image

"Side-channel attacks steeds groter probleem"

maandag 15 februari 2010, 16:19 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers gaan nieuwe methoden en tools ontwikkelen om smartcards en RFID-chips tegen hackers te beschermen. Side-channel attacks, gericht op het breken van geheime sleutels die opgeslagen zijn op en gebruikt worden door elektronische apparatuur, vormen een steeds groter probleem. Bij deze aanvallen wordt gebruik gemaakt van de zwakheden in de apparatuur in plaats van het rechtstreeks ‘kraken’ van de cryptografie. Het gaat dan om de beveiliging van bankpassen, OV-chipkaart, smartcard of digitale autosleutels.

Van sommige implementaties van een aantal cryptografische methoden is aangetoond dat door het meten van eigenschappen, zoals het energieverbruik van de chip in een bankpasje, de beveiligde gegevens die op de chip staan opgeslagen, kunnen worden gelezen. Dit breekt de sleutel van de kaart. Ook de sleutel van RFID-chips, die worden gebruikt in elektronische autosleutels, kan worden gebroken door het meten van de elektromagnetische straling die vrijkomt in de chip.

Oplossing
Wetenschappers hebben onlangs een mogelijke oplossing voor dit soort aanvallen ontdekt, waarbij slechts minimale aannames over de hardware worden gedaan waar het systeem op is geïmplementeerd. Inmiddels zijn de eerste op deze principes gebaseerde cryptografische systemen ontwikkeld, die een hoge mate van zekerheid zou bieden. Vandaag is op het Lorentz Center in Leiden een workshop van start gegaan, waar theoretische cryptografen en hardware specialisten bij elkaar komen om nieuwe methoden en tools op dit gebied te ontwikkelen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.