image

Google doet 6% van al het internetverkeer

dinsdag 16 maart 2010, 14:15 door Redactie, 3 reacties

Als Google een internetprovider zou zijn, stond het in de top drie van de grootste ISPs ter wereld, zo blijkt uit cijfers. De zoekgigant kondigde in februari het plan voor "fiber to the home" aan, waarbij het als glasvezelprovider de consument van internetverbindingen voorziet. In tegenstelling tot veel andere partijen, levert Google's backbone geen verkeer van miljoenen abonnees of duizenden regionale netwerken en duizenden bedrijven. Google's infrastructuur ondersteunt alleen Google.

"Google is groot. En met "groot" bedoel ik echt groot", zegt Craig Labovitz van Arbor Networks. Aan de hand van gegevens bij 110 internetproviders van over de hele wereld, komt het beveiligingsbedrijf tot de conclusie dat Google voor 6% van al het internetverkeer verantwoordelijk is. Met name de overname van YouTube zorgde voor een explosieve groei.

Competitie
Dataverkeer is echter één deel van het verhaal, merkt Labovitz op. De competitie tussen Google, Microsoft, Yahoo en andere grote spelers draait niet meer om een betere zoekmachine of video's. "De competitie voor internetdominantie gaat nu ook over de infrastructuur, ruwe rekenkracht in datacentra en hoe efficiënt men de content bij de consument kan krijgen." Ook daarin leidt Google de rest, aldus Labovitz.

De zoekgigant zit niet stil en breidt zich razendsnel uit. Zo heeft het verschillende Google Global Cache (GGC) servers binnen consumentennetwerken uitgerold. Na miljarden dollars aan datacentra, overnames en de creatie van een wereldwijde backbone om content aan consumentennetwerken te leveren, vraagt Labovitz waar Google zich straks op zal storten.

Reacties (3)
17-03-2010, 04:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-03-2010, 12:19 door Anoniem
"vraagt Labovitz waar Google zich straks op zal storten."
Total world domination natuurlijk :)
18-03-2010, 18:35 door spatieman
buiten dat google FTP servers tot in de laatste file doen harvasten, wat behoorlijk wat trafic maakt bij de eigenaar, en dus de download snelheid van clients naar onder doen trekken..

wat is het volgende wat ze gaan indexeren ?
DNS servers die bij users thuis staan?
email servers?, om klantgericht spam,eh, advertenties te sturen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.