image

Eerste Kamer kritisch over invoering EPD

dinsdag 15 maart 2011, 16:21 door Redactie, 9 reacties

De Eerste Kamer is kritisch over de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD), zo blijkt uit het debat dat vandaag plaatsvond en is opgeschort. Dit gebeurde mede op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij vroeg bedenktijd om een antwoord te formuleren op de vele bezwaren die de Kamer vandaag kenbaar maakte. De behandeling van de voorgestelde wetswijziging wordt op 29 maart voortgezet met een antwoord van de regering. Voor die datum zal de minister schriftelijk reageren op de bedenkingen en vragen die door meerdere Kamerfracties zijn verwoord.

Aan de orde is een wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg, in verband met de elektronische informatieuitwisseling in de zorg (31.466). Deze wetswijziging maakt de weg vrij voor de invoering van een landelijk elektronisch patiënten dossier. De kritiek van een groot deel van de Eerste Kamer spitst zich toe op invoering van een Landelijke Schakelpunt (LSP). Dit maakt het mogelijk om lokaal of regionaal opgeslagen gegevens van patiënten snel te raadplegen, ook als een cliënt wordt geholpen in een andere regio dan zijn of haar eigen woonomgeving.

Vraagtekens
Een grote meerderheid in de Kamer plaatst vraagtekens bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van patiënten als een landelijk EPD wordt ingevoerd in de vorm zoals de regering die nu voorstelt. De CDA-fractie kan echter onder voorwaarden instemmen met invoering van een landelijk EPD. CDA-woordvoerder Franken stelt voor dat het EPD voorlopig beperkt blijft tot een 'waarneemdossier' en een medicatiedossier.

Stapsgewijs kan volgens het CDA daarna een uitbreiding van het EPD worden gerealiseerd. De fractie van D66 is voorstander van een Landelijk Schakelpunt, maar heeft bedenkingen over de veiligheid van het systeem. Andere Kamerfracties zijn over dit aspect zeer kritisch en lieten in de eerste termijn weten het wetsvoorstel niet te zullen steunen.

VVD-senator Dupuis vatte de kritiek van haar fractie aldus samen: "Waarom deze wet zo en waarom deze wet nu?" De woordvoerders Tan (PvdA) en Slagter-Roukema (SP) pleitten ervoor om het elektronisch patiëntendossier geleidelijk aan, en vooral van onderop op te bouwen. Senator Tan: "De les uit het verleden is om dergelijke systemen kleinschalig te houden in het belang van risicobeperking ten aanzien van de betrouwbaarheid." SP-Kamerlid Slagter-Roukema adviseert de minister: "Houd systemen kleinschalig, het risico op schending van privacy wordt daarmee beperkt en is beter te overzien."

Reacties (9)
15-03-2011, 17:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-03-2011, 19:32 door Mozes.Kriebel
"Kritisch"..."bedenkingen"... voor de bühne, ja. Mensen laat je toch geen rad voor de ogen draaien. Dat EPD komt er echt wel.
15-03-2011, 20:26 door Anoniem
De risico's zijn te groot... zie ook http://www.net-security.org/secworld.php?id=10747 wat toevallig vandaag ook in het nieuws was.
15-03-2011, 20:47 door Anoniem
ik ben blij dat ik met de hack van de ov-chipkaart database(ervaarhetov.nl)(,enkele dagen voor het besluit,) heb kunnen bijdrage aan het besluit tot uitstel van de invoering van het EPD. Helaas had ik toen al het vermoeden dat van afstel geen sprake was.

