image

Biometrische neusscanner 'ruikt' terroristen

donderdag 4 maart 2010, 10:05 door Redactie, 4 reacties

Vergeet irissen en vingerafdrukken, het scannen van neuzen is een veel snellere en gemakkelijkere manier om mensen te identificeren. In tegenstelling tot ogen en oren zijn neuzen lastig te verbergen en veranderen niet veel door iemands gezichtsuitdrukking.

Wetenschappers aan de Universiteit van Bath onderzoeken in hoeverre neuzen als biometrische herkenning geschikt zijn. Daarbij wordt gekeken naar drie eigenschappen: het gedeelte tussen de ogen aan de bovenkant van de neus, neuspunt en neusrug. Om de neuzen te scannen maakten de onderzoekers hier eerst een 3D-afbeelding van, die vervolgens in een database werd opgeslagen.

Database
"Neuzen zijn prominente gezichtskenmerken, maar hun gebruik voor biometrie is nog nauwelijks onderzocht. We wilden onderzoeken hoe geschikt ze zijn om individuen uit een database te herkennen", zegt dr. Adrian Evans. Hij merkt op dat neuzen eenvoudig zijn te fotograferen en beter werken met verdachten die niet willen meewerken of voor geheime surveillance.

De resultaten zijn in ieder geval veelbelovend. De onderzoekers zijn van plan om in de toekomst een grotere database van neuzen aan te leggen en de software voor de identificatie verder te verfijnen.

Reacties (4)
04-03-2010, 10:11 door Anoniem
Volgens mij kunnen plastische chirurgen neuzen veranderen. Iets wat met vingerafdrukken en irissen niet echt makkelijk gaat. Bovendien kan een neus bij een tweeling verwarrend gelijk zijn, terwijl ook dit bij de andere 2 manieren niet is.

Ik denk dat de resultaten dan ook vaak zullen "stinken".
04-03-2010, 10:42 door Anoniem
Niets biedt 100% identificatie. Maar je neus laten opereren om (tijdelijk) onherkenbaar te zijn voor camera's is iets dat niet veel mensen zullen doen, en als je geen 1-eiige tweelingbroer of zus hebt veranderd dat meestal ook niet. Vingerafdrukken kun je veel makkelijker tijdelijk verwijderen als je een nieuw paspoort nodig hebt.
04-03-2010, 16:36 door spatieman
u bent een terrorist !, want uw neus liegt niet....
sta je dan daar, met een zware druiper onder je neus, omdat je verkouden bent.
05-03-2010, 08:32 door Anoniem
Kan die scanner ook toneel/film make-up herkennen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.