image

Internetoplichters slecht in Nederlands

maandag 15 februari 2010, 13:50 door Redactie, 8 reacties

Nederlands blijft een lastige taal voor internetoplichters, Nigeriaanse scammers en ander digitaal tuig. Ondanks de phishingmails die ING-klanten elke maand ontvangen, zijn de meeste "scams" in het Engels. Toch doen criminelen af en toe moeite om een Nederlandse advance fee scam te versturen, vaak vanuit het Engels vertaald. Het resultaat wordt er niet beter op, zoals onderstaande scam laat zien die vanochtend vanaf een KPN e-mailadres werd verstuurd. De scam is vrij eenvoudig van opzet. De geadresseerde wordt een grote geldsom beloofd, maar moet eerst allerlei aanbetalingen doen voordat het kan worden overgemaakt. Tegen de tijd dat slachtoffers door hebben dat het om een scam gaat, is men meestal een paar duizend euro lichter.

Uit dit driedelig interview met een Nigeriaanse advance fee scammer blijkt dat 1 op de 100 ontvangers van de e-mail reageert. Eén op de twintig mensen die reageert trapt uiteindelijk in de scam en verliest gemiddeld zo'n 5.500 euro, hoewel er ook gevallen bekend zijn van mensen die meer dan 18.000 euro verloren.

Berouw
De scam bestaat uit verschillende lagen, waarbij het "voetvolk" de adressen verzamelt en oplichters die beter Engels spreken uiteindelijk contact met het slachtoffer maken. Contact dat onder andere in Amsterdam plaatsvindt. De berouwvolle oplichter vertelt hoe zijn collega's met een slachtoffer in Amsterdam afspraken en hem een koffer met zwarte biljetten overhandigden. De biljetten waren met een speciale oplossing bewerkt, zodat ze onopgemerkt door de douane heen konden. Het slachtoffer betaalde vervolgens zo'n 20.000 euro voor een flesje om de oplossing van de biljetten te spoelen. "Ik ben er niet trots op, maar ik moest mijn gezin te eten geven", aldus de scammer.

Hieronder de tekst die in Nederland circuleert.

Goedemorgen Van Hongkong

Neem contact met mij op voor meer informatie met betrekking tot de overdracht van $ 24,500,000.000 voor je. dit geld toebehoort eerste van een klant die gestorven en had geen naaste familie in zijn rekening-opening pakket. te bereiken in de andere Zal ik nodig uw volledige naam en het telefoonnummer dat u kunt bereiken. Het belangrijkste is, een bevestiging van aanvaarding door u, nadat ik Het zal de volledige details van deze transactie Antwoord via deze e-mail alleen: shing_liang@yahoo.com.hk

Groeten.
Liang Shing

Reacties (8)
15-02-2010, 14:16 door Anoniem
pfff. 24,5 miljard dollar. wat blijft daar nu helemaal van over na omrekening in euro's, en aftrek van belasting.
15-02-2010, 14:25 door cjkos
Door Anoniem: pfff. 24,5 miljard dollar. wat blijft daar nu helemaal van over na omrekening in euro's, en aftrek van belasting.
Een rekening van 5500 euro als je ermee in zee gaat?
15-02-2010, 14:42 door MrBil
"Ik ben er niet trots op, maar ik moest mijn gezin te eten geven"
Je kan ook bij de gemeente werken? :-)
15-02-2010, 14:55 door Anoniem
Volgens mij is de Engelse tekst gewoon door Google Translate gegooid.
15-02-2010, 16:19 door Anoniem
Je bent natuurlijk wel heel erg sneu als je in dit soort scams trapt. Er zijn zoveel aanwijzingen dat dit nooit kan deugen. Maarja, hebberige mensen die vooral niet teveel hersens hebben, die gaan er voor. Jammer dan!
15-02-2010, 16:44 door Anoniem
Mja ik kan hier eigenlijk niet heel erg rouwig om zijn. Als je zo debiel bent dat je gelooft dat je for no reason opeens 24 miljoen dollar overgemaakt krijgt ben je ook wel een aapje...
17-02-2010, 11:43 door Anoniem
'dit geld toebehoort eerste van een klant die gestorven en had geen naaste familie in zijn rekening-opening pakket. te bereiken in de andere Zal ik nodig uw volledige naam en het telefoonnummer dat u kunt bereiken.
'
yeah right....en ik moet geloven dat een officiele notaris of advocaat die doorgaans dit soort zaken zou moeten regelen zich gaat wagen aan het vertalen van een Engelse mail in het Nederlands? Hoe kun je hier in Godsnaam in trappen?

Ik snap er werkelijk niets van.
Ik heb een werkadres dat veel gebruikt wordt door studenten met allerlei msc, live en hotmail adressen die van alles en nog wat binnenhalen in hun mailprogramma en waar ik indirect ook de 'vruchten' van mag plukken. Als ik alle mails met miljoenenaanbiedingen daadwerkelijk zou beantwoorden EN zou ontvangen wat me beloofd wordt dan zou ik nooit meer hoeven te werken...

Wat een onzin allemaal.
Oppakken die gasten en ermee voor de krokodillen.
22-02-2010, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem: Mja ik kan hier eigenlijk niet heel erg rouwig om zijn. Als je zo debiel bent dat je gelooft dat je for no reason opeens 24 miljoen dollar overgemaakt krijgt ben je ook wel een aapje...

Het probleem is niet zo eenvoudig. De mensen die hier in trappen zijn veelal ouderen (al dan niet licht dementerend) en mensen met een autistische stoornis. Wij zijn wel 'streetwise' geworden op internet, dat is niet het geval met de vergrijsde medeburgers. Niet zo snel oordelen, we hebben hier te maken met de laagste levensvorm op aarde als je het mij vraagt. Überparasieten. Dan bedoel ik uiteraard de scammers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.