image

"Google vertrekt zeker uit China"

zondag 14 maart 2010, 11:01 door Redactie, 8 reacties

Het is bijna 99,9% zeker dat Google uit China vertrekt, nu de gesprekken met de Chinese overheid in een impasse zijn beland. De Financial Times sprak een bron die met het "denken" van het bedrijf bekend is en zou weten dat een afscheid aanstaande is. Beijing waarschuwde vrijdag nog dat Google zich aan de Chinese wet moet houden en het niet bereid is om van de internetcensuur af te wijken. De zoekgigant verbaasde de wereld in januari, toen het vanwege de toegenomen censuur en een hackingaanval een mogelijk afscheid aankondigde.

Daar kwam het later weer op terug, aangezien er onderhandelingen met de Chinese regering plaatsvonden. Die lijken nu op niets uit te lopen, waardoor een mogelijk einde van google.cn nabij is. De zoekgigant zou op een "ordelijke" sluiting aansturen en stappen nemen om Chinese werknemers tegen de autoriteiten te beschermen.

Zoekmachine
Google zal wel proberen om andere diensten in het land te blijven aanbieden, hoewel dat ook een probleem kan worden. Het terugtrekken van de zoekmachine kan voor een felle reactie van Beijing zorgen. Vrijdag liet Li Yizhong, minister van Industrie en IT nog weten, dat als Google de regels overtreedt, het zelf voor de consequenties moet instaan. Google directeur Eric Schmidt liet tegenover de Financial Times weten dat het niet van plan was om uit China te vertrekken. De zoekgigant heeft in China ook nog een onderzoekscentrum en een verkoopteam van advertenties zitten.

Reacties (8)
14-03-2010, 12:00 door quikfit
Bijna bestaat niet!?
14-03-2010, 17:20 door Anoniem
Het is dus niet zeker, 99,9% is geen 100% dus klopt de kop niet.
15-03-2010, 01:56 door Anoniem
Niets is zeker...
15-03-2010, 08:26 door spatieman
het zijn de CN hackers die het nog tegenhouden..
15-03-2010, 09:10 door Anoniem
''Google directeur Eric Schmidt liet tegenover de Financial Times weten dat het niet van plan was om uit China te vertrekken. De zoekgigant heeft in China ook nog een onderzoekscentrum en een verkoopteam van advertenties zitten.''

dus de baas van google zegt niet weg te gaan terwijl iemand anders zegt om wel wet te gaan?
Dit artikel geeft alleen maar verwarring.


Wordt zo moe van die chinese, alles wat de chinese regering maar in verlegenheid brengt wordt hard aangepakt. Corrupt zooitje daar. ik denk dat Google daar gewoon weg moet gaan.
15-03-2010, 09:57 door Anoniem
Corrupt zooitje daar. ik denk dat Google daar gewoon weg moet gaan.
China heeft gewoon dondersgoed in de gaten dat kennis macht is. Wanneer er oproer uitbreekt (en daar heeft China in haar lange geschiedenis meerdere voorbeelden van gekend) en de media besteedt hier aandacht aan, dan is 'de woede van de menigte' ruim voldoende om de hele regering omver te werpen. Zolang je voorkomt dat mensen zich *gelijktijdig* organiseren, heb je dit probleem afgevangen.
Dit gebeurt overigens niet alleen in China, denk bijvoorbeeld aan Fox News in The States. Die proberen juist het omgekeerde (mensen op de been brengen, een minority een majority laten lijken), maar de basisgedachte (kennis = macht) is dezelfde. Of wat te denken van Moedertje Rusland en Georgië (http://www.euronews.net/2010/03/14/georgian-fury-at-spoof-report-of-russian-invasion/).. Same stuff, different label.
15-03-2010, 13:27 door Anoniem
Google heeft zichzelf in een onmogelijk pakket gewerkt. Door dreigingen te uitten in de beginstadia van dit "conflict" hebben ze zichzelf buiten de chinese markt geplaatst. Dit is natuurlijk oerdom want nu vraagt china vriendelijk aan google om hun zooi in te pakken en te verdwijnen uit het gebruikers walhalla van china.
Hiermee verliest google een gigantisch aantal gebruikers en tevens haar positie in china en die deuren zullen lang gesloten blijven wat China betreft. Einde oefening voor google in China.
Google laat het lijken alsof zij deze overweging zelf doen zodat onwetenden juichen voor google's keuze. China lacht in haar vuist, en de eerste recessie bij google is in aantocht.
15-03-2010, 14:46 door Anoniem
@Anoniem 13:27
Nee, het is juist anders. Google kreeg in China geen marktaandeel verworven, wat ze ook probeerden. Door nu het issue van de online vrijheid hoog te spelen (die ze toch nooit konden winnen) kunnen ze China mooi als boeman aanwijzen en met opgeheven hoofd de markt verlaten. Uiteindelijk krijgen ze de Chineese markt toch wel in handen, aangezien dit signaal voor de Chineese bevolking aangeeft dat Google *wel* te vertrouwen is (of althans meer dan de eigen regering).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.