image

Conficker worm infecteert Britse politie

dinsdag 2 februari 2010, 13:42 door Redactie, 2 reacties

De Conficker worm heeft verschillende Britse politiesystemen geïnfecteerd, waardoor agenten al dagen niet meer bij de criminelendatabase kunnen. De infectie werd vrijdag opgemerkt en zorgde ervoor dat de politie van Manchester van de Police National Computer (PNC) werd afgesloten. Het systeem wordt onder andere gebruikt voor het controleren van kentekens, strafbladen en namen, iets dat nu andere politieregio's moeten doen. Er zouden in ieder geval geen gegevens zijn verloren.

"Een team van experts is nu bezig met het verwijderen van het virus, en we worden pas aangesloten als we zeker weten dat er geen verdere dreiging is", zegt commissaris Dave Thompson. Hoe de worm het netwerk wist te infecteren wordt nog onderzocht. Wel zal de politie maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

USB-stick
Op 23 oktober 2008 verscheen er een beveiligingsupdate voor het lek in Windows waardoor Conficker zich verspreidt. Daarnaast infecteert de worm systemen ook via besmette USB-sticks en gedeelde netwerkmappen. Inmiddels zouden de meeste systemen weer schoon zijn. Of de worm via een USB-stick wist binnen te komen is onbekend. Toch werd personeel geadviseerd om geen "ongeautoriseerd USB-sticks" gebruiken.

Het is niet de eerste keer dat Conficker in Manchester toeslaat. Vorig jaar werd het stadhuis geïnfecteerd, wat de belastingbetaler uiteindelijk 1,75 miljoen euro kostte.

Reacties (2)
02-02-2010, 14:25 door Anoniem
"Toch werd personeel geadviseerd om geen "ongeautoriseerd USB-sticks" gebruiken. "

Het is bizar dat het gebruik van ongeautoriseerde USB-sticks op politie computers uberhaupt was toegestaan. Men zou dit ook niet moeten adviseren, maar technisch moeten afdwingen. Zowel om te voorkomen dat malware binnenkomt, als ook om te voorkomen dat gevoelige informatie uitlekt.

Daarnaast zie je aan dit soort incidenten dat het bewustzijn omtrent informatiebeveiliging bij de politie zeer laag is; immers had men een jaar geleden n.a.v. conficker de autorun functie al moeten uitschakelen. Zou men nu op zijn minst de autorun functie uitzetten ? Of zou men het nog steeds niet snappen ?
02-02-2010, 21:18 door spatieman
zal wel een van de verloren USB sticks zijn geweest, die terug gevonden is worden..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.