image

Conficker worm infecteert ziekenhuizen

woensdag 10 februari 2010, 07:09 door Redactie, 4 reacties

De Conficker worm blijft een plaag voor ziekenhuizen, eind januari en vorige week werden weer machines van Britse ziekenhuizen besmet. In totaal wist de worm zo'n 85 computers van de Victoria Infirmary in Northwich en Leighton Hospital te infecteren, zo'n drie procent van alle machines. Vorige week was het raak bij een ziekenhuis in Leeds. Volgens bronnen zou de infectie in januari via een besmette PACS image hebben plaatsgevonden, maar uit onderzoek van de ziekenhuizen blijkt dat een besmette USB-stick de boosdoener is.

Het ziekenhuis in Leeds kreeg met verschillende besmette servers te maken, die noodgedwongen door systeembeheerders offline werden gehaald. In totaal ging het om zo'n tien machines, die volgens het ziekenhuis allemaal waren gepatcht. Vanwege de infectie en schoonmaak door beheerders konden sommige gebruikers niet meer inloggen. In dit geval vermoedt het ziekenhuis dat een besmette laptop de schuldige is, maar ook een USB-stick wordt niet uitgesloten.

EPD
Een jaar geleden raakten 800 machines van een ziekenhuis in Sheffield besmet en eind januari was het raak bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daardoor werkte onder andere het elektronisch patiëntendossier niet meer. In totaal had het ziekenhuis zeker vijf dagen lang met computerstoringen te maken. De worm zorgde ervoor dat het ziekenhuisinformatiesysteem (SAP), het elektronisch medicatievoorschrijfsysteem, het elektronisch patiëntendossier en diverse kantoortoepassingen op PC's niet meer functioneerde.

Reacties (4)
10-02-2010, 08:58 door Anoniem
"volgens het ziekenhuis allemaal gepatchte servers..."
tjsa, ze wisten zeker nog niet met welke patch (ja, ik geloof alleen MS01-001??)
10-02-2010, 13:30 door spatieman
lool.
10-02-2010, 15:35 door Anoniem
"De Conficker worm blijft een plaag voor ziekenhuizen, eind januari en vorige week werden weer machines van Britse ziekenhuizen besmet."

Volgens mij is een slechte beveiliging eerder een plaag voor ziekenhuizen. Indien morgen sprake is van een andere worm uitbraak, dan zal men daar ook weer problemen mee ondervinden.
10-02-2010, 18:19 door Anoniem
Nou, het Albert Schweitzer is er volgens mij nog steeds niet vanaf hoor.
En die toestand bij de Politie in het noord-oosten des lands heeft ook wel wat weg van conficker-achtige toestanden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.