image

"Contant geld over vijf jaar verleden tijd"

dinsdag 9 februari 2010, 09:57 door Redactie, 44 reacties

Over vijf jaar zal contant geld overal verdwenen zijn, zo voorspelt de Consumentenbond. Consumenten zullen dan alleen nog via pin of mobiele telefoon betalen. "Cash gaat in de ban", zegt woordvoerster Barbara den Uyl tegenover het AD deze ochtend. Telecomaanbieder Telfort kondigde gisteren aan dat het een "100% Pin Only beleid" gaat voeren. Naar eigen zeggen om de veiligheid voor haar klanten en voor haar eigen personeel te vergroten. De uitrol vindt gefaseerd plaats, per begin april 2010 kunnen er alleen nog maar pinbetalingen plaatsvinden bij Telfort winkels.

"De klant vindt dit veilig en gemakkelijk. En wij ook. Het houden van contant geld brengt een risico met zich mee voor onze klanten en voor onszelf. Een 100% Pin Only beleid levert dus een groot voordeel op", zegt Sales Directeur Jimmy Wind.

Supermarkt
De Consumentenbond vindt het een gewaagde stap van Telfort, maar de Detailhandel Nederland noemt het verdwijnen van contant geld een sneeuwbal die steeds harder rolt. De verwachting is dat steeds meer winkels zullen volgen. Als het aan de branche-organisatie van supermarkten ligt, accepteren die vanaf 2014 alleen pinbetalingen.

Reacties (44)
09-02-2010, 09:58 door Erwtensoep
brak! Weten ze gelijk van iedereen alle betalingen..
09-02-2010, 10:04 door Anoniem
Wordt lachen, daar ik consequent vertik om te pinnen. Gaat niemand ene donder aan wie ik ben, DUS wordt er niet gepint... Nou was ik toch al geen klant van Telfort meer (dat leer je nl. erg snel af), dus wat dat betreft gaat het prima.
09-02-2010, 10:12 door Anoniem
Dus ben je, net als in Amerika, direct verdacht wanneer je met contant geld wil betalen. Lekkere ontwikkeling, privacy is dus strak echt gewoon een niet bestaand gegeven meer. Moet je straks dan ook bij de hoeren pinnen of kun je dat dan nog wel contant af handelen?
09-02-2010, 10:24 door Anoniem
ik kwam er recentelijk achter dat ik zelfs bij mijn bank geen geld meer kan storten...
09-02-2010, 10:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2010, 10:29 door Anoniem
euh, is het niet wettelijk verplicht om elk geldig betaalmiddel aan te nemen?
09-02-2010, 10:50 door Anoniem
Als je zo graag je privacy wilt behouden dan ga je toch Chippen, gewoon opladen en anoniem afrekenen (tot EUR 450) en niemand weet waar jij je boodschappen doet.
09-02-2010, 10:52 door Anoniem
Volgens mij is contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel en bestaat er een verplichting om dit aan te nemen. Dit overigens wel in passende verhoudingen. Dus niet € 50 betalen met € 0,05 muntjes e.d.
09-02-2010, 10:56 door Anoniem
Huh. Is dat legaal?

Iets met "geldig betaalmiddel" staat me bij...
09-02-2010, 11:13 door Anoniem
euh, is het niet wettelijk verplicht om elk geldig betaalmiddel aan te nemen?
Nee, als ze het maar duidelijk in de winkel aangeven. Is eigenlijk hetzelfde als het weigeren van 200 en 500 euro biljetten.
09-02-2010, 11:45 door Anoniem
Het is appels met peren vergelijken als je kijkt naar de voordelen van pinpassen tov contant geld. Het pinnen wordt verkocht als veiliger, maar bij veiligheid moet je naar risicos kijken die voor alle partijen van belang zijn. Een onderdeel daarvan is beschikbaarheid voor het individue.

