De spectaculaire aanslag op Hamasleider Mahmoud al-Mabhouh, is bewijs dat cameratoezicht niet werkt, zegt beveiligingsgoeroe Bruce Schneier. Op 19 januari werd de terroristenleider door een team van tenminste 15 mensen om het leven gebracht. De politie van Dubai, waar de aanslag plaatsvond, publiceerde videobeelden van elf van de verdachten. De teamleden zijn in hotels, op het vliegveld en in taxi's te zien. "Ze doen geen poging om zichzelf voor de camera's te verbergen, soms kijken ze recht in de camera", aldus Schneier. Hij merkt op dat de teamleden het helemaal niet storend vonden dat ze werden opgenomen en de camera's konden de aanslag ook niet voorkomen. Daarnaast is de identiteit van de daders nog steeds onbekend.
Toezichtcamera's hebben geen aanzienlijk effect op het verminderen van criminaliteit. Iets wat in talloze studies is aangetoond. Ook spelen ze nauwelijks een rol in het oplossen van misdrijven nadat die hebben plaatsgevonden. Volgens Schneier zijn er uitzonderingen en worden die altijd door voorstanders van cameratoezicht genoemd. "Het zijn deze succesverhalen die ons overtuigen. Onze hersenen reageren beter op anekdotes dan op gegevens. Maar de gegevens zijn duidelijk. Toezichtcamera's hebben nauwelijks waarde in het bestrijden van misdaad."
Luiheid
Een reden hiervoor is dat politie niet continu de camera's bekijkt en pas gebruikt na het misdrijf. Vaak lukt het niet om de criminelen te identificeren, aangezien die niet in de camera kijken en vaak een zonnebril of petje dragen. Ook gaan camera's regelmatig stuk. Daarnaast is politie niet afhankelijk van dit dit soort digitale hulpstukken, aangezien ze verdachten vaak ook zonder weten te identificeren. "Camera's geven een vals gevoel van veiligheid en bevorderen luiheid, wanneer politie alert hoort te zijn." Schneier pleit voor meer blauw op straat. Agenten kunnen, in tegenstelling tot camera's, overal om zich heen kijken. In specifieke gevallen, bijvoorbeeld winkels of casino's, kunnen camera's wel handig zijn, maar dit zijn aparte situaties.
Bespioneren
Volgens de beveiligingsgoeroe gaat het niet of camera's misdrijven kunnen oplossen of voorkomen, maar of het een goede besteding van middelen is. "Ze zijn duur, zowel in geld als in hun Orwelliaans effect op privacy en burgerlijke vrijheid." Misbruik is een ander nadeel. Politieagenten hebben de camera's gebruikt om naakte vrouwen in hun eigen huizen te bespioneren en de beelden vervolgens te verspreiden. "Hoewel we bereid zijn deze nadelen voor een toename van veiligheid te accepteren, kunnen camera's dat niet bieden." Het geld dat aan cameratoezicht wordt besteed, zou dan ook beter naar de opleiding van politieagenten kunnen.
Surveillance
"Als surveillance het antwoord was, dan zouden we massaal naar Oost-Duitsland zijn verhuisd", gaat Schneier verder. Ook zou Londen met 500.000 toezichtcamera's de veiligste plek op aarde zijn, maar dat is niet zo. "Camera's maken ons niet veiliger en het geld kan beter aan echt politiewerk worden uitgegeven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security consultant
Weet jij alles van security, governance, risk en compliancy en weet je dit te vertalen naar gerichte oplossingen voor onze klanten? Begrijp jij als geen ander zowel de inhoudelijke kant, als de ‘organizational change’ kant van cybersecurity? Dan ben jij wellicht onze nieuwe security consultant!
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Als FG ben je de onafhankelijke toezicht-houder op naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) binnen de gehele TU/e. Je houdt toezicht op de toepassing en naleving van de AVG door de universiteit op diverse domeinen: onderwijs, onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering.
Juridische vraag: Ik las dat in de VS een meneer aangeklaagd wordt voor handel in voorkennis, omdat hij op het dark web ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.