image

Microsoft: Windows XP is 50 jaar oude auto

dinsdag 2 maart 2010, 10:35 door Redactie, 34 reacties

Microsoft heeft vanwege een nieuw lek in Windows XP een waarschuwing afgegeven, maar volgens de beveiligingschef van de softwaregigant is het besturingssysteem niet meer geschikt voor deze tijd. De nieuwste kwetsbaarheid treft alle Internet Explorer versies die op Windows XP draaien. Om de aanval uit te voeren moet een aanvaller het slachtoffer als reactie op een pop-up F1 laten drukken.

Roger Halbheer is Chief Security Advisor van Microsoft benadrukt dat Windows XP op 31 december 2001 uitkwam, wat betekent dat het besturingssysteem inmiddels 8 jaar oud is. Als je er ook nog de ontwikkelingstijd bij optelt, kom je op 10 jaar uit. Een vriend van Halbheer merkte tijdens een discussie op dat je ook geen tien jaar oude auto rijdt, maar dat is volgens de beveiligingschef geen nauwkeurige vergelijking. "Als je kijkt hoe het dreigingslandschap de afgelopen tien jaar zich op internet heeft ontwikkeld, moet je het met een 50 jaar oude auto vergelijken."

Windows 7
Windows XP mag dan zeer stabiel zijn, volgens Halbheer is het besturingssysteem niet meer geschikt voor de dreigingen van deze tijd. Hij adviseert gebruikers dan ook om op Windows 7 over te stappen. Wie Internet Explorer 6 gebruikt moet in ieder geval overstappen naar IE8, zo merkt hij op. "Als ik vanuit een security perspectief één wens voor je heb, is dat het overstappen naar de laatste versie van al je software, ook al weet ik dat dit niet eenvoudig is om te doen."

Reacties (34)
02-03-2010, 10:45 door jopiter
Microsoft is doodvermoeiend in dit soort uitlatingen omdat men security als marketing instrument gebruikt. Het enige doel achter dit bericht is de verkoop van nieuwe windows versies stimuleren. Immers kan je net zo goed stellen dat je Windows 7 niet moet gebruiken, omdat deze pas kort beschikbaar is, en waarschijnlijk nog veel meer security flaws bevat.
02-03-2010, 11:04 door Anoniem
Overstappen op Ubuntu?
02-03-2010, 11:42 door Anoniem
Typische Microsoft stunt om zoveel mogelijk windows7 te verkopen. En, omdat de helft van de hardware in computers, die op xp draaien, niet door Win7 wordt ondersteund, ben je gedwongen met de aanschaf van deze software een nieuwe PC kopen. Jaja... Als IE zo onbetrouwbaar is, waarom adviseert Microsoft dan niet om Firefox te gebruiken, of Crome? Grapje.
Groet, Michel.
02-03-2010, 11:51 door Anoniem
Ergens heeft 'ie wel een punt, XP _is_ gewoon een stokoud fossiel, en IE6 helemaal.

Maar hij met z'n windows 7 blijft toch een beetje "wij van wc eend adviseren wc eend".
02-03-2010, 11:52 door Anoniem
Mijn Volvo Amazon is inmiddels 42 jaar oud en rijdt voortreffelijk.
Misschien nog wel beter dan alle moderne electronisch gestuurde vehikels die om de haverklap teruggeroepen moeten worden door de fabrikant ;-)
02-03-2010, 11:59 door Anoniem
wat is er mis met rijden in een auto van 10 jaar oud :-(
02-03-2010, 12:01 door [Account Verwijderd]
Ik ben het gedeeltelijk met je eens jopiter,indd is het doodvermoeiend wat MS doet. Echter security als marketing-instrument wordt door heel veel bedrijven gebruikt alsook het klimaat. In veel gevallen is er sprake van usage for own benefit. Maar de Internet-massa leent zich daar ook voor en dus kan je een bedrijf niet kwalijk nemen om dat pad te volgen.Immers je wil het personeel aan het einde van de maand salaris betalen...?toch...?
Jou doortrekking naar Windows 7 toe geeft jou logische manier van denken weer, en ik moet je daar wel gelijk in geven.
Ik denk evenwel dat het welhaast onmogelijk is om goede veilige code te ontwikkelen. Enkel en alleen al vanwege het feit dat geheime diensten, zeg maar overheden (en daar bedoel ik niet alleen mee politici maar de feitelijke machthebbers van deze wereld waarin we nu leven), inzicht willen hebben in wat er plaatsvindt.
Probeer dan als programmeur van een stukje excellente code, bij je baas aan te kloppen en te zeggen wat je hebt ontwikkeld. Hij zal er in eerste instantie blij mee zijn, maar als de overheden aan de deur aankloppen om inzicht in de code te krijgen,kan je echt niets anders doen dan toe te geven. En dat geldt voor MS, Linux, Leopard, WebOs, verzin het maar.
02-03-2010, 12:30 door U4iA
Door Anoniem: Mijn Volvo Amazon is inmiddels 42 jaar oud en rijdt voortreffelijk.
Misschien nog wel beter dan alle moderne electronisch gestuurde vehikels die om de haverklap teruggeroepen moeten worden door de fabrikant ;-)
Alleen zou ik met jouw Volvo toch liever niet een ongeluk hebben, want de kans dat ik dat overleef is toch een stuk kleiner dan in een huidige Volvo. ;)
02-03-2010, 12:36 door Anoniem
Wat het artikel niet vermeldt is dat er natuurlijk wel service packs en andere updates zijn gekomen voor Windows XP. Bijvoorbeeld de WPA2-beveiliging voor Wireless netwerken zit ook gewoon in XP tegenwoordig.
Ook alle applicaties kan je modern maken: browser, mail-programma, media player, etc. etc.
Natuurlijk is Windows 7 beter beveiligd met nieuwe ideeën en technieken maar dat betekent nog niet dat het gebruik van Windows XP onverantwoord is.
02-03-2010, 12:42 door Anoniem
Door U4iA:
Door Anoniem: Mijn Volvo Amazon is inmiddels 42 jaar oud en rijdt voortreffelijk.
Misschien nog wel beter dan alle moderne electronisch gestuurde vehikels die om de haverklap teruggeroepen moeten worden door de fabrikant ;-)
Alleen zou ik met jouw Volvo toch liever niet een ongeluk hebben, want de kans dat ik dat overleef is toch een stuk kleiner dan in een huidige Volvo. ;)

