image

Stallman: Mobiele telefoon is Stalins droom

dinsdag 15 maart 2011, 14:12 door Redactie, 23 reacties

Smartphones vormen een bedreiging voor de vrijheid van gebruikers en zijn Stalins droom, aldus Richard Stallman, oprichter van de Free Software Foundation. "Ik heb geen mobiel. Ik draag geen mobiel. Het is Stalins droom. Mobiele telefoons zijn gereedschap van Big Brother. Ik draag geen apparaat bij me dat overal opslaat waar ik ben, en ik draag geen afluisterapparaat dat kan worden ingeschakeld om af te luisteren."

Stallman denkt dat alleen vrije software de mensheid van dit soort schadelijke technologieën kan redden. De grondlegger van het principe van vrije software ziet in smartphones een afgeschermd platform waar fabrikanten en aanbieders vrij spel hebben, maar gebruikers niet. "Als de fabrikant een bestand kan vervangen maar jij niet, dan is het product een gevangenis." Alleen telefoons die op vrije software zijn gebaseerd kunnen gebruikers garanderen dat ze niet worden afgeluisterd. "Als het allemaal vrije software is, kun je je waarschijnlijk daar tegen beschermen, omdat het door software in de telefoon wordt veroorzaakt."

Windows
Naast smartphones gebruikt Stallman ook geen Windows, Mac OS X en zelfs Ubuntu voldoet niet aan zijn eisen voor vrije software. Hij merkt op dat slechts weinigen offers willen maken om vrije software mogelijk te maken.

"De beslissingen die iedereen maakt zijn gebaseerd op waarden. En de meeste mensen wordt geleerd om software alleen op basis van prijs en prestaties te beoordelen en niet of het je vrijheid respecteert. Mensen die deze waarden hanteren zullen gemak niet opofferen om vrije software te krijgen, terwijl ik jaren werk om geen proprietary software in mijn computer te hebben", aldus Stallman in dit interview.

Reacties (23)
15-03-2011, 14:47 door Anoniem
Wat draait Stallman dan ?
Was wel leuk geweest als hij dan gelijk een paar goede tips had gegeven inplaats van alleen aan te geven wat hij niet gebruikt!
Ik gebruik zelf ook geen smartphone en ik heb mijn gsm al zowiezo lang niet altijd bij me,ik gebruik het meer voor noodgevallen b.v met reizen of als je met iemand afspreekt in de stad.
maar merendeels ligt ie thuis stof te verzamelen.
15-03-2011, 14:49 door Preddie
"Als de fabrikant een bestand kan vervangen maar jij niet, dan is het product een gevangenis."

iets wat ik al langer zeg, maar het is niet alleen met de telefoons, kijk maar eens naar de Playstation 3, precies zoon zelfde apparaat. Het enige verschil is dat het apparaat niet doorgeeft waar je zit, maar als je hem onder de arm mee zou nemen zou die functie er ook op zitten.
15-03-2011, 15:02 door HAL9000
Dit zou een wervings campagne kunnen zijn voor de volgende Robinson expeditie.... Beetje paranoïde is het allemaal wel. Uiteraard zijn er mogelijkheden dat men je kan traceren, maar waarom zou men iedere ziel willen traceren? geloof niet overheden echt geïnteresseerd zijn of ik bij de Appie rondloop, hooguit voor marketing doeleinden. Maar daar zijn weer wetten voor.
Als je niets op je geweten hebt, waarom zou je dan bang moeten zijn voor dit soort zaken?
15-03-2011, 15:03 door Anoniem
Stallman is een fossiel uit vervlogen tijden.
15-03-2011, 15:04 door N4ppy
Zou die man zijn alu folie checken op chips voordat hij er een hoedje van maakt?

"Stallman was born to Daniel Stallman and Alice Lippman" om zo maar een greep te doen uit zijn wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman.