Wat blijkt: de chips zijn veel gevoelliger voor defecten dan de magneetstrip. Kans is groot dat bankklanten voor het verjaren van de pas al een nieuwe pas nodig hebben door zo'n defect of andere omstandigheden. En dan... juist, dan kan je minimaal een week niet betalen! Het is nu al een ramp wanneer je op een nieuwe pas moet wachten, dan mag je hopen dat je nog contant geld op zak hebt of ergens kan lenen.

De verkopers horen eerlijk te zijn in de gebruikte argumenten en beweegredenen: de bankaire industrie verdient het meest aan digitale transacties. Men probeert al jaren het contante geld weg te krijgen uit de systemen om zo een grotere winstmarge te hebben. Vervolgens betaal je je scheel aan de ongemakken die je er ook bij krijgt op het moment dat het weer eens niet goed voor je gaat. Maar als individue sta je niet strerk. Het is daarom vreemd dat de consumentenbond hier beweert dat het normaal is dat contant geld verdwijnt. Het is absoluut niet in het belang van de consument zonder dat er betere voorwaarden aan de bankaire dienstverleners en winkeliers worden gesteld.
09-02-2010, 11:45 door Anoniem
Consumentenbond. Waren dat niet die gasten die zeiden dat G-Data de beste virusscanner was?

I rested my case m.b.t. tot dit artikel van ze!!
09-02-2010, 11:47 door Anoniem
Bij belwinkels word het gewoon ingevoerd ivm prepaid telefoons, met contanten zijn die niet te traceren.
09-02-2010, 11:58 door H.King
[scarsme]Ja alles naar de pinpassen, lekker veilig[/scarsme]

Iedereen vind het gevoel van geld in zijn handen te hebben mooi, en hoe willen ze het dan gaan oplossen bij markten en dergelijke. Hiermee stimuleer je criminelen alleen maar meer om zich op hightec te gaan focussen.
09-02-2010, 12:06 door Anoniem
Dat zal helemaal niet gebeuren, het kontant geld zal altijd blijven. Als je bijvoorbeeld heel grootte bedrag op je bank rekening hebt staan moet je belastinggeld betalen, noemens ze vermogen, terwijl de rent veel lager is dan je er voor terug krijgt. Dus als het geld van de bank af haald en in je portomee stopt hebt je geen renten tebetalen. Was ik maar een zwerfer dan had ik geen zorgen.
B.Gates
09-02-2010, 12:33 door Anoniem
Ik heb er geen probleem mee als ik voor het aanschaffen van een telefoon moet pinnen (hoewel ze dan wel moeten zorgen dat dit ook met buitenlandse bankkaarten werkt, dat schort er nog wel eens aan) maar ik zie er totaal niks in om meerdere pintransacties per dag voor lage bedragen te doen, dan heb je totaal geen overzicht meer over wat je uitgeeft. Bovendien heb je altijd contant geld nodig voor wanneer het pasje, de apparatuur in de winkel of het netwerk het niet doet. En ik zie ook kinderen nog niet direct hun zakgeld uitgeven per bankpas...
09-02-2010, 12:33 door Rolfwil
@H.King. Ik heb liever dat criminelen zich op de high tech gaan focussen dan dat kleine snotneuzen de middenstand de stuipen op het lijf jaagt met smerige overvallen. Kijk eens naar opsporing verzocht hoeveel leed er is van gewelddadige overvallen waarbij er maar weinig wordt buitgemaakt. De immateriele schade is vaak enorm (plus bijbehorende kosten van medici en psychologen). Dus ik juich electronisch betalen alleen maar toe. En geloof me dat je echt nog wel anoniem kunt betalen (b.v. met chippas).
09-02-2010, 12:34 door quikfit
Dus als ik wat koop van mijn buurman(PIN\mobiele-telefoon)zijn dat dus inkomsten voor hem en mag ie er inkomstenbelasting over gaan betalen!?

