image

Cisco levert surveillance tools aan China

dinsdag 2 februari 2010, 12:00 door Redactie, 5 reacties

Een Amerikaanse burgerrechtenbeweging heeft een zwarte lijst van zeven bedrijven opgesteld die surveillance tools aan China leveren, waaronder Cisco en Oracle. De Electronic Frontier Foundation (EFF) reageert met de lijst op een verklaring van Hillary Clinton. Volgens de Minister van Buitenlandse Zaken moeten Amerikaanse mediabedrijven een "proactieve rol" aannemen in het uitdagen van buitenlandse overheden als het gaat om censuur en surveillance. De EFF vindt dat het niet alleen om Google, Yahoo! en Microsoft gaat, maar dat veel meer Amerikaanse technologiebedrijven bewust surveillance apparatuur aan de Chinese overheid verkopen, en daarmee het schenden van de mensenrechten faciliteren. "Het is de hoogste tijd dat we ook op hen letten", zegt Danny O'Brien.

Onderdrukking
De eerste op de lijst is netwerkgigant Cisco, dat meehielp met de ontwikkeling van het Chinese Golden Shield Project. Het bedrijf zou zelfs promoten dat de eigen apparatuur uitermate geschikt is om mee te censureren. Geschat wordt dat Cisco jaarlijks een half miljard dollar aan China verdient. Ook Nortel hielp mee met het Golden Shield Project. Het ging onder andere om de ontwikkeling van spraakherkenningssoftware voor het monitoren van telefoongesprekken. Een ander bedrijf voor wie China een goudmijn is, is Oracle. De databasegigant ontwikkelde software voor criminele en ideologische onderzoeken. In totaal is China goed voor een derde van Oracle's inkomsten. Verder staan ook Motorola, EMC, Sybase en L-1 op de lijst, waarvan de EFF toegeeft dat die in werkelijkheid nog veel groter is. Daarnaast zijn het niet alleen Amerikaanse bedrijven die zich hiermee bezighouden.

De burgerrechtenbeweging vindt dat de genoemde bedrijven openheid van zaken moeten geven. Het gaat dan om welke producten ze verkopen, hoe ze helpen bij surveillance en censuur, of ze meehelpen met het aanpakken van kwetsbare groepen in China, of ze weten dat hun apparatuur voor onderdrukking wordt gebruikt, hoeveel ze aan de Chinese overheid verdienen en op wat voor manier ze het gebruik van hun producten voor het schenden van de mensenrechten kunnen voorkomen.

Reacties (5)
02-02-2010, 12:36 door Anoniem
En de surveillance tools die in de Verenigde Staten verkocht worden?
02-02-2010, 13:14 door Anoniem
Verkoopt Cicso en Oracle het niet, ach dan maken ze het in China zelf wel na verloop van tijd.
02-02-2010, 13:21 door Anoniem
Iedereen verschuilt zich achter het feit werk is werk wat erg overeen komt met bevel is bevel. Hoeveel mensen zijn bereidt werk te weigeren of ander werk te zoeken indien men een project krijgt dat verwerpelijk is.

Neem alleen alle IT [projecten zoals opslag, monitoring en camera systemen. Het boeit de heren of dames niet...

Moraal in het bedrijfsleven is ver te zoeken, en kan alleen met strenge regelgeving worden beperkt.
02-02-2010, 14:00 door Anoniem
Als Amerika het doet. Waarom zou China het dan niet mogen? Schijnheilige %^& Amerikanen...
02-02-2010, 21:22 door spatieman
de chinezen jatten de code gewoon, dus waarom kopen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.