Ik zou zeggen stop met publiek optreden (http://stallman.org/) en zoek een grot op als je niet wilt dat mensen weten wat je doet en waar je uithangt
15-03-2011, 15:04 door Anoniem
Tjonge jonge, wat paranoia allemaal.
Men mag rustig weten waar ik ben, of heeft men soms iets te verbergen?
15-03-2011, 15:14 door Anoniem
"...zoek een grot op als je niet wilt dat mensen weten...."

Een typische reactie weer uit het "als je niets te verbergen hebt...." kamp. Informatie over waar hij werkt, welke software hij heeft gemaakt, waar hij lezingen komt geven e.d. is van een heel andere categorie dan informatie over waar hij op elk moment van de dag is en met wie, en wat hij daar doet. Als ik griep heb, mogen mensen dat weten, en bel ik zelfs mijn werkgever op om te zeggen dat ik griep heb, Als ik een vieze geslachtsziekte heb, dan houd ik dat voor me en deel ik die informatie alleen met mijn vrouw en mijn arts. Zeggen dat mensen sommige dingen niet verborgen mogen houden omdat ze andere dingen wel vrijwillig delen is net hetzelfde als zeggen dat iedereen mag weten dat je een geslachtsziekte hebt, omdat je het tenslotte ook zegt als je griep hebt.
15-03-2011, 15:30 door Anoniem
@Anoniem bovenaan ik dacht dat hij gNewSense draaide
15-03-2011, 16:03 door EDLIN
Stalin is dood hoor.
Die droomt niet meer.
Of heb ik wat gemist?...
15-03-2011, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem: Wat draait Stallman dan ?
Was wel leuk geweest als hij dan gelijk een paar goede tips had gegeven inplaats van alleen aan te geven wat hij niet gebruikt!
Ik gebruik zelf ook geen smartphone en ik heb mijn gsm al zowiezo lang niet altijd bij me,ik gebruik het meer voor noodgevallen b.v met reizen of als je met iemand afspreekt in de stad.
maar merendeels ligt ie thuis stof te verzamelen.

In het hele artikel wordt dit wel genoemd, o.a. [url=http://www.gnewsense.org/Main/HomePage]gNewSense[/url].
15-03-2011, 19:16 door Eerde
Stallman = held !
15-03-2011, 19:35 door Anoniem
Ik denk dat de topic titel verkeerd is, beter zou zijn :

Stalin: Mobiele telefoon is Stallmans droom

:-)
15-03-2011, 19:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2011, 21:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2011, 22:07 door Anoniem
Types als Stallman zijn even goed voor het overtuigen van de gemiddelde gebruiker dat opensource iets goeds is als de activisten van ALF en PETA zijn in het overtuigen van mensen dat ze diervriendelijker moeten gaan leven. Zou hij het zelf doorhebben?
16-03-2011, 01:32 door _____
Stallman heeft gelijk, het is alleen zo onpraktisch.
16-03-2011, 07:22 door Syzygy
Hij is natuurlijk erg goed maar slaat wel en beetje door maar ik denk dat we dat ook wel van hem mogen verwachten
16-03-2011, 08:20 door Anoniem
Ik heb veel respect voor Stallman, maar hij vertoont een vorm van extreem puriteins gedrag. Hij hangt 1 filosofie aan, die hij voor een deel goed onderbouwt, maar waarbij hij vervolgens de realiteit uit het oog begint te verliezen. Alleen free software is goed genoeg, de rest kan op zijn hoon en ongenoegen rekenen, en dat is allemaal niet praktisch, zoals hij zelf ook in bedekte termen aangeeft. Hij maakt een afweging tussen praktisch met communicatiemiddelen werken en vasthouden aan zijn ideaal dat nooit werkbaar zal worden en slaat daarbij volledig door naar zijn ideaal. Prima om dat te verkondigen, maar als hij van mening is dat zelfs open source niet de perfecte weg is, dan ben je een franje in de discussie. In het bedrijfsleven vragen we om praktische oplossingen, geen hardliners die stug blijven volhouden het gelijk aan hun kant te hebben. Zelfs de grootste wolkenkrabbers geven mee, doordat een storm ze anders breekt. Dat lijkt Stallman maar niet te begrijpen.
16-03-2011, 08:42 door N4ppy
Ok wat minder grot achtige reactie
"Theoretically, Stallman says, phones that use only free software can protect themselves from the danger of electronic eavesdropping. "If it's all free software, you can probably protect yourself from that, because that's caused by the software in the phone," he says"

Oh? En welk protocol ga je dan gebruiken? GSM is zo lek als een mandje en wat voor software draait er op het base station?