Maar ga je dan niet juist voorzichtiger (rustiger?) rijden, omdat je weet dat je een groter risico kunt lopen.
02-03-2010, 12:43 door Bitwiper
in http://blogs.technet.com/rhalbheer/archive/2010/03/01/the-latest-internet-explorer-0day.aspx schreef ik:
IMO it is a bad thing that a Chief Security Advisor mixes security with commercial propaganda.

In particular because this vulnerability is not XP only (any OS with WinHlp32.exe installed), applies to any browser version including IE8 (but it *is* IE-only), and last but not least, XP SP3 is not 10 years old.

Furthermore you can bet on the fact that any-color-hats are now looking for similar exploits that do not require WinHlp32. I hope they're white when they find things.
Voor meer details en links over de gerefereerde kwetsbaarheid zie http://isc.sans.org/diary.html?storyid=8332.
02-03-2010, 13:46 door Anoniem
Overstappen op Ubuntu?
Hier wordt negatief op gereageerd, maar ik ga dit op korte termijn ook doen. Ik draai Ubuntu al jaren parallel en het OS bevalt me steeds beter. Daarbij kan ik er steeds beter mee omgaan, zelfs zo dat ik alles wat ik op Windows deed nu ook op Ubuntu voor mekaar krijg. Een overstap naar Windows 7 zou me een volle licentie + nieuwe hardware gaan kosten en zit ik wéér met handen en voeten gebonden aan MS. Nee, Linux krijgt er binnenkort weer een full-time user bij :) (ik zal beloven nooit te gaan flamen hier :D).
02-03-2010, 14:01 door [Account Verwijderd]
code...code...code...heren....wat betreft de Volvo Amazon, zijn jullie ook bekend met de ontwikkelaars van het Dafje....
Wij zijn inmiddels oude mannen en vrouwen geworden
02-03-2010, 14:53 door Anoniem
Het probleem is gewoon heel simpel optelossen voor F1 probleem met popup's.
Kopieer gewoon twee bestand uit Windows Vista map C:\windows brand die op een CD,
en overschijf die dan weer over Windows XP.
winhelp.exe 256.192 kb
winhlp32.exe 9.216 kb
02-03-2010, 15:10 door [Account Verwijderd]
Hypocriet. Wie heeft het leven van Windows XP ook alweer verlengd voor netbooks omdat de opvolgers niet voldeden?
02-03-2010, 15:12 door Mazzaroth
Heb hier XP, Vista én 7 liggen en gebruik XP... Dit "fossiel" bevalt me stukken beter dan 7 en Vista bij elkaar
02-03-2010, 15:37 door Anoniem
Wat zeiken jullie nou. De meeste linux distros komen elk half jaar met een nieuwe versie. Nix 10 jaar ondersteuning. Ubuntu heeft elke 2 jaar een LTS (long turm surport)). Long is dus 2 jaar.
Maar het is wel mooi. En je hoeft niet elke 5 jaar een nieuwe PC om dat je windows stuk is, ipv je PC.
Van XP naar W7 is pure geldklopperij. Ach we mogen blij zijn dat MS XP niet gewoon uit zet.
02-03-2010, 16:59 door Marti van Lin
Door Anoniem: Overstappen op Ubuntu?
Heel goed advies, ben je voor eens en voor altijd van het gezever af en spaar je ook nog een hoop geld.
02-03-2010, 17:40 door quikfit
Microsoft zegt : "overstappen op Windows 7 " ,neee,het is niet waar...*Mompelt iets van Marketing*
XP-Pro draait hier als een tierelier(Vista overgeslagen),gebruik explorer alleen om Microsoft te bezoeken verder niet.
Krijg binnenkort wel me bestelde (laten bouwen) computer binnen met windows 7 64Bits met 8192MB geheugen,mijn vertrouwde "kast"is alweer wat jaartjes oud,we gaan het afwachten\zien of het beter is...kan niet wachten.....
02-03-2010, 19:18 door Anoniem
Komen ze weer met die Fanta verhalen, durf te wedden dat XP nog aardig mee kan tegen die andere 2 logge producten (Vista/W7). Zelf gebruik ik Linux openSuse 11.2 en ben al 2 jaar geleden overgestapt op Linux , een keuze waar ik zeker geen spijt van heb. Dat hele MS graaft op deze wijze zijn eigen graf, vraag me af of ze dat zelf ook ooit eens begrijpen.
02-03-2010, 20:04 door Anoniem
Door jopiter: Microsoft is doodvermoeiend in dit soort uitlatingen omdat men security als marketing instrument gebruikt. Het enige doel achter dit bericht is de verkoop van nieuwe windows versies stimuleren. Immers kan je net zo goed stellen dat je Windows 7 niet moet gebruiken, omdat deze pas kort beschikbaar is, en waarschijnlijk nog veel meer security flaws bevat.