FF bij Febo kroket pinnen!?

*Ziet de ruilhandel opbloeien*
09-02-2010, 13:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2010, 13:50 door Preddie
Door Ralphwil: @H.King. Ik heb liever dat criminelen zich op de high tech gaan focussen dan dat kleine snotneuzen de middenstand de stuipen op het lijf jaagt met smerige overvallen. Kijk eens naar opsporing verzocht hoeveel leed er is van gewelddadige overvallen waarbij er maar weinig wordt buitgemaakt. De immateriele schade is vaak enorm (plus bijbehorende kosten van medici en psychologen). Dus ik juich electronisch betalen alleen maar toe. En geloof me dat je echt nog wel anoniem kunt betalen (b.v. met chippas).


Ga je dan niet het ene probleem met een andere proberen op te lossen ?

Ik denk dat het probleem bij overvallen aan moet pakken in het milieu waar ze georganiseerd worden (vaak allochtone jongeren tussen de 15 en 30 jaar, uitzonderingen daar gelaten) en dat dit niet op te lossen is met elektronisch betalen. Overvallen worden ook nu uitgevoerd zonder dat men weet wat de buit zou kunnen zijn, beter georganiseerde bendes zorgen er voor dat ze op een bepaalt tijdstip binnen vallen wanneer het aannemelijk is dat er een fix bedrag aanwezig is.
De trend die je ziet in overvallen is dat het steeds meer gelegenheids overvallen zijn die kort van de voren gepland worden (30-60 min van te voren).

Als ik een overvaller zou zijn dan wil ik er zeker wel met een buit vandoor, kom ik er tijdens de overval achter dat er geen contact geld aanwezig is dan ga je vanzelf sprekend opzoek naar wat anders van waarde en probeer je mensen te dwingen ergens geld of natura vandaan te halen. Misschien zou de overvaller zonder buit er vandoor gaan maar dan was dit nog niet te voorkomen geweest door elekrtonisch te betalen. immateriele schade blijft en misschien is deze nog wel erger omdat ze de overvaller niet hebben kunnen afschepen met een pak geld......
09-02-2010, 14:10 door Anoniem
Door Ralphwil: @H.King. Ik heb liever dat criminelen zich op de high tech gaan focussen dan dat kleine snotneuzen de middenstand de stuipen op het lijf jaagt met smerige overvallen. Kijk eens naar opsporing verzocht hoeveel leed er is van gewelddadige overvallen waarbij er maar weinig wordt buitgemaakt. De immateriele schade is vaak enorm (plus bijbehorende kosten van medici en psychologen). Dus ik juich electronisch betalen alleen maar toe. En geloof me dat je echt nog wel anoniem kunt betalen (b.v. met chippas).
1) je verplaatst alleen problemen, die net zo hard weer op je bord komen
2) immateriele schade blijft bestaan door overvallen om pas en pincode te bemachtigen etc.
3) er is een verschil tussen hopen dat iets anoniem wordt ingezet (electronische betaalmiddelen) en een middel dat al anoniem is (cash)
Je juicht dus iets toe waar je de achtergrond en gevolgen niet geheel van (wil) inzien.
09-02-2010, 14:13 door Anoniem
Dat wordt leuk als je geld wilt wisselen bij de kassa voor je winkelwagentje ...
09-02-2010, 14:23 door KwukDuck
Fijn is dat, ik probeer nu zo veel mogelijk contant te betalen omdat het niemand wat aan gaat wat ik wanneer haal uit welke winkel. Daarnaast voel ik me absoluut niet veiliger met al dat geskim, ook storingen in communicatie, electriciteit, pasdefecten maakt het er niet mooier op.

