image

Juridische vraag: Zijn huisregels website bindend?

woensdag 17 maart 2010, 10:49 door Arnoud Engelfriet, 6 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Wij hebben al een aantal jaren een forum met onder andere een besloten gedeelte. Om lid te worden, moet je jezelf registreren en daarbij akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Daarin staat dat we mensen mogen weigeren of hen de toegang mogen ontnemen als het beheer vindt dat de regels overtreden worden.

Nu zijn we recent gemigreerd naar een nieuwe omgeving en nieuwe forumsoftware, maar daarbij is de programmeur vergeten de algemene voorwaarden over te zetten. We hebben nu mensen die lid zijn geworden zonder de voorwaarden te accepteren, waaronder eentje die ook in het besloten gedeelte mag komen. Die persoon hebben wij nu de toegang tot dit deel ontzegd, maar hij claimt dat dit niet mag omdat we ons beroepen op voorwaarden die hij nooit heeft geaccepteerd. Zijn we nu verplicht hem toegang te blijven bieden?

Antwoord: Algemene voorwaarden, gebruiksvoorwaarden, huisregels of hoe je ze maar wil noemen: ze zijn altijd goed voor discussie.

Hoofdregel is dat het jouw site is en jij dus mag bepalen wat er wel en niet mag gebeuren. Daarbij geldt wel dat als je je site openzet voor anderen, je vervolgens wel in redelijkheid moet werken en ze dus niet zomaar ("je neus stond me niet aan") mag bannen of virtueel gaan mishandelen. Wil je rare dingen kunnen doen met leden, dan moet dat in de voorwaarden staan die ze tijdig moeten hebben gezien - bij registratie dus. Je moet je zelf ook aan je voorwaarden houden.

Op zich mag je je huisregels formuleren zoals je wilt (daar zijn het huisregels voor). Het is dus niet zo dat je alleen mag verbieden wat in strijd is met de wet. Wil je geen politieke discussie, moeten gebruikersnamen met een A beginnen of is een bepaald woord verboden, dan schrijf je dat op en dan mag het niet.

Daaruit volgt alleen niet dat je ook maar te allen tijde zonder reden alles kunt doen als beheerder. Huisregels zijn algemene voorwaarden, en mogen dus niet ‘onredelijk bezwarend’ zijn voor je gebruikers. Dat betekent dat er wel iets van een grond moet zijn om die huisregel te hanteren - al was het maar “bewaren van onze unieke sfeer”. Een ban uitdelen aan een willekeurige gebruiker omdat je hoofdpijn hebt, zou m.i. niet moeten kunnen hoe generiek je huisregels ook zijn.

Heb je geen huisregels, dan wil dat nog niet zeggen dat dus maar alles mag. Jij als beheerder moet je redelijk gedragen, maar je deelnemers moeten dat ook. En handelt iemand onredelijk, dan mag je hem of haar daarop aanspreken. Verwijderen mag ook, maar alleen als het gepast is om iemand te verwijderen bij die bepaalde gedraging. Eén keer een vloek is normaliter geen reden voor een permaban (misschien wel op een strengchristelijk forum.)

In dit specifieke geval is een lid uit het privégedeelte gezet met een beroep op een huisregel die dit lid niet kende. Dat is inderdaad wat onhandig. De vraag is dan dus of de huisregel zo logisch is dat je er ook zonder expliciet reglement een beroep op mag doen. Als het bv. gaat om lastigvallen van andere leden, dan kun je ook zonder reglement het lid verwijderen. Als het lid iets doet dat in strijd is met de opzet of het doel van het privégedeelte (bv. dingen onthullen op het openbare deel) dan lijkt me een directe ban ook wel gepast. Gaat het om een onverwachte regel ("geen links naar GeenStijl.nl") dan zul je echt een expliciet reglement moeten hebben. Of op zijn minst eerst waarschuwen dat je dat vanaf nu niet meer wilt hebben.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (6)
17-03-2010, 19:01 door Anoniem
in het kader van het gewenste resultaat, namelijk die ene gebruiker uit het prive gedeelte krijgen, start een nieuw prive gedeelte op waar je alle 'gewenste' gebruikers naar overzet met voorwaarden en acceptatie en laat die ene achter.....tenzij hij/zij de voorwaarden accepteert.

Het oude prive gedeelte laat je gewoon voor wat het is....

Serleena
17-03-2010, 19:17 door anoniem lafbekje
bannen is een recht waar je als beheerder goed gebruik van moet maken om je online leven een beetje leuk te houden
18-03-2010, 01:35 door Anoniem
Je wordt ertoe gedreven, alle beheerders die ik ken zijn steeds harder geworden.
Daarnaast is het mijns inziens vrij simpel, gratis services die ik lever ben ik zelf de baas over.
Dus ik heb zelf geen enkele maatschappelijk gerespecteerde reden nodig om iemand te bannen.
Mijn bandbreedte, dus ik bepaal wie er gebruik van mag maken en wie niet.
Wanneer ik door een rechter ooit gedwongen zou worden iemand toe te laten die ik niet wens, zou ik eerder met heel de service stoppen dan daarvoor te zwichten.
18-03-2010, 11:08 door Anoniem
Is het niet mogelijk om deze gebruiker te verzoeken om de voorwaarden alsnog te accepteren, met vermelding van de oorzaak van de tijdelijke afwezigheid van de voorwaarden. Tenslotte is jullie gewoonte om het op die wijze te regelen.
En als deze persoon dat weigert de voorwaarden te accepteren, is dat dan niet voldoende reden om hem/haar alsnog uit te sluiten van het besloten gedeelte?

Dat past binnen de redelijkheid die in het antwoord van Arnout gevraagd wordt.
18-03-2010, 19:11 door spatieman
net als bedrijven kun je de voorwaarden altijd aanpassen..
vaak ten nadele van de klant... grrrr
20-03-2010, 12:28 door Anoniem
Door spatieman: net als bedrijven kun je de voorwaarden altijd aanpassen..
vaak ten nadele van de klant... grrrr
Natuurlijk, want bedrijven zitten niet op klanten te wachten. En beheerders van fora evenmin. Je grote winkelketen in de lucht houden is een stuk makkelijker zonder al die tienduizenden bezoekers die hun geld willen ruilen tegen jouw producten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.