Ook open source makers zullen altijd aanraden naar de laatste versie te updaten. Gewoonlijk is er geen support voor oudere versies. Hoeveel 10 jaar oude linux distros worden nog ondersteund? Tien jaar oud heet in OSS wereld obsolete. Maar als Microsoft hetzelfde doet dan heet het opeens marketing en is het iets negatiefs.
02-03-2010, 20:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-03-2010, 20:49 door Anoniem
Door Gallardo: Heb hier XP, Vista én 7 liggen en gebruik XP... Dit "fossiel" bevalt me stukken beter dan 7 en Vista bij elkaar
Goed

Voor alle mensen die liever XP willen blijven gebruiken niet huilen als het fout gaat en niet zeiken over microsoft.

XP gebruik je op eigen risico.
02-03-2010, 21:10 door spatieman
waarom zou ik een nieuw OS hebben, ik heb simpel weg geen zin om dik geld uit te geven, voor de spellen die ik speel.
en mij software (waar ik ooit fucking veel voor betaalde, en al op vista niet draaide (ok, upgrade kost nu het zelfde als toen in de gulden tijdperk )) loopt nog steeds goed.
02-03-2010, 21:54 door spatieman
Door U4iA:
Door Anoniem: Mijn Volvo Amazon is inmiddels 42 jaar oud en rijdt voortreffelijk.
Misschien nog wel beter dan alle moderne electronisch gestuurde vehikels die om de haverklap teruggeroepen moeten worden door de fabrikant ;-)
Alleen zou ik met jouw Volvo toch liever niet een ongeluk hebben, want de kans dat ik dat overleef is toch een stuk kleiner dan in een huidige Volvo. ;)


oude volvo's waren een tank !
dus de kans dat je daar iets in opliep, was vrijwel nill.
nouja, een frontaaltje met 100kmh is lastig..
02-03-2010, 21:56 door cyberpunk
Een auto van 50 jaar oud? Noemt men dat geen oldtimer? Wie wil er niet in een oldtimer rondrijden? :-?
02-03-2010, 23:24 door Anoniem
Dank, voor dit bericht. Het heeft mij definitief overtuigd dat het beter is om over te stappen naar Ubuntu
02-03-2010, 23:56 door Anoniem
De enige repliek aan het adres van Roger Halbheer (Oud maar nog steeds van toepassing) :

If Windows were a car

At a recent computer expo (COMDEX), Bill Gates reportedly compared the computer industry with the auto industry and stated, "If GM had kept up with the technology like the computer industry has, we would all be driving $25.00 cars that got 1,000 miles to the gallon."

