Justitie wordt aangewezen...
De Politie heeft zich echt wel ingedekt.


Er wordt zelfs al via de sateliet gewerkt om mensen te volgen, zeer schadelijk ook voor de gezondheid,
Al die straling.

De vraag is echter, wat doet Brussel in dit geval en de Europese Unie? De heer van Rompuy?
Ik kan niet wachten.

Wie stond hier aan het hoofd van de politie aangesteld of geregeld door de Koningin?

Ga daar maar op bestuderen, wat de erfenis gaat worden, van 10 jaar Máxima in Nederland.

.
28-01-2010, 15:23 door SirDice
Door Anoniem:
Dit is in strijd met de wet en een onrechtmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer
Betekent dit nu dat iedereen die in Rotterdam of Ijsselland is geweest een rechtzaak kan beginnen tegen de politie wegens ene onrechtmatige inbreuk?
Lijkt me wel lachen om, bij wijze van proef, aangifte te gaan doen :)

Hoewel dat op dit moment misschien ook weer niet zo'n slim idee is.
http://www.security.nl/artikel/32239/Agenten_doen_administratie_op_thuiscomputer.html
28-01-2010, 15:57 door Anoniem
Ok, de mensen die hier van af wisten en er niks tegen deden zijn vast niet ontslagen... dan komt mijn vraag; waarom mogen wetsovertreders nog bij de politie werken?
28-01-2010, 16:41 door Rene V
Nog langer wachten met protesten mensen. Totdat het te laat is geworden en een totalitaire politiestaat werkelijkheid is geworden en wanneer men DAN gaat proberen te protesteren krijgen we taferelen zoals destijds op het Plein van de Hemelse Vrede in China. Wat een klote wereld leven we eigenlijk in wanneer macht, controle en geld de hedendaagse Goden zijn geworden die worden aanbeden. De mens is een gemeen soort virus die deze mooie planeet ten onder zal doen brengen. Jammer eigenlijk.
28-01-2010, 16:59 door Anoniem
Net als bij de vingerafdrukkenbase geldt ook hier: misschien wil een welwillende medewerker de database even op een USB-stickje zetten en op straat verliezen? Dan is het hele gezeur gelijk weer afgelopen...
28-01-2010, 17:02 door Anoniem
Och, dan passen ze toch gewoon de wet aan? Is de politie ineens niet fout. Als ze nou de wet ook zo aanpassen dat agenten bekentenissen mogen aanpassen en meineed plegen, kunnen die 8 verdachten ook weer achter tralies.

Fijn toch, dat de wetgever zo snel en soepel reageert op de behoeftes van de politie (die niet eens in staat zijn hun automatisering in de lucht te houden, mijn vertrouwen is enorm in hun omgang met onze persoonsgegevens!).
28-01-2010, 18:52 door Anoniem
Ik ben het beu, ik ga emigreren naar een land waar het allemaal wat vrijer is; CHINA.
28-01-2010, 19:11 door Anoniem
Guusje wil de wet al gaan aanpassen hoor:

http://nos.nl/artikel/132497-informatie-nummerplaten-mag-niet-bewaard.html

Komt helemaal goed met dit land. De politie gaat gewoon iets uitproberen, blijkt tegen de wet in te gaan, passen we de wet toch gewoon even aan. Voor uwe veiligheid lieve burger.
Maar ondertussen is er geen enkel debat over gevoerd en kan er dus ook geen sprake zijn van volwaardige democratische besluitvorming.
28-01-2010, 19:32 door Anoniem
2014; De overheid blijkt massaal de wet te overtreden door de GPS gegevens van de automobilisten te gebruiken in opsporingszaken en op te slaan in een database. Dit is tegen de afspraken in die destijds, bij invoering in 2012 door minister Eurlings zijn gemaakt en de overheid overtreed daar mee de wet. De huidige minister van binnenlandse zaken S.tasi wil zo snel mogelijk de wet hierop aanpassen ......
28-01-2010, 21:01 door Preddie
Ik hoorde het van middag op de radio...... dat deze gegevens al opgeslagen werden is voorkomen nonsens en gaat in de tegen de regelgeving.

Wat dan compleet alles slaat is dat de wet "even" wordt aan gepast zodat dit wel mag ....... ah .... dus ik begrijp dat ik als ik vanavond door rood heen rij en ik wordt aangehouden met de vermelding dat het rijden door rood bij wet verboden is dan passen we overmorgen toch gewoon de wet aan dat het wel mag ?
Daarvoor zijn regels natuurlijk bedacht wanneer het uitkomt wordt je er op bestraft en wanneer ze niet uit komen passen we ze gewoon weer aan......

ik vind dit trouwens dat we de kentekenregistratie langs de snelweg volgend jaar ook wel kunnen nomineren voor een Big Brother award ...
28-01-2010, 22:21 door Anoniem
Op het NOS journaal werd vanavond het nieuws gebracht met de mededeling dat minister Hirsch Ballin al bezig is om de wet aan te passen zodat de politie gewoon iedereen als verdachte moet zien. Die minister bewijst zichzelf wederom als respectloos richting privacy, vrijheid en verdachtmaking op correcte gronden.
28-01-2010, 23:55 door Anoniem
Ontwaakt, verworpenen der aarde!
29-01-2010, 05:44 door quikfit
Stasi Nederland\Europa(in die volgorde) is allang bezig en word alleen maar erger.

Nog een voorbeeldje:Koop in de toekomst bijvoorbeeld geen sigaretten met je betaalpas want dan ga je meer ziektekostenpremie betalen,je pensioenpremie blijft uiteraard wel gelijk.....
29-01-2010, 09:47 door Anoniem
Ik wil best geloven dat de Hirsch Ballins en de Balkenendes zich steeds veiliger gaan voelen omdat ze via de camera's het gepeupel de hooivorken al kunnen zien slijpen voor ze op weg naar de Bastille gaan.
Maar ik voel me als lid van het gepeupel knap onveilig, met zulke megalomane bestuurders.

Jongens, is er nog een staat mét verstand bij de overheid? Nieuw Zeeland misschien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.