... Ik wilde hier nog een heel verhaal gaan schrijven over privacy maar er zijn al te veel woorden aan vuil gemaakt en het wordt ons toch wel door de strot geduwd door overheid en industrie....
09-02-2010, 14:35 door Anoniem
... en bijgevolg verdwijnt de hele zwarte economie ook vanzelf over 5 jaar. Yeah, right.
09-02-2010, 14:36 door Anoniem
Daar baal ik echt van plus dan zijn de geldstromen helemaal moeilijk te controleren.Je hebt in het verleden al situaties gehad met banken dat ze zeggen dat vele miljoenen verdwenen zijn,simpel weg verdampt nou als het contant geld helemaal verdwijnt dan word het in principe voor criminelen en hackers makkelijker in de toekomst om via de electronische snelweg[internet] alles te hacken wat hun maar lief is. En dan gaat het de consument geld kosten om opsporingsambtenaren te betalen en zullen diensten als pinnen en pinpas gebruik enorm stijgen want als consument kun je dan niet anders als via een pinpas betalen en dus hebben de banken en overheid een totale controle positie ingenomen .
Je hoort mensen nu al wel eens zeggen dat ze toch al alles weten maar dat valt in werkelijkheid nog mee mits je vaak contant betaalt! Maar dan heeft de overheid een Monopolie positie gecreërd waarin hun echt alles over ons zullen weten en bewaren! Dus een echte Big Brother is watching you situatie. En de burger zou zich hier met tand en nagel tegen moeten verzetten,alleen helaas is er tegenwoordig weinig èènsgezindheid meer te bekennnen! Je hebt op internet al hele complot theorieën over een totale control maatschappij verzonnen door bepaalde wereldmachten[vrijmetselaarschap].
Je moet toch zelf eens nadenken wie heeft er vooral baat bij deze ingrijpende maatregelen. Plus nu word je beroofd van contant geld en in de toekomst van je pinpas en het erge daaraan is dat er dan waarschijnlijk nog veel meer informatie over jou op staat wat indentiteitsdiefstal weer vermakkelijkt ! En dan kun je als burger maar zien hoe je zelf er uit red.

Een bezorgde burger.
09-02-2010, 15:22 door Anoniem
Het leidt tot meer geweld. Kun je nu een overvaller nog "afkopen" met contant geld, straks is altijd je pinpas of je mobiele telefoon plus de codes. Die geven de mensen niet zo gauw af, dus is er meer "shock and awe" nodig om ze daar snel toe te krijgen. Maak de borst maar nat.
09-02-2010, 15:41 door Anoniem
En elke kleine vereniging gaat zo'n te dure terminal willen kopen en in elk café dat je komt ga je betalen met je kaart ofzo?
En mischien dat "chippen" in Nederland is doorgebroken, maar in België is Proton hopeloos geflopt hoewel men nog steeds probeert het populair te maken.
09-02-2010, 15:42 door Anoniem
Na het pinnen in de supermarkt volgt gelijk een automatische afschrijving (boete) van het CJIB en verhoging premie van je zorgverzekeraar omdat je o.a. harddrugs gekocht hebt, te weten : Alcoholische drank (CJIB) en chips (ongezond volgens je zorgverzekeraar dus premieverhoging).

De wereld is weer een stukje mooier geworden. ook zo fijn om in te leven :(
09-02-2010, 15:47 door Anoniem
ja hoor, en over vijf jaar zijn er ook geen homo's meer! Wat een lulverhaal zeg!
09-02-2010, 15:51 door Anoniem
Leuk als je hier als tourist (laten we zeggen uit Duitsland of Belgie) komt en niet kan betalen in de supermarkt......

