image

Gratis virusscanners getest: Avast de beste

woensdag 3 maart 2010, 17:14 door Redactie, 12 reacties

Internetgebruikers die een gratis virusscanner zoeken, zijn volgens de Franse beveiligingsexpert Malekal Morte het beste uit met Avast. De Fransman testte over een periode van een maand vijf verschillende gratis anti-virus producten: Avast, Avira, Microsoft Security Essentials, AVG en Panda Cloud. De test bestond uit het herkennen van kwaadaardige websites die drive-by download exploits bevatten of geïnfecteerde codecs en nep-virusscanners aanbieden.

Ook werden besmette bestanden over verschillende perioden getest. Met name Security Essentials scoort hierbij laag, terwijl de overige vier hier nagenoeg gelijk presteren. Toch hebben ook deze vier virusscanners een periode van drie weken nodig om zo'n 90% van de malware te detecteren.

Een ander test onderdeel was het verwijderen van aanwezige malware en herkennen van rootkits. Dit keer zijn het Avast, Avira en Panda die bijna alle malware weten te verwijderen. Security Essentials weet weer niet te overtuigen. Toch scoort geen enkele scanner 100%, waardoor de expert aanraadt om bij een besmet systeem meerdere producten te gebruiken.

Rootkit
De beruchte Alureon rootkit (TLD3/TDSS) en Rustock werden voor de rootkit-test gebruikt. Alle scanners weten Rustock te vinden en te verwijderen, maar falen als het op Alureon aankomt. Aan de hand van deze onderdelen beoordeelt Morte Avast als beste. Zilver is er voor Avira en Microsoft Security Essentials, terwijl Panda en AVG met brons genoegen moeten nemen.

Reacties (12)
03-03-2010, 20:14 door Anoniem
Wat vreemd, in een andere test kwam security essentials als een van de beste eruit. Is dit de franse slag?
03-03-2010, 20:43 door Anoniem
Toch weer knap van MSE
04-03-2010, 09:11 door U4iA
Alureon wordt gewoon verwijdert door MSE, dus ik snap Malekal Morte niet als hij zegt dat ze allemaal falen.
04-03-2010, 09:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2010, 11:11 door U4iA
Door Hugo: De online beheertool (als security officer verantwoordelijk voor anti-virus controle) van McAfee is traaaaaaaaaaaag. Ik wordt dus niet blij van McAfee.
Je moet ook ePolicy Orchestrator (icm VSE/SAE) gebruiken en niet die online meuk, dat is voor SMB en gewoon dezelfde rommel als ze aan particulieren voorschotelen.
04-03-2010, 15:51 door Anoniem
Door U4iA: Alureon wordt gewoon verwijdert door MSE, dus ik snap Malekal Morte niet als hij zegt dat ze allemaal falen.
De TDL3 variant niet: http://www.youtube.com/watch?v=aeg93Lw7Tfo
04-03-2010, 18:14 door Anoniem
laatst las ik een artikel op security.nl dat avira dit juist zo moeten kunnen zien en kunnen oplossen
hieronder staat de link naar dat artikel.

dit zet je wel aan het denken over of zo'n test wel reéél is.

http://www.security.nl/artikel/32421/1/Rootkit_patcht_Windows_XP_Blue_Screen_of_Death.html
04-03-2010, 19:35 door U4iA
Door Anoniem: De TDL3 variant niet: http://www.youtube.com/watch?v=aeg93Lw7Tfo
Net even gekeken en het lijkt inderdaad zo te zijn, maar kan alleen niet zien wat de definities waren van MSE. Wel vreemd gezien uit diverse berichten juist MSE degene was die het wel kon vinden. Wellicht dus niet deze variant of veroorzaakte deze variant geen BSoD? +1 voor de link naar het filmpje
06-03-2010, 10:28 door Anoniem
ja dit is de franseslag
25-03-2010, 01:30 door Anoniem
dat ze in Frankrijk nog steeds niet gehoord hebben van COMODO
28-03-2010, 20:59 door Anoniem
ik gebruik avast home edition ben er zeer tevreden over avg had ik veel problemen mee maar dat zal voor iedereen wel verschillend zijn.ik hou het iedergeval bij avast.

mvg mj sluijs
03-09-2012, 04:22 door Anoniem
Avast! Antivirus biedt overal bescherming voor, blokkeert schadelijke websites, waarschuwt voor schadelijke bestanden, waarschuwt voor verdachte activiteiten, heeft vrijwel overal een schild voor die goed werkt (zelfs een IM-schild en MailSchild!) etc. De betaalde versie van Avast! Antivirus is zelfs in staat om programma's te draaien in de Sandbox. Dat betekent dat programma's die in de Sandbox worden geopent, in een virtuele machine worden gedraaid. Zelfs als je dan een schadelijk programma opent, kan het geen kwaad, want het programma heeft alleen toegang tot de virtuele machine waar het inzit, en niet daarbuiten. Ik heb meerdere virusscanners gebruikt. ClamWin Free Antivirus is een waardeloze virusscanner die geen malware kan detecteren, maar wel alarm slaat als hij een tekstbestand ziet met de code "format C: /q". Zelfs als ClamWin een virus vindt, wordt dat virus verplaatst naar een quarantaine-map zonder bijzonderheden, waarna dat virus nog steeds in staat is om schade aan te richten. Bij elke security scan detecteert ClamWin de virussen die in haar eigen quarantaine-map staan, slaat hij alarm, en worden die "virussen" verplaatst naar precies dezelfde quarantaine-map. Er verandert feitelijk niks. Malwarebytes Anti-Malware is op zich wel goed, maar het kost geld en sommige virussen laat hij er alsnog door. Avira is een heel erg virus dat je systeem enorm belast, lastig te verwijderen is, en zelfs mijn geluidskaart werkte niet goed door Avira. Voor Norton geldt hetzelfde, dat is ook gewoon een virus i.p.v. een virusscanner. Microsoft Security Essentials is een goede virusscanner. Ik had AVG op een oude Windows XP. AVG had nog nooit een virus gevonden. Dat kan 3 redenen hebben:
1. AVG is zo verschrikkelijk goed dat het elke virus tegenhoudt en er daarom geen enkele virus te vinden is.
2. AVG is zo waardeloos dat het niet in staat is om virussen te detecteren.
3. Ik had gewoon geen schadelijke websites bezocht.

Tot nu toe ben ik het meest tevreden met Avast! Antivirus. Avast! Antivirus en Malwarebytes zijn de enige 2 goede virusscanners die werken op Windows 2000, het besturingssysteem dat ik gebruik. Maar, Malwarebytes kost geld, dus dan wordt het Avast! Antivirus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.