image

"Google wordt nieuwe Microsoft"

maandag 15 februari 2010, 10:42 door Redactie, 11 reacties

Met de lancering van Buzz begint Google volgens critici steeds meer op Microsoft te lijken. Miljoenen Gmail-gebruikers kregen onlangs een uitnodiging voor Buzz, het nieuwe sociale netwerk van Google. Voor veel gebruikers was het onduidelijk wat Buzz precies is, maar wie de uitnodiging opende, volgde automatisch een aantal mensen en had zelf ook een aantal volgers. Google gebruikte hiervoor de contacten waarmee mensen regelmatig e-mailen, zonder hiervoor toestemming te hebben gevraagd.

Volgens John Naughton van de Britse krant The Guardian, laat de manier waarop Google de dienst in elkaar heeft gezet, zien dat het de volgende Microsoft wordt. "In vroegere tijden zou Google Buzz als een "beta" product hebben ontwikkeld en als extra voor Gmail-gebruikers hebben aangeboden, net zoals het met Calendar, Docs, Reader en andere diensten deed." Buzz werd zonder enige waarschuwingen direct in Gmail geïntegreerd, waarbij gebruikers plots onderdeel van een sociaal netwerk zijn.

Levensgevaarlijk
Een actie die vergaande privacygevolgen kan hebben. De lijst van volgers is namelijk standaard voor iedereen toegankelijk. Levensgevaarlijk, aldus Naughton. Hij doelt dan met name op politieke activisten, van wie alle contacten opeens zichtbaar zijn. "In de echte wereld draait het om de details. In cyberspace gaat het om de standaard instellingen." De standaard instellingen van Buzz zijn volgens Naughton zo "grof", dat het niet is voor te stellen dat dit het gevolg van "zakelijke onzorgvuldigheid" is. "De Google jongens zijn slim en weten precies wat ze doen." Gedreven door jaloezie zou de zoekgigant Twitter en Facebook willen onderuit halen voordat ze te groot worden. Wat Naughton aan Microsoft moet denken.

Netscape
In 1995 veroverde Netscape de browsermarkt, terwijl Internet Explorer niet meer dan een "zwakke imitatie" was. "Het bedrijf besloot daarom Netscape aan te vallen, niet door een beter product te maken, maar door Internet Explorer in Windows te integreren, waardoor het de standaard browser voor de meeste computergebruikers werd." Microsoft gebruikte de dominantie in de ene markt om Netscape in een andere markt uit te roeien. Iets wat Google nu met Buzz doet. De zoekgigant is te laat om een eigen Twitter of Facebook te starten, dus gebruikt het de integratie met Gmail. "Bill Gates zei ooit dat Google het enige bedrijf was dat hem aan Microsoft in de beginjaren deed denken. En of hij gelijk had", aldus Naughton.

Is Gmail spyware?
Ook Randy Abrams van anti-virusbedrijf ESET is niet over Buzz te spreken. Hij probeerde de Buzz uitnodiging te weigeren, maar ontdekte dat de dienst wel was ingeschakeld. "Het niet hebben van een Google profiel voorkwam dat Google automatisch informatie deelde waarvan ik dit niet wilde." Hij adviseert gebruikers met een Google profiel om die meteen te verwijderen. "Tenzij je geen controle over je privacy wil."

Ook geeft hij het advies om Buzz te vermijden, totdat de transparantie voor gebruikers duidelijk is. In dat licht maakt Abrams zich zorgen over de aangekondigde samenwerking met de NSA. "Ja, ik denk dat Google een zeer slechte invloed op de NSA zal hebben."

Reacties (11)
15-02-2010, 12:43 door Anoniem
De titel klopt niet, Google is vele malen erger dan MS..