Dom en onnodig plan!
09-02-2010, 16:14 door Anoniem
Houden we straks nog geld over op onze rekening dan ?
Provincietax, KilometerHEFFING en dan zitten we nog met de afbetaling van de illegale oorlogen en de subsidie van Amerika.
Kan me niet voorstellen dat we straks nog iets kunnen betalen of kopen.
09-02-2010, 17:02 door Anoniem
Ach dit is helemaal niet goed haalbaar,stel dat er een toerist bootschappen wil doen in een winkel,het wil dan niet zeggen dat er uit het land waarvan hij komt,dan toevallig zijn creditcard wordt geaccepteerd,want je kan nooit 100% met je pas overal pinnen,maar wel een heel groot deel van de wereld.
Je moet gewoon kunnen kiezen contant betalen of pinnen,die mogelijkheid moet gewoon blijven.
09-02-2010, 20:44 door cyberpunk
Door Anoniem: En mischien dat "chippen" in Nederland is doorgebroken, maar in Belgie is Proton hopeloos geflopt hoewel men nog steeds probeert het populair te maken.

Men? Men probeert in Belgie Proton helemaal niet meer aan te moedigen. Sterker nog, Carrefour weigert sinds kort Proton. En men betaalt in Vlaanderen misschien niet veel met Proton, het aantal betalingen met bankkaart (met een chip, laat dat duidelijk wezen) stijgt alleen maar.

Wat betreft het artikel: over 5 jaar geen cash geld? En over 10 jaar allemaal een onderhuidse chip of een getatoe?erde barcode op je pols ipv een bankkaart om te betalen? (Liefst de linkerarm... voor de Bijbelfanaten. :-)
09-02-2010, 21:06 door Anoniem
oke, ik reageer dan ook maar even...

tegen de tijd dat dit in een stroomversnelling raakt, zullen de banken er ook wel op inspelen ofwel betere pasjes of sneller een nieuwe pas sturen...komt wel goed.

ik mis eigenlijk de link naar deze tekst maar dan in het roemeens... die zullen dit wel lekker vinden

zelf dacht ik dat ik panisch was ivm privacy en security....zie hier veel van dat soort zieltjes... ;-)
10-02-2010, 00:44 door Anoniem
Nou, tjonge. Er zijn enkele tientallen kleine ketens die alleen pin accepteren en daar komen nu 36 nietszeggende franchise winkels van het uitstervende merk Telfort bij. Geen idee wat die woordvoerster van de consumentenbond in haar hoofd haalde om met die bewering over het verdwijnen van cash in 5 jaar te komen. Maar ik begin te snappen waarom ze niet meer als woordvoerster bij het College Bescherming Persoonsgegevens werkt, dat haar achtergrond als medewerkster bij de Rabobank er bij past en ze wel erg graag namens de consumentenbond reageert als het over geldzaken gaat. Weer een woordvoerster die je niet serieus kan nemen.
10-02-2010, 09:16 door martein
Conspiracy Theory anyone? Bildeberg Group.

Het eerste verhaal wat ik hoorde over deze groep was totale controle over de gehele wereld bevolking.
Wat er voor nodig zou zijn.
- De wereld bevolking zou 80% moeten slinken.
- Via een economische crisis zou er een nieuwe enkele valuta moeten ontstaan. (digitaal geld) ?
10-02-2010, 11:35 door Anoniem

Men? Men probeert in Belgie Proton helemaal niet meer aan te moedigen. Sterker nog, Carrefour weigert sinds kort Proton. En men betaalt in Vlaanderen misschien niet veel met Proton, het aantal betalingen met bankkaart (met een chip, laat dat duidelijk wezen) stijgt alleen maar.

Wat betreft het artikel: over 5 jaar geen cash geld? En over 10 jaar allemaal een onderhuidse chip of een getatoe?erde barcode op je pols ipv een bankkaart om te betalen? (Liefst de linkerarm... voor de Bijbelfanaten. :-)

Mmmm, ja......

lees het nog maar's : (te toevallig, niet ?) geen contact geld -> liever pinnen (met pas) = opmaat naar merkteken/ identificatie middel, getal gebaseerd etc... (we komen steeds dichterbij)

Openbaringen 13 vers 16-19 : 'En het maakt, dat het aan allen, kleinen en groten, en rijken en armen, en vrijen en dienstknechten, een merkteken geve aan hun rechterhand of aan hun voorhoofden; En dat niemand mag kopen of verkopen, dan die dat merkteken heeft, of den naam van het beest, of het getal zijns naams'.
10-02-2010, 11:44 door spatieman
"De klant vindt dit veilig en gemakkelijk."

