image

Ter Horst wint Big Brother Award

vrijdag 5 februari 2010, 23:30 door Redactie, 6 reacties

Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft vanwege haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat een Big Brother Award gewonnen. De beeldjes werden vanavond in de Balie te Amsterdam uitgereikt. Ter Horst verslaat daarmee Ab Klink en Frans Heeres die ook in de categorie "Personen" waren genomineerd. Onder haar bewind is de opslag van vingerafdrukken in het kader van het biometrisch paspoort ingevoerd. Daarbij luistert ze niet naar naar kritiek over veiligheid, terwijl haar ministerie critici de mond snoert door aangifte te doen, aldus de jury.

In de categorie "Voorstellen" koos de jury voor de mobiele bodyscanner van de Politie Rotterdam-Rijnmond. Het politiekorps krijgt voor de ontwikkeling hiervan een half miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Via het apparaat kunnen politieagenten door de kleding van gescande personen heen kijken. Volgens de politie dient de scanner alleen als alternatief voor preventief fouilleren. Toch worden ook andere mogelijkheden genoemd, zoals gebruik bij grote evenementen of in (semi)publieke ruimten als winkelcentra en het openbaar vervoer. Het politiekorps was wel zo sportief om de award persoonlijk in ontvangst te nemen.

Hattrick
Het ministerie van Binnenlandse Zaken beleefde een "prima" avond, want het won met de paspoortwet in de categorie "Overheid" en kreeg hiervoor de publieksprijs. Op grond van de nieuwe Paspoortwet moet iedere Nederlander vanaf 21 september 2009 vier vingerafdrukken afgeven bij het aanvragen van een nieuw reisdocument. Europese regelgeving verplicht alle lidstaten twee vingerafdrukken af te nemen en deze op een chip in het reisdocument op te slaan. Nederland gaat hierin veel verder. Niet alleen moeten burgers twee extra vingerafdrukken afstaan, ze worden vervolgens in een centrale database opgeslagen. De publieksprijs had ook naar Ter Horst kunnen gaan, het verschil bedroeg slechts acht stemmen.

Bedrijven
In de categorie "Bedrijven" gingen T-Mobile en Vodafone er met de prijs vandoor. Eerder had Vodafone al laten weten dat het zich niet in de nominatie kon vinden. De jury nomineerde de telecomgiganten omdat zij bij de aanlevering van sms-berichten aan de AIVD de inhoud niet filterden van de verkeersgegevens. De telecomproviders ging zelfs door met het verstrekken van de inhoud nadat zij hierop werden gewezen door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

De avond werd afgesloten met de Winston award, voor de man of vrouw die zich wel voor de privacy inzet. De prijs werd gewonnen door D66-europarlementariër Sophie in 't Veld, die beloofde om haar goede werk voort te zetten. De herhaling van de Big Brother Awards is via deze pagina te bekijken.

Reacties (6)
06-02-2010, 13:44 door anoniem lafbekje
Gefeliciteerd allemaal!
06-02-2010, 15:28 door Preddie
Allen gefeliciteerd met het schenden van "onze" privacy.

Nu maar hopen dat er iemand het voor elkaar krijgt deze maatregelen ooit weer terug te draaien. Menig burger zal jullie liever met een tuintje op je buik zien ipv van de rol die ze nu vervullen binnen de regering, goed voor elkaar!

Door de toenemende maatregelen die de privacy schenden van de burger zou het misschien ook een idee zijn om volgend jaar de categorie politieke partijen toe te voegen aan de awards. Met die gedachte zou het CDA die jaar met vlag en wimpel winnen...... :(
06-02-2010, 17:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-02-2010, 18:17 door Anoniem
Gaap, is er nog *echt* nieuws? Wat een sof deze verkiezing , de BB awards gaan zo uit als een nachtkaars.
07-02-2010, 12:52 door Anoniem
Ach, toen ze gepakt werd met teveel alcohol op achter het stuur heeft ze wel eerst geprobeerd het onder de tafel te regelen. Dat kwam uit, ze kreeg flink kritiek en nu gunt ze anderen zeker ook geen privacy meer.
09-02-2010, 10:19 door Anoniem
Ik stoor mij erg aan mensen die zeggen: "ik heb niets te verbergen", omdat zij de oorzaak zijn dat wij op weg zijn naar een POLITIESTAAT.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.