Het vergaren van privacy gevoelige informatie is genoeg reden om Google te verbannen..
Ik snap dan ook niet waarom Google nog steeds zo geweldig gevonden wordt door mensen die weglopen met Chrome browser en Chrome OS terwijl vast staat dat beide informatie over het gedrag van de gebruiker naar Google stuurt.
15-02-2010, 12:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-02-2010, 14:11 door Anoniem
Blijf van Google en alle mogelijke '(A)sociale netwerken weg' simpel maar ohhhh!!! zo onverstaanbaar voor velen.
15-02-2010, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap dan ook niet waarom Google nog steeds zo geweldig gevonden wordt door mensen die weglopen met Chrome browser en Chrome OS terwijl vast staat dat beide informatie over het gedrag van de gebruiker naar Google stuurt.

Over het algemeen reageren mensen het sterkst op wat ze direct kunnen waarnemen, en hebben ze de meeste aandacht voor wat ze direct kunnen toepassen of wat zich aan ze opdringt. Daarnaast zijn mensen vaak ook heel goed van vertrouwen tegenover elkaar. Voordat we complexe technologische maatschappijen hadden opgebouwd was dat een uitstekende manier van in het leven staan, en in veel alledaagse situaties is dat nog steeds zo. We hebben als mensheid de intelligentie aan boord om die complexiteit steeds verder uit te bouwen en steeds verder te gaan in interacties die geen direct contact meer eisen, met of via machines die andere eigenschappen hebben dan de medemensen waarop we afgestemd zijn. Dat overbrug je niet zomaar even, onze biologische evolutie gaat in de verste verte niet zo snel als onze technologische ontwikkeling, en ons relatief jonge vermogen tot abstract nadenken wint het vaak niet van veel sterker verankerde manieren van met de werkelijkheid omgaan.

Google wordt geweldig gevonden op basis van wat je direct kan zien en doen. De nadelen die jij ziet zie je op grond van voldoende materiekennis, voldoende vermogen tot abstract nadenken, en een zekere specialisatie of interesse in dit onderwerp. Je kan moeilijk verwachten dat iedereen dat met je deelt.
15-02-2010, 16:05 door Anoniem
Ach niemand let op de privacy tegenwoordig.

Wie gebruikt er niets van Google dan ?
Google blijft gewoon het snelste en met de beste resultaten
15-02-2010, 17:23 door spatieman
simpel toch.
buzz is een NSA uitvinding.
en de USA is al het nieuwe deutsche reich geworden.
of, is het, het nieuwe US reich?
16-02-2010, 09:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-02-2010, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ach niemand let op de privacy tegenwoordig.

Wie gebruikt er niets van Google dan ?
Google blijft gewoon het snelste en met de beste resultaten

Niemand let op privacy tegenwoordig? Men let op privacy tot op een niveau waar ze zelf behoefte aan hebben. Wie zijn een stelletje security.nl forum trolls dan om te zeggen dat het privacy schending is? gebruikers kiezen er toch zelf voor dat ze chrome os, google chrome of andere google producten willen gebruiken? ;-)
16-02-2010, 11:05 door Anoniem
Dit is nu precies waarom ik mij het liefst zo ver mogeijk van Google houd. Ik gebruik Ixquick als zoekmachine en mijd Gmail als de pest. Ik heb Google nooit vertrouwd. Buzz toont aan dat mijn wantrouwen terecht was.

MV
16-02-2010, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is nu precies waarom ik mij het liefst zo ver mogeijk van Google houd. Ik gebruik Ixquick als zoekmachine en mijd Gmail als de pest. Ik heb Google nooit vertrouwd. Buzz toont aan dat mijn wantrouwen terecht was.

MV
Hear, hear! Ik heb precies dezelfde ideeën.
20-02-2010, 15:11 door Anoniem
Gebruik ook geen telefoons met het besturingssysteem Android van Google.
Al je internet aankopen worden door Android doorgestuurd naar de servers van Google.
Stel je is eens voor dat je van ouderdom een maatje kleiner condoom bestelt, krijg je meteen een advertentie van Viagra op je mobiel te zien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.