Er is iets groters nodig om afstel te kunnen bewerkstelligen

Bring it on!!
16-03-2011, 01:27 door Anoniem
Door Mozes.Kriebel: "Kritisch"..."bedenkingen"... voor de bühne, ja. Mensen laat je toch geen rad voor de ogen draaien. Dat EPD komt er echt wel.
ohhhh ja zeker
gek he, ik heb een déjà vu en zie voor mij :
een OV chip dinges
een vingerafdruk database
Bewaarplicht data verkeer

En nachts moet ik een suikerklontje mee naar bed nemen om mijn nachtmerries te voeren
mja en over het DNA opslaan van elke Nederlander verhaal ? mja, kan nog even duren, maar zal zeker sluipend er komen
Slimme energie meter, komt er ook
zwarte doos in je auto ? komt er ook

Gelukkig ben ik al een oude knar, en tegen de tijd dat de schade zichtbaar wordt, allang het hoekje om
Maar ik wil toch de jongere generatie condoleren met het verlies van hun privacy, vrijheid, rechten enzovoort.
Blijft zielig voor ze, ook al hebben ze er zelf bij gestaan, en toegekeken
16-03-2011, 03:16 door KwukDuck
Jup, heeft al 'veel te veel gekost' om terug te gaan.
Same old, same old...
16-03-2011, 09:59 door Anoniem
Ben erg benieuwd hoe ze dat regionaal zien. Ik woon zelf op de grens van 3 provincies. Dus betekent dit dat ik straks in 3 EPD's zit? Van Enschede tot Harlingen………..
16-03-2011, 10:10 door Anoniem
De rol van de eerste kamer is om te controleren op uitvoerbaarheid en op de grondwet. Het is al door de tweede kamer gekomen dus als het uitvoerbaar blijkt kan de eerste kamer het niet tegenhouden. De eerste kamer kan namelijk geen wijzigingen maken.
16-03-2011, 10:45 door Preddie
Door Mozes.Kriebel: "Kritisch"..."bedenkingen"... voor de bühne, ja. Mensen laat je toch geen rad voor de ogen draaien. Dat EPD komt er echt wel.


Hoezo ? Het is er toch allang en inmiddels staan er ook 2,5 miljoen patient gegevens in. Een paar maanden terug heb ik rustig eens door het EPD heen kunnen neuzen. Ik was op de eerste hulp, waarna een medewerker inlogt een paar dingen invoert van de persoon (terwijl deze bezwaar had gemaakt, dus dat wordt totaal niet gecontroleerd) vervolgens doet zich een spoed geval nodig en wij werden vervolgens 2,5 uur alleen gelaten met een unlockte computer en een ingelogde gebruiker in het EPD of te wel Xcare (één van de applicaties).

Beveiligingsmaatregelen waren niet getroffen, firewall stond uitgeschakeld en er was geen anti-virus software aanwezig op het systeem. Daarnaast draaide de machine een XP versie met SP2 en uiteraard miste deze machine een vrachtwagen aan updates ...... De hele beeldvorming die onze overheid neerzet komt in geen enkel geval overeen met de waarheid

Maargoed als de overheid faalt, dan willen ze goed falen. I.p.v. dat het project tijdig wordt stopgezet en in de prullenbak verdwijnt gaat er steeds meer geld bij zodat het uiteindelijk ons te veel kost om er mee te stoppen ...... kijk maar naar de OV-chipkaart, een brak systeem werd al veel duurder dan beoogt werd (verassend heh!?) vervolgens moet er meer geld bij om het te verbeteren. Aansluiten zien de vervoers bedrijven een daling van 12,5% aan mensen door de invoering van de OV-chipkaart dit geld wordt weer gecompenseerd door de overheid, vervolgens wordt de kaart gekraakt en blijken ze alle basic security regels bij het ontwerp aan hun laars gelapt te hebben met als gevolg dat er meer geld in gaat om een nieuwe chip in te voeren terwijl deze chip al gekraakt is door CCC, we gaan dus voor meer geld de gekraakte chip vervangen voor een andere gekraakte chip maar het voordeel van deze laatste chip is dat hij 3 x meer geld kost.

Ik zou wel eens willen wat dit gepruts van de overheid ons als burger gekost heeft.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.