In response to Bill's comments, General Motors issued a press release stating, "If GM had developed technology like Microsoft, we would all be driving cars with the following characteristics:

1. For no reason whatsoever, your car would crash twice a day.
2. Every time they painted new lines on the road, you would have to buy a new car.
3. Occasionally your car would die on the freeway for no reason. You would have to pull over to the side of the road, close all of the windows, shut off the car, restart it, and reopen the windows before you could continue. For some reason you would simply accept this.
4. Occasionally, executing a maneuver such as a left turn would cause your car to shut down and refuse to restart, in which case you would have to reinstall the engine.
5. Only one person at a time could use the car unless you bought "CarNT," but then you would have to buy more seats.
6. Macintosh would make a car that was powered by the sun, was reliable, five times as fast and twice as easy to drive -- but it would only run on five percent of the roads.
7. The oil, water temperature and alternator warning lights would all be replaced by a single "general protect ion fault" warning light.
8. The airbag system would ask, "Are you sure?" before deploying.
9. Occasionally, for no reason whatsoever, your car would lock you out and refuse to let you in until you simultaneously lifted the door handle, turned the key and grabbed hold of the antenna.
10. GM would require all car buyers to also purchase a deluxe set of Rand McNally Road maps (now a GM subsidiary), even though they neither need nor want them. Attempting to delete this option would immediately cause the car's performance to diminish by 50 percent or more. Moreover, GM would become a target for investigation by the Justice Department.
11. Every time GM introduced a new car, car buyers would have to learn to drive all over again because none of the controls would operate in the same manner as the old car.
12. You'd have to press the "start" button to turn the engine off.

bron : http://www.performantsystems.com/GM.html
http://www.computerworld.com.au/article/256709/what_microsoft_car_maker_/?fp=4&fpid=535232
03-03-2010, 01:22 door [Account Verwijderd]
Oldtimers , daar kan je nog wat mee....toch, cyberpunk,...en inderdaad spatieman, oude Volvo's waren tanks, menig mens
die nu rondloopt, is veroorzaakt, op de achterbank van een Volvo, toen werd je in ieder geval niet gestoord. hahaha.
Wat heerlijk die reacties, allemaal. Zeg lui, van Security, het was weer een enerverende dag, ik ga nu slapen met de installatie CD's van Win-XP , Win-7 ,Vista en BackTrack (4), onder mijn kussen.
Dat wordt dus een perfecte nachtmerrie.
03-03-2010, 08:56 door Anoniem
Natuurlijk zegt ie dat XP een oude roestbak is, ze moeten Windows 7 verkopen!
Niks anders dan verkoop praatjes dus... en we trappen er gewoon weer in....
03-03-2010, 11:00 door Anoniem
Ik ben netjes overgestapt van XP naar Vista, voor beide licenties betaald. Goh, wat heb ik daar een spijt van; liever een security-issue meer (bij de verzameling van reeds bestaande issues) dan een OS waar niet mee te werken valt
09-03-2010, 17:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Overstappen op Ubuntu?
Hier wordt negatief op gereageerd, maar ik ga dit op korte termijn ook doen. Ik draai Ubuntu al jaren parallel en het OS bevalt me steeds beter. Daarbij kan ik er steeds beter mee omgaan, zelfs zo dat ik alles wat ik op Windows deed nu ook op Ubuntu voor mekaar krijg. Een overstap naar Windows 7 zou me een volle licentie + nieuwe hardware gaan kosten en zit ik wéér met handen en voeten gebonden aan MS. Nee, Linux krijgt er binnenkort weer een full-time user bij :) (ik zal beloven nooit te gaan flamen hier :D).

Nou, mijn idee! Heb UBUNTU ook al een poosje op mijn 2e harde schijf draaien, en het gaat ook steeds beter. Als ik het op welke manier dan ook kan vermijden om WINDOWS (elke nieuwere versie) te - moeten - gaan gebruiken zal ik het niet laten!
Ik heb overigens ook nog de Mac, en een mini - EEEC pc, waarop 'gewoon' Linux draait....dus...niet voor een gat (!WINDOWS) te vangen;))
06-05-2010, 20:10 door Anoniem
waarom kan Internet Explorer 9 niet op windows xp draaien is toch raar.
het komt op neer dat je een nieuwe computer moet kopen met windows 7 daar draaid die wel op.
ik draai al 5 jaar mee met windows xp
het bevalt me prima met xp
26-05-2010, 18:56 door Anoniem
Als ik heel eerlijk ben vindt ik XP nog steeds lekker draaien, al hebben XP, Vista en 7 allemaal wel positieve dingen... Nou ja, vergeet dat ik Vista gezegd heb...

En ja inderdaad, we trappen er gewoon allemaal weer in. Gewoon een verkooppraatje. En het werkt toch? Een hoop mensen weten niet hoe vlug ze ome Micro$oft rijk moeten maken? Nee hoor, iemand die VERSTANDIG is, download 7
( of een ander hoogwaardig systeem ;-) ) gewoon hier:


http://thepiratebay.org/torrent/5182426/Microsoft_Windows_7_Ultimate_Retail(Final)_x86_and_x64
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.