Oja, maar ik niet !
als ik cash heb, en moet dat eerst opmaken, en de winkels weigeren het, heb ik een probleem.
want opsturen naar de bank is een dure grap.
en met de huidige scimtechnologie is het echt niet veiliger over 5 jaar.
10-02-2010, 11:50 door anoniem lafbekje
het voordeel is dat digitaal geld nooit op kan raken ;)

bubbels anyone?
10-02-2010, 12:22 door martein
Overheid heeft nog een voordeel.

Zodra alles digitaal is, kan valuta vervangen worden voor credits.
WHO is voor afschaffen van valute.

Een van de voorstellen om " scimmen" tegen te gaan is chip laten implanteren.

Door middel van een combinatie hiervan kan de overheid bepalen, die nieuwe BMW mag jij niet hebben.
Je valt in die klasse, je mag alleen maar een scoda van de goedkoopste klasse kopen.
Ook al spaar je genoeg credits....
11-02-2010, 02:57 door Anoniem
Kijken hoe lange adem Telfort heeft,aanbieders genoeg die mijn mooie geld willen hebben.
15-02-2010, 23:08 door Anoniem
Helemaal mee eens... pinnen is zo veel veiliger. De ideale oplossing op overvallen en geweld terug te dringen.

NOT:

Franse meisjes folteren man
Uitgegeven: 15 februari 2010 19:37
Laatst gewijzigd: 15 februari 2010 19:37
GRENOBLE - Drie Franse meisjes hebben bekend dat ze een man hebben gefolterd om achter de pincode van zijn bankpas te komen.

De man, een vijftiger, werd gekneveld en onder meer met kokend water, brandende sigaretten, een hamer en een mes toegetakeld in zijn woning in La Tronche bij Grenoble.
Dat meldden Franse media maandag. De verdachten gebruikten de pas zeker veertien keer om te winkelen.

Het slachtoffer ligt zwaargewond in een ziekenhuis in Grenoble. De directie van het hospitaal zag zich gedwongen maatregelen te nemen om de patiënt te beschermen tegen journalisten die zijn relaas wilden horen.
De meisjes van 14, 15 en 17 jaar moeten rekening houden met een langdurige gevangenisstraf. Een van de verdachten woonde naast de man.
© ANP
10-03-2010, 23:51 door Anoniem
nou veiliger dacht het niet
als ze je beroven moet je toch je pincode geven
anders heb je een kogel door de kop
net wat vele zeggen gaat om de belasting dat ze beter kunnen zien wat er in en uit komt daar draaid het om
je hebt totaal geen prive meer is wat voor de oudjes
11-11-2010, 14:51 door Anoniem
Contant geld over 5 jaar verleden tijd? Vergeet maar.
Reclame "klein bedrag pinnen mag". Liever groot bedrag !
Waarom? Omdat ik ben de deelnemer van de website http://nl.eurobilltracker.com Heel interessant. Dus de eurobiljetten moet rollen.
Bij verschillende markten zijn ondoenlijk om te pinnen, gelukkig maar. Zo ook bij de verenigingen.
Wordt in een kerk gecollecteerd d.m.v. stok met pinapparaatje i.p.v. zak? Klein bedrag pinnen mag, HA HA HA. Laat de belastingdienst de collectegeld controleren uit zo'n lang lijst giroafschriften, wat een tijdverdrijf !
Pinnen heeft ook nadeel. Als iemand van een dienst in noodgeval voor mij moet boosdchappen bij supermarkt, hoe moet dan betaald worden? Mijn pinpas met code afgeven, ben ik niet gek !
Jan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.