Hij gebruikt een Yeeloong notebook. Made in china, 100% zeker dat daar niet wat "extras" in een chippie is meegebakken?

En voor iemand die niet gevolgd wil worden: http://www.theiet.org/local/emea/europe/richard-stallman.cfm, http://www.acs.org.au/rmstour/
16-03-2011, 10:55 door Anoniem
Het heeft toch wel zijn voordelen, een mobiel, zelfs als daar geen free software op staat. Als je je beide benen breekt als je van de trap af valt, moet je eens kijken hoe blij je bent dat je een mobiel hebt om te bellen. Als je op een verlaten weg een lekke band rijdt, fijn om even te bellen. Locatiegegevens in geval van een 112 oproep is ook erg fijn. En zo zijn er nog 1001 andere redenen te noemen. Om dat allemaal overboord te zetten omdat er nog geen perfecte free software alternatieven voor zijn is extreem kort door de bocht. zoals hierboven gezegd: het is niet praktisch en het gevaar zal er zijn het risico is beperkt. De kans op problemen is extreem klein en de impact valt ook wel mee. Of heeft iemand voorbeelden van honderden mensen die op basis van locatiegegevens onterecht zijn veroordeeld, in de gevangenis zijn gezet, hun baan zijn kwijtgeraakt en aan de drank zijn geraakt?
16-03-2011, 11:48 door Anoniem
Op zich verkondigd Stallman niets nieuws echter wat steeds meer opvalt zijn de de reacties erop. Veel mensen zijn al zo afgestompt dat ze de wens om privacy als iets idioots verklaren en niet meer van deze tijd.
Ik vraag me af of deze mensen het grappig gaan vinden als hun medische gegevens, openbaar, op het internet worden gepubliceerd of ze privacy nog steeds iets paranoïde en niet meer van deze tijd vinden.
Ik durf te wedden dat ze dan als het hardst schreeuwen om maatregelen. Typisch Nederlands, zolang het me niet raakt is het een ver van mijn bed show. Maar o wee als ze zelf het slachtoffer worden.
17-03-2011, 10:36 door Anoniem
"Wat draait Stallman dan ?"

Is lezen zo moeilijk ? -> "Ik heb geen mobiel. Ik draag geen mobiel."
19-07-2011, 13:41 door Anoniem
HIJ HEEFT GROOT GELIJK DIE STALLMAN! Maarre hij zal thuis toch wel een vaste telefoonlijn hebben? En wellicht ook nog een DECT-telefoon? Nou die kunnen ze ook afluisteren en zelfs gebruiken om je huis gebeuren mee te luisteren,ja ook met de ouderwestse draaischijf ptt-telefoon! Tsja hoe dan te communiceren? Rooksignalen hebben maar beperkt bereik en ook aan de hand van die kunnen ze je lokaliseren en de rooksignalen kunnen ook ontcijferd worden.Postduif dan maar,tsja die kan ook onderschept worden (en van zendertje voorzien, dan weten ze nog waar je zit) en weet men welke berichten je verstuurt en ontvangt. Brieven per gewone post zijn ook niet meer veilig.De huidige postbodes zijn niet meer zo integer als de ouderwetse PTT-postbode van vroeger.Er verdwijnt nog weleens post en er wordt ook weleens post opengemaakt (helaas zelf meegemaakt).Beste optie is enkele reis naar de Maan of naar Mars. Daar is (voorlopig) nog geen mens te bekennen.Lekker rustig. Iets voor dhr